Hovedinnhold

Uklar Støre

<p>Hva mener han egentlig? Ap-leder Jonas Gahr Støre er uklar om norsk oljepolitikk.<br/></p>

Hva mener han egentlig? Ap-leder Jonas Gahr Støre er uklar om norsk oljepolitikk.

Meninger

Hva mener Jonas Gahr Støre egentlig om norsk oljepolitikk? Det har overrasket mange – oss inkludert – at den nye Ap-lederen har skapt uklarhet om et så viktig spørsmål. Gjennom hele det norske oljeeventyret har Ap holdt en fast og konsekvent linje i dette spørsmålet. Partiet har stått for en ansvarlig og kunnskapsbasert politikk – en politikk det har vært bredt flertall for i Stortinget.

Oljeindustrien er avhengig av forutsigbarhet og stabilitet. Oljen er avgjørende viktig, både for norsk økonomi, og for arbeidsplasser – særlig langs kysten. Norsk oljepolitikk kan ikke være gjenstand for lettvinte utspill, i hvert fall ikke fra de store, ansvarlige partiene. Men på AUFs sommerleir i juli sa Støre at «kanskje må to tredjedeler, tre fjerdedeler, bli værende under sokkelen». Det er nye toner fra Ap. Men når Støre blir spurt om hva han egentlig mener, klarer han ikke å svare på om dette er et linjeskift fra Aps side.

Energipolitikken må ses i et globalt perspektiv. Verden vil trenge fossil energi langt inn i fremtiden. Det er en åpenbar fordel dersom kull erstattes med gass rundt om i verden. Og det er viktig at utvinningen foregår med så lave utslipp som mulig. Her må selskapene gjøre en større innsats enn i dag. Hele sokkelen må ses under ett – det er mye å hente både når det gjelder utslipp fra supply-skip og andre støttefunksjoner, og når det gjelder selve produksjonen.

Moderne klimapolitikk innebærer at politikerne setter mål, og knytter kostnader til utslipp som gjør det lønnsomt å oppfylle målene. Det er selskapene som må finne de tekniske løsningene. De har kunnskapen og teknologien. Politikerne har ikke kompetanse til å avgjøre hvordan oljeselskap og andre kan få ned sine utslipp.

Forliket før sommeren om elektrifisering av sokkelen er et godt eksempel på lettvint populisme. Vi var mange som lurte på hva Ap holdt på med da partiet brått stilte seg bak SVs og mellompartienes mangeårige krav om elektrifisering av hele Utsira. Det tok ikke lang tid før partiet hadde moderert sitt syn kraftig.

Støres nye uklare uttalelser har igjen skapt usikkerhet om hvor Ap står i oljepolitikken. Vi må forvente at Støre gjør det klart hva han egentlig mener.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger