Hovedinnhold

Kronikk: Min verdi ligger ikke i utseendet mitt!

<p><b>SKAPER DEBATT:</b> - Er det meningen at jeg skal følge helseråd fra «Aktiv mot kreft», en forening som ikke evner å se helheten i det de formidler, spør Tine Valand. Bilde fra den omstridte videoen. Foto: AKTIV MOT KREFT.</p>

SKAPER DEBATT: - Er det meningen at jeg skal følge helseråd fra «Aktiv mot kreft», en forening som ikke evner å se helheten i det de formidler, spør Tine Valand. Bilde fra den omstridte videoen. Foto: AKTIV MOT KREFT.

Hva er det videoen av sexy, aerobic-dansende kreftpasienter skal fremme? For noen av oss er det ikke livsglede videoen oser av, men angst for å ikke være deilig nok. De fleste kvinner hadde fått et mye morsommere liv om vi slapp å bli begrenset til utseendet vårt.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

Tine Valand, lærer, mor og kreftpasient.

Etter forrige ukes VG-oppslag, der førstelektor Runi Børresen ytret seg kritisk til videoen der kreftsyke og -ekssyke aerobicsdanser på forsøksvis sexy vis, ble jeg engasjert i debatten i kommentarfeltet.

De fleste innleggene var fra jublende begeistrede, særlig menn, som synes de sure feministene burde holde kjeft og slutte å være misunnelige på de pene.

Ikke underkommunisert

<p>Tine Valand.</p>

Tine Valand.

Noen av oss, med og uten egen kreft, stilte oss derimot kritiske. Hva er det en slik video skal fremme? Hvilken sak? At trening er bra for helsa generelt, er vel ikke direkte underkommunisert i våre dager?

Er det at det er viktig med fysisk aktivitet under kreftbehandling? Det får vi jo allerede beskjed om når vi går i gang med behandling, så jeg stusser litt på at dette informasjonsbehovet skulle være udekket.

Noen tror det er «viktig å sette fokus på kreftsaken» Really? Er det noen sykdommer som får mer oppmerksomhet enn kreft? Budskapet de fleste oppfatter, er nok det at det er mulig, og ikke minst viktig, å være deilig selv om du er syk.

For noen av oss blir dette litt slitsomt.

For noen av oss er det ikke livsglede videoen oser av, men angst for å ikke være deilig nok.

Kroppspresset vedvarer

Det snakkes med jevne mellomrom om hvilket kroppspress unge jenter blir utsatt for. Det er et viktig emne, men det slutter da ikke etter at vi er blitt voksne? Kravet om å skulle være lekker, rammer også oss som har lagt sin ungdom bak seg. Vi har riktignok mer motstandskraft, men du skal være eksepsjonelt hardhudet om du ikke i blant kjenner på presset om å se yngre, slankere og lykkeligere ut.

Det er jo heller ikke slik at dette kroppshysteriet er et nytt fenomen. Vi som har rundet femti har jo levd med det siden vi var tenåringer, og det har naturlig nok satt sitt preg. Jeg tror de fleste kvinner hadde fått et mye morsommere liv om vi slapp å bli begrenset til utseendet vårt.

En kvinne skriver i debatt-tråden at hun ikke var blitt spurt om å være med i denne videoen, hun var nok ikke bra nok, og det kom hun nok heller aldri til å bli etter det kreftsykdommen hadde gjort med kroppen hennes. Er det likegyldig for «Aktiv mot kreft» at de vekker slike følelser hos kreftpasienter? Tror de hun er alene om å føle det slik?

Jeg tror ikke foreningen «Aktiv mot kreft» har hatt onde hensikter med denne videoen. Hensikten har sikkert vært den de hevder. Det er likevel skummelt å se hvor lite reflektert representanten for foreningen, Helle Aanesen synes å være når hun får motforestillinger, slik hun fikk av Runi Børresen. Er det meningen at jeg skal følge helseråd fra en forening som ikke evner å se helheten i det de formidler?

Støtende menneskesyn

Hvor kommer ideen fra, at det er så viktig å føle seg pen og sexy hele tiden? For hvem er det vi skal det? Sannheten er jo at jo mer gnål om dette, jo dårligere føler vi oss. Hadde vi sendt ut like strenge krav om intellektuell eller kunstnerisk utvikling til syke folk, tror jeg det ville blitt ramaskrik. Jeg tror ikke vi får se videoer der kreftsyke får beskjed om å ta en mastergrad eller skrive en bok mens de likevel har så mye ledig tid.

I tillegg til retten til å, for egen del, protestere mot et menneskesyn som støter oss, har vi også et ansvar for å sende signaler til de yngre om at det finnes viktigere ting i livet enn å prøve å glede andre med sitt utseende.

Ansvaret for budskapet ligger selvsagt hos «Aktiv mot kreft» men jeg synes også kvinnene i videoen kan reflektere over hva de har vært med på. I debatt-tråden i VG blir det nærmest fremstilt som om det er inhumant å kritisere videoen fordi disse kvinnene har kreft. Det synes jeg blir en infantilisering av voksne kvinner.

Man må kunne stille krav om etisk refleksjon til voksne mennesker selv om de har kreft, hvis ikke sementerer man virkelig ideen om at en kvinne først og fremst er kroppen sin.

Viktigere sider ved livet

For egen del har det vært viktig under sykdommen å føle vennskap og kjærlighet. Det har vært viktig å holde meg orientert om viktige politiske- og nyhetssaker. Det har vært viktig å engasjere meg i samfunnsdebatten. Det har også vært viktig å ha det morsomt og oppleve kunst i ulike former. For meg er det disse sidene ved livet som skaper vekst, som får meg til å føle meg mindre syk, som gjør at jeg føler meg som et helt menneske til tross for stygge arr, manglende hår og diverse bivirkninger kreftbehandling gir.

Så nå vil jeg ikke lenger bli fortalt at min verdi ligger i utseendet mitt. Det forringer min livskvalitet og jeg har viktigere ting å bruke livet mitt på enn å være deilig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger