Hovedinnhold

Verdens svar - og Norges

Vi må gjøre alt som står i vår makt for å stanse terroren fra IS og deres støttespillere og meningsfeller.
Meninger

Vi kjenner ennå ikke bakgrunnen for terroraksjonene i Paris. Men det vi vet, er at Europa er under angrep, og at angrepet er inspirert av den forkvaklede islamist-ideologien som blant annet styrer de IS-kontrollerte områdene i Syria og Irak.

Vi må forsvare oss. Hvert land for seg, og sammen. Dette handler både om det enkelte lands indre sikkerhet, og om det internasjonale samfunnets samlede respons. Målet må være å knuse terrorveldet til IS, slik at terroristene her ikke lenger kan spre sin ondskap. Dessverre er det ingen enkel vei frem til dette målet. Det vil ta tid, og det vil ha en høy pris.

Les VG-lederen: Et angrep på oss alle

Og det vil uansett ikke være nok å knuse IS. Kampen mot den voldelige islamismen er verdensomspennende. Tilhengerne av denne vår tids form for fascisme finnes overalt; i Midtøsten, i Europa, i Asia – i Fredrikstad og i Oslo. Norge har mange fremmedkrigere som har reist til Syria. Ingen vet hva de kan finne på når de kommer tilbake hit.

Derfor må vi også sørge for å beskytte oss selv og våre samfunn. Det arbeidet må følge mange ulike spor. Politi og etterretning spiller en sentral rolle. Maktapparatet må ha nok ressurser til å overvåke, etterforske og håndtere mennesker som beveger seg i miljøer som kan utgjøre en trussel mot vår samfunnsorden. Mennesker som tilhører slike miljøer, skal vite at de blir passet på. De skal vite at det de holder på med, kan få store konsekvenser for livet deres videre. Innenfor rettsstatens rammer må vi gjøre veien fra et vanlig ungdomsliv inn til islamistmiljøene så ubehagelig som mulig.

Men dette er bare en del av svaret. Enda viktigere er det å forebygge rekrutteringen. Kampen mot utenforskapet er sentralt her. Unge mennesker ønsker å bli sett, å bli regnet med. De ønsker å bety noe. Dette utnytter de som rekrutterer ungdom til islamistmiljøene.

Lærere, ungdomsledere og andre voksne som har mye kontakt med ungdommer, kan spille en avgjørende rolle i kampen mot radikalisering. De kan se ungdommene, gi dem tilhørighet, og hjelpe dem med å finne sin plass i samfunnet.

Kampen mot terroren vil bli lang og tung. Terroristene skal vite at vi vil kjempe.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger