Hovedinnhold

Heggelunds håpløse harselas

<p>TAR FOR SEG: – Høyres Stefan Heggelund virker å kjenne KrF-politikernes hjerter og motiv bedre enn Vårherre selv, skriver KrF-politiker Geir Bekkevold. </p>

TAR FOR SEG: – Høyres Stefan Heggelund virker å kjenne KrF-politikernes hjerter og motiv bedre enn Vårherre selv, skriver KrF-politiker Geir Bekkevold. 

Foto: Terje Bringedal, VG
De siste dagers soloutspill fra Høyre-politiker Stefan Heggelund har vært ganske surrealistisk å bivåne.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

GEIR JØRGEN BEKKEVOLD, stortingsrepresentant (KrF)

Som KrFs talsperson i familie- og likestillingssaker gjenkjenner jeg overhodet ikke Heggelunds tendensiøse fremstilling av partiet og politikken jeg har fremmet de siste åtte årene på Stortinget. Det kunne vært fristende å påpeke Heggelunds egen fordomsfulle argumentasjon i sin iver etter å stemple KrF-politikere som fordomsfulle. Eller stille spørsmål ved om den innvandringspolitikken, og retorikken, som Heggelund forsvarer og omtaler som «ansvarlig» politikk ikke bidrar nettopp til diskriminering av en sårbar gruppe. 

<p>Geir Jørgen Bekkevold.</p>

Geir Jørgen Bekkevold.

Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Men det er et annet enda mer urovekkende premiss for Heggelunds siste dagers krigføring mot KrF, og det er at han gjør seg til herre over andres motiv og «egentlige» hensikter med hva de har uttrykt.

Les: Stefan Heggelund: KrFs bjelke

Tolkningsakrobatikken Heggelund foretar seg er intet mindre enn oppsiktsvekkende når han tillater seg å skrive at «leser man bare raskt gjennom merknaden kan den virke uskyldig. Den inneholder ord som respekt, og den konstaterer at vi skal leve side om side. Men merknaden er ikke uskyldig.» Nå skjønner jeg at det å forsøke å leve side om side og forstå hverandre, ikke er noe for verken Heggelund eller hans integreringsminister, men KrF mener nettopp at en grunnleggende respekt for hverandres ulike overbevisninger er en bærebjelke for ethvert sunt demokratisk samfunn. Derfor reagerer vi så sterkt på når politikere forsøker å snevre inn det offentlige rommet ved å idealisere en slags «livssynsnøytralitet». Og det er ganske enkelt denne overbevisningen om at det offentlige rommet må være livssynsåpent, raust og respektfullt som kommer til uttrykk i den merknaden Heggelund gjengir.

Les også: Knut Arild Hareide – Lite troverdig Sp-angrep fra Høyre

Men Heggelund kjenner jo KrF-politikernes hjerter og motiv bedre enn Vårherre selv, og deler gladelig med VGs lesere: «[Merknaden] er skrevet med det mål å henvende seg til dem som mener homofili er galt, unaturlig, ekkelt eller synd». Selv om KrF-politiker Trygve Birkeland forklarte i tydelige ordelag på Dagsnytt 18 forrige uke at Heggelund var helt på villspor med denne overjordiske innsikten i motivet bak merknaden, vet Heggelund bedre og har beviset klart: «Bytt ut ordet «seksualitet» med «innvandrer».» 

Men her gjør Heggelund en logisk kortslutning, for den korrekte jevnføring til «ulike syn på (…) samlivsformer» blir i så fall «ulike syn på innvandringspolitikk», og det er vel noe til og med Heggelund kan bifalle at det må være rom for i samfunnet vårt. For KrF er det grunnleggende menneskeverdet for alle mennesker et urokkelig utgangspunkt, uansett samlivsform, funksjonsnivå, statsborgerskap eller mangel på sådan.

Oppgjør mot splittende retorikk angår oss alle. Men oppgjør med påståtte evner til å kjenne andres motiv bedre enn de gjør selv, angår noen mer enn andre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger