Hovedinnhold

Anders Giæver kommenterer:

Kan vi leve med dette?

Utilregnelig, sier psykiaterne. Kan Norge leve med en dom der Anders Behring Breivik blir pasient og ikke livstidsfange?

Rent umiddelbart er det sjokkerende, og for mange helt sikkert provoserende, å få vite at de psykiatrisk sakkyndige har konkludert med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Flere år med nitid planlegging, et møysommelig oppbygget dobbeltliv, et 1500 siders manifest hvor han redegjør for sine motiver, politiforklaringer hvor han detaljert og samvittighetsløst repeterer handlingsforløpet - dette kan da umulig være en person som lider av psykotiske vrangforestillinger og hører stemmer i hodet?

Forbrytelsene virker altfor overlagte og velkalkulerte til at man ikke skal kunne straffes for handlingene.
Før vi får høre mer om konklusjonene i rapporten, er det vanskelig å vite hva som har tippet de erfarne psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim i denne retningen.

Men før helgen snakket jeg med psykiatere som fryktet at de to manglet kompetanse på de mange parallelle virkeligheter som nå befinner seg på Internett.

At når Breivik legger ut om at han er en tempelridder i fortroppen til forsvaret av Europa mot en muslimsk okkupasjon som er initiert av EU, så kan det virke som klassiske tvangsforestillinger for en som ikke kjenner til disse teoriene.

Men at inne i den boblen Breivik har befunnet seg, foran PC-en på gutterommet i digital kontakt med islamofobe og konspiratoriske miljøer verden rundt, så er dette en virkelighetsoppfatning som støttes av nok folk til at man kan oppleve det som «normalt».

Sannsynligheten er stor for at konklusjonene vil være såpass kontroversielle at det kan bli aktuelt å oppnevne ytterligere to sakkyndige. Rapporten skal også godkjennes av Den rettsmedisinske kommisjon.

Blir konklusjonene stående, kan ikke Anders Behring Breivik straffes, men må i stedet dømmes til psykisk helsevern. Et slikt vern kan bare opprettholdes så lenge det kan dokumenteres gjentagelsesfare, noe som skal prøves innen tre år etter siste rettskraftige dom.
Det vil altså si at det hvert tredje år skal avgjøres om Anders Behring Breivik er frisk nok til å slippes ut i samfunnet igjen.

Det er klart at om han var blitt kjent strafferettslig tilregnelig, så ville han ha vært garantert lenger opphold som innesperret.

Og antagelig er det her nordmenns rettsfølelse først og fremst vil spille inn: Kan vi leve med at den ansvarlige for terrorhandlingene 22. juli skal behandles som en pasient og ikke som en straffedømt?

Paradoksalt nok vil nok rapportens konklusjoner virke som den hardeste straffen for terroristen selv. Å få sine megalomane planer og sitt grandiose prosjekt diagnostisert som psykotiske vrangforestillinger som må behandles av leger, er ikke egnet til å klø hans sykelige ego.

Anders Giæver

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger