Hovedinnhold

KRONIKK: Uten en tråd

SEXY: Må kvinner i underholdningsbransjen, som Tone Damli Aaberge, la klærne ligge hjemme for å bli sett, spør Kadra Yusuf. Foto: SIMEN GRYTØYR
SEXY: Må kvinner i underholdningsbransjen, som Tone Damli Aaberge, la klærne ligge hjemme for å bli sett, spør Kadra Yusuf. Foto: SIMEN GRYTØYR
Leter du etter kvinnefrigjøring i disse tider, må du lete på forsidene av mannebladene.

AV KADRA YUSUF, SKRIBENT
Før i tiden var det mindre ressurssterke jenter som stilte opp halvnakne på disse forsidene. De fleste av dem var glamourmodeller som ikke hadde så mye annet enn kroppene sine å markedsføre. Men nå har konkurransen om å bli offentlige sex-modeller tetnet til, og glamourmodellene og realitykjendisene får hard konkurranse fra kvinnelige kjendiser i underholdningsindustrien. Nå er det plutselig de talentfulle som kaster klærne.

Naken og mektig

Kadra Yusuf, skribent Foto: Roger Neumann
Kadra Yusuf, skribent Foto: Roger Neumann

Hvis du er kvinne og har makt i underholdningsbransjen i dag, er det alene ikke særlig sexy lenger. Du må i tilegg sette prikken over i-en ved å vise fram din veldreide kropp! For hva ellers vil få kvinner som Anne-Kat. Hærland, Sigrid Bonde Tusvik, Elin Tvedt, Tone Damli Aabergeog nå i siste utgave av bladet Henne, fiolinist Marte Krogh, til å kaste klærne?

Anne-Kat. Hærland er ikke bare en av Norges mest suksessfulle komikere, men også en flink businessdame. Sigrid Bonde Tusvik er en talentfull komiker, Marte Krogh har gjort suksess i forretningslivet, og er samtidig en musiker av rang. Ifølge Kampanje er det standard både i FHM, Mann og Alfa å ikke utbetale honorarer. Redaksjonssjef i Mann, Per Ivar Johansen, mener PR-effekten er viktig når jentene stiller opp. «De er med fordi de får god PR. For mange veier det nok tungt at de også blir skjemt bort med en prinsessedag», sier Johansen.

Dette reiser en del spørsmål: Føler kvinner i underholdningsbransjen at hvis de skal bli sett, selge plater, filmer, bøker eller show, og ikke minst holde koken over en lengre periode må de la klærne ligge hjemme og framstå som offentlige sex-objekter? Hvorfor er det ikke samme presset på deres mannlige kolleger? Er presset om å stille halvnaken noe samfunnet legger opp til, eller er det et resultat av liten tro på eget talent generelt hos kvinner?

«Prinsessedagen» Johansen referer til høres ut som drømmeønske. For en syv år gammel jente. Ikke en voksen kvinne.

Et annet argument som ofte kommer opp når man snakker med kjendiskvinner om nakenhet, er at mange uttaler: «Jeg følte at dette var viktig for meg.» Underforstått: Dette er frigjørende. Ifølge nrk.no er det ungdom fra Norge som laster opp flest lettkledde bilder av seg selv på internett i Norden, og det er oftest jenter som kler av seg foran kamera. Elizabeth Skogrand, spesialrådgiveri Redd Barna sa til NRK i høst at såkalte glamourmodell-firmaer får stadig henvendelser fra unge jenter helt nede i 12-årsalderen som ønsker å kle av seg. Hvorfor?

I boken «Generasjon sex» tar skribent og feminist Hannah Helseth for seg en ny generasjon unge jenter og gutter som vokser opp i en kultur preget av ekstrem kroppsfiksering og usunne idealer. Det å spille på sex blandes med det å ha makt; den andres blikk definerer hvem du er. Det som i det ene øyeblikket føles som makt og kontroll, er i neste en reduksjon av kvinnen til et sexobjekt. Denne trenden ser vi helt klart hos kjendiskvinnene, for uansett hvor langt de kommer karrieremessig, så reduserer de seg til objekter.

Det må være en merkelig situasjon for kvinner og mødre der ute når de kvinnene som har mest klær på seg i dag, samt fronter selvrespekt og utdannelse, er de tidligere glamourmodellene Aylar Lie og Helene Rask. Mens de som kom seg til toppen med talent, kjemper om å bli den ultimate mannlige fantasi!

Narsissisme

Eller kanskje er det så enkelt som den amerikanske skribenten Maureen Dowd sier: At feminisme i dag har blitt erstattet av narsissisme?

I så fall lover det dårlig for den kommende generasjonen unge kvinner!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger