Hovedinnhold

Kommentar: Generalprøve i ondskap

Dagens fengslingsmøte var en forsmak på det vi skal få høre i ukevis når rettssaken mot Anders Behring Breivik er i gang.

Det er som to verdener; bildene vi har sett av en uniformert Behring Breivik som skyter ungdommer på Utøya, og mannen i mørk dress som møtte i retten i dag. På Utøya hadde han kontrollen.

I retten sitter han med håndjern, omgitt av uniformert politi på alle kanter. Han er under kontroll, han kan ikke lenger skade noen.

Men mannen er den samme. Ideene hans er de samme. I dag fikk han fortelle mer om hvordan han tenker. Vi fikk et innblikk i Breiviks forvridde verden. Ordbruken ligner den han brukte i manifestet sitt. Men det er likevel sterkt å høre ham begrunne sine handlinger med egne ord, fremført med flat, toneløs stemme.

Her er det ingen anger å spore. Ukene i isolasjon har ikke fått ham på andre tanker. Han synes ikke å ha tatt inn over seg de lidelsene han har påført andre mennesker: Ungdommene han har frarøvet livet. De som var på jobb i regjeringskvartalet den fatale fredagen, og som aldri kom hjem igjen. Alle som har mistet sine nærmeste, på grunn av Breiviks handlinger.

VGTV: Smilende Breivik med høyreekstrem hilsen før retten settes

Noen av de rammede var i retten i dag. De måtte høre Breiviks utlegninger om hvordan han mener at han handler på vegne av motstandsbevegelsen. De måtte høre hans snakk hvordan hans handlinger var nødvendige som nødverge for å forsvare den norske urbefolkningen.

Og ikke minst; hans stolthet over det han hadde gjort, en stolthet som nådde toppen med hans forslag om at han burde få krigskorset med tre sverd.

Må de som er rammet av Breiviks terror, tåle å høre dette? Skal Breivik virkelig få lov til å snakke i vei på denne måten? Er ikke det å legge ytterligere byrde på alle dem han allerede har lagt så store bører på?

Mange av de fremmøtte i retten i dag har snakket om at de ønsket å se ham, nettopp for å forberede seg på den kommende rettssaken. De vet at han må få snakke. Han må få forklare seg. Det er en grunnleggende rettighet i vårt rettssystem.

Breivik kan ikke ta fra familiemedlemmer og venner, overlevende og etterlatte, mer enn han allerede har gjort. Det de kan gjøre tilbake, er å beskytte det samfunnet Breivik ønsker å undergrave. Mange av de unge AUFerne har understreket at massemorderen må få en rettferdig rettssak. Ikke for hans skyld, men for vår skyld.

VGTV: - Breivik sa det gikk som forventet

Anders Behring Breivik skal ikke få undergrave vårt system ved å få oss til å nekte ham det som blir alle siktede og tiltalte til del. Han ønsker å ødelegge. Det norske rettssamfunnets svar er å holde fast på de grunnleggende prinsippene. Derfor gjorde dommeren rett, da hun lot ham snakke et par korte minutter.

Fengslingsmøtet i dag ble Behring Breiviks generalprøve, før rettssaken begynner i april. Men det ble også en slags generalprøve for alle oss andre. Både for de som er hardt rammet, og for storsamfunnet. Vi må stålsette oss for det som kommer. Og vi må forberede oss på å høre denne typen ondskapsfullt oppgulp i uker og måneder denne våren.

I møte med ondskapen blir vi minnet om alt det vi har å forsvare.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger