Hovedinnhold

Krigskorset

Meninger

To norske marinejegere har ventet i over to år på å bli dekorert med Krigskorset. Norges høyeste militære dekorasjon har ikke vært delt ut siden andre verdenskrig. I deler av Forsvaret skal det være betydelig motstand mot å gi Krigskorset til dagens soldater.

Spesialsoldatene som kjemper i Afghanistan har ved flere anledninger utvist stort mot og tapperhet. De to marinejegerne som er innstilt til Krigskorset skal ha utmerket seg særskilt under harde kamper i den farlige Helmand-provinsen. Vi mener de hadde vært verdige mottagere av den høythengende medaljen.

Det er Krigsdekorasjonsrådet som nå har saken på sitt bord. De har ikke klart å bestemme seg. Flere av medlemmene skal visstnok mene at Krigskorset er uløselig knyttet til andre verdenskrig, og derfor ikke bør gis til dagens norske soldater i Afghanistan. Det diskuteres også om nordmenn egentlig har vært i krig siden 1945.

Noen bør snarest skjære gjennom denne meningsløse diskusjonen. Her er vi enige med Norges høyest dekorerte krigshelt Gunnar Sønsteby, som sier at det er selvsagt at de norske Afghanistan-soldatene er i krig. Selv om det kanskje juridisk kan omtales som noe annet. De som behandler saken i Forsvaret bør merke seg at den eneste som har fått Krigskorset med tre sverd nå går inn for å gi dagens soldater denne utmerkelsen.

De norske spesialstyrkene og andre militære styrker i utlandet gjør en viktig jobb for Norge. Med livet som innsats, slik vi dessverre har fått erfare de siste månedene. De bør bli behandlet med den ære og respekt de fortjener. Også når det gjelder militære dekorasjoner. Det er et viktig signal til omverdenen om at Norge anerkjenner den innsatsen de gjør.

Det er et paradoks at spesialstyrken som de to marinejegerne tilhører er dekorert med en av de høyeste amerikanske utmerkelsene - The Navy Presidential Unit Citation - mens norske militære regelfortolkere ennå ikke klarer å bestemme seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger