Hovedinnhold

Kronikk: Truer oss ikke til taushet

<p>Den største fienden for ekstreme islamister er muslimer som meg, skriver Abdullah Alsabeehg.<br/></p>

Den største fienden for ekstreme islamister er muslimer som meg, skriver Abdullah Alsabeehg.

Hva mener du er galt med den Islamske Stat (IS)? Dette spørsmålet ble jeg stilt av to opphissede IS-tilhengere i en av Oslos mest sentrale gater.

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

Abdullah Alsabeehg, medlem av Oslo bystyre (Ap)

De to kjente meg igjen fra mediautspill hvor jeg kritiserte IS og ekstreme grupper.

Etter å ha fått svar fra meg om IS, begynte ungdommene å argumentere for de forferdelige handlingene IS hver dag gjennomfører. Jeg forsto med det samme at det ikke var noe poeng å diskutere videre med dem. Jeg ønsket ikke konflikt, og prøvde å gå. De ønsket å fortsette diskusjonen, fulgte etter meg, og ble mer og mer opphisset.

Den ene ville fly på meg, men ble holdt igjen av sin kamerat som prøvde å roe han ned. I noen sekunder tenkte jeg at nå blir jeg banket opp. De ropte at jeg ikke er muslim i mens jeg gikk lengre og lengre bort fra dem.

Må si i fra

Vi må ikke bli skremt til taushet av slike hendelser som om ingen ting har skjedd. Vi må si i fra. Jeg valgte derfor å politianmelde hendelsen. For det er viktig å minne politiet og samfunnet om at IS-tilhengere også finnes i Oslo.

Det finnes ungdommer oppvokst her i Norge som støtter halshugging, voldtekt av kvinner, henrettelse av uskyldige og bombing av sykehus, skoler, moskeer og kirker. Vi må være modigere og tørre å ta et skikkelig oppgjør med disse gruppene. Det krever at vi står fram og ikke lener oss tilbake.

Jeg gikk på Holmlia skole i 2001 da Benjamin Hermansen ble drept. Siden da har jeg engasjert meg i kampen mot voldelig ekstremisme. IS-tilhengerne kjente meg igjen fra utspill i media mot IS. Det er derfor jeg ble stoppet, opplevde trusler og ble krenket. Det som skjedde gir meg motivasjon til å jobbe mer for våre verdier og prinsipper. Skremsler, krenkelser og trusler må ikke kneble oss. Tvert imot.

I en lukket verden

Den største fienden for ekstreme islamister er muslimer som meg. Lukkede ekstreme miljøer lever i sin egen underverden, og er veldig lite åpne. For dem finnes det bare ett riktig argument. Ekstreme islamister mener at det er kun de som representerer islam, ingen andre. Når de blir fortalt av en muslim som meg at de er på villspor, tåler de ikke å bli avslørt. Dette er i seg selv en god grunn til at muslimer må engasjere seg mer i kampen mot ekstremisme. Imamene må være mer synlige.

Ingen skal få lov til å true noen til taushet i kampen mot ekstremisme. Kampen for demokrati, frihet og likeverd stoppes ikke av krenkelser og skremsler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger