Hovedinnhold

Den farlige tausheten

Foto:
Foto:
Israelske ledere har tonet ned truslene om et militært angrep mot de iranske atomanleggene. Det kan være et dårlig tegn.

Denne saken handler om:

KOMMENTAR: ERLEND SKEVIK

I løpet av de neste ukene vil de vestlige stormaktene gjøre et siste forsøk på å tvinge Iran til å oppfylle kravene til landets atomprogram.

Møtet som skal holdes i Moskva 18. og 19. juni er den tredje samtalerunden mellom Iran og gruppen som består av de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland. Både Israel og USA har gjort det klart at de ikke er fornøyd med de iranske innrømmelsene så langt. Israel har i klare ordelag anklaget Iran for å hale ut tiden mens de jobber med å flytte de omstridte atomanleggene under jorden, der de ikke lenger vil være mulige å ødelegge ved et luftangrep.

Også sentrale israelske forsvarskilder understreker nå at tiden er i ferd med å renne ut.

Vagt og stille

Det politiske lederskapet i Israel, med statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak i spissen, har de siste månedene trosset klare advarsler fra både USA og sine egne militære eksperter, og kommet med gjentatte trusler om et militært angrep mot erkefienden.

Flere observatører peker nå på en merkbar endring i retorikken fra Jerusalem. Mens både Netanyahu og Barak tidligere i år kom med hyppige trusler gjennom media er de offentlige uttalelsene nå mer vage. I Israel blir dette tolket som at en avgjørelse nærmer seg.

- Netanyahus innerste krets har nå lukket seg inne. Ingen sier noe offentlig. Det sier i seg selv mye om hvordan ting ligger an, sier en israelsk tjenestemann til Reuters.

Nyhetsbyrået siterer samtidig en annen «sentral kilde med nære bånd til den israelske regjeringen», som hevder at Netanyahu allerede har bestemt seg for å angripe, og at angrepet vil komme før det amerikanske presidentvalget i november.

Også den oppsiktsvekkende utnevnelsen av Kadima-leder Shaul Mofaz til visestatsminister i en ny samlingsregjering i midten av mai har satt fart i spekulasjonene om et forestående angrep. Flere kommentatorer mener statsministeren gjennom denne manøveren effektivt har sørget for å kneble opposisjonen. De spår at Mofaz vil la seg lokke til å støtte Netanyahus linje overfor Iran, og viser til at den nye visestatsministeren har ord på seg for å vingle i politiske spørsmål.

Frykt for storkrig

Andre er langt mindre sikre på at en krig er nært forestående, og mener den skarpe retorikken først og fremst er et forsøk på å presse fram enda sterke sanksjoner. Det er verdt å merke seg at militære ledere i Israel så langt har uttrykt langt større skepsis til en militær løsning på Iran-krisen enn Netanyahu og hans nærmeste politiske medarbeidere.

Den israelske forsvarsledelsen frykter at et angrep på Iran skal utløse en regional storkrig der også Irans allierte i Hizbollah og Iran blir dratt inn i konflikten. Samtidig skal de ha gjort det klart overfor statsministeren at det ikke er mulig å ødelegge de iranske atomleggene fullstendig gjennom en luftoperasjon. Et militært angrep vil i beste fall kunne forsinke planene.

Også amerikanske militæranalytikere karakteriserer et flyangrep mot de iranske atomanleggene som en svært komplisert operasjon. Både analytikere og vestlige etterretningskilder har sådd tvil om Israel i det hele tatt er i stand til å gjennomføre et slikt angrep uten aktiv støtte fra USA.

Førte ikke frem

Før helgen møttes Iran og Det internasjonale atomenergibyrået til et nytt forsøk på å løse floken, men samtalene strandet før de hadde begynt. Etter møtet var talsmenn for IAEA uvanlig klare når de uttrykte sin skuffelse over Irans forhandlingsvilje.

I forrige uke bekreftet IAEA-direktør Yukiya Amano at byrået sitter på satellittbilder som tyder på at Iran er i ferd med å rydde opp ved et av de mest omstridte anleggene, der inspektørene så langt ikke har fått tilgang. Ifølge Robert Wood, som leder den amerikanske IAEA-delegasjonen, mistenkes Iran for å fjerne mistenkelige elementer fra området før de eventuelt tillater FN-inspektørene å komme inn.

Slike bilder vil gi vann på møllen for haukene i israelsk politikk som hevder at Iran bruker forhandlingene i et taktisk spill, og gjør neppe jobben lettere for dem som skal forsøke å finne en diplomatisk løsning på krisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger