Hovedinnhold

Kims trusler

Nord-Korea utgjør en økende trussel som setter president Donald Trump på en første alvorlig utenrikspolitisk prøve.
Meninger

Denne saken handler om:

Kim Jong-un er en diktator med atomvåpen og avanserte raketter som opptrer aggressivt og provoserende. Mandag avfyrte Nord-Korea fire raketter og tre av disse nådde japanske farvann. I følge Nord-Korea var dette en militærøvelse som simulerte angrep på amerikanske marinebaser. Det er bare siste trinn i en farlig eskalering av spenningen i Øst-Asia. I fjor testet Nord-Korea mer enn 20 missiler og gjennomførte to atomprøvesprengninger, i åpen forakt for internasjonale traktater og resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Ved nyttår erklærte Kim at han ville teste ut nye, mer langtrekkende raketter og i februar gjorde han alvor av trusselen.

Sett denne? Kim Jong-uns ville maktdemonstrasjoner

Umiddelbart er trusselen størst mot Sør-Korea og Japan, som begge er nære allierte av USA. Men trusselen er også rettet direkte mot USA. Nord-Korea har erklært at de er i stand til å skyte ut langdistanseraketter som kan treffe vestkysten av USA. Selv om det foreløpig trolig er en overdrivelse kan Nord-Korea være farlig nær et militært gjennombrudd. Eksperter regner det som sannsynlig at Nord-Korea vil utvikle atomvåpenraketter som kan nå det amerikanske fastland i løpet av Donald Trumps valgperiode.

Les mer: Siktet for drap på diktatorens halvbror

President Barack Obama fortalte sin etterfølger at Nord-Korea kom til å bli han første store utenrikspolitiske utfordring. I valgkampen vakte Trump oppsikt ved å si at han ikke hadde noe problem med å møte Kim Jong-un. Han antydet at det kunne komme på tale å trekke amerikanske styrker tilbake fra allierte land i området. Og han kritiserte kraftig Kina.

Kommentar: Gift, bomber og kidnappinger

Nå sier Trump at han støtter Japan 100 prosent. I forrige uke startet USA og Sør-Korea en felles militærøvelse. Samtidig starter USA byggingen av et rakettskjold i Sør-Korea. Nord-Korea tolker alt dette som forberedelser på en invasjon, selv om slike militærøvelser har vært gjennomført i mange år og rakettskjoldet er ment å forsvare sør-koreanske byer.

I neste uke besøker USAs utenriksminister Rex Tillerson Sør-Korea, Japan og Kina. Det haster for Trump å utvikle en strategi for å håndtere Nord-Korea. Veien til en fredelig løsning går via Beijing. USA må samarbeide med Kina, som er det eneste land med virkelig innflytelse over Nord-Korea.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger