Hovedinnhold

Jens stjeler Høyres klær

«Arbeiderpartiet stjal klærne våre mens vi var ute og badet».

Slik beskrev tidligere leder i Høyre og statsminister Jan P. Syse, Aps maktovertagelse etter høyrebølgen på 80-tallet.

Gros suksess
Det ser ut som om Stoltenberg har tenkt til å gjenta Gro Harlem Brundtlands suksess, men unngå å slippe Høyre inn i regjeringskontorene først.

På sin oppsummerende pressekonferanse før ferien, la han vekt på en klassisk Høyre-sak: Å satse på de flinkeste elevene i skolen.

Gode elever i ungdomsskolen skal få ta fag i videregående og gode elever i videregående skal kunne ta fag på universitetet. Dessuten skal regjeringen sette klare kompetansekrav til lærerne.

Nyskaping
"Det farligste for et land med mye penger er å ikke fornye seg", sa han og varslet modernisering av statsadministrasjonen, satsing på nyskaping og enklere forhold for de som vil starte bedrifter.

Jens Stoltenberg tok sommerferie ved å gi journalistene en forsmak på valgkampen neste år. I tillegg til å stjele Høyres klær har han ett enda viktigere budskap: Det er bare han som kan styre økonomien i Norge.

Hermet etter Gro
Han minnet ikke så lite om sin læremester, Gro Harlem Brundtland. Hun visste alltid best.
Mens statsministeren småpludret med journalistene over en frokost i hagen sin i dag tidlig, var nettopp Gro tema.

- Hun lar meg alltid vite at "Det er best å gjøre det slik, Jens". Hun sier aldri rett ut at det jeg mener er feil, men det skinner jo gjennom, da. Det gjelder alt fra skismøring til politikk. Det er hennes måte å gjøre det på som er den riktige. "Slik smører JEG skiene, for det lærte Gubbe meg", lo Stoltenberg og gestikulerte og hermet etter Gro, før den mer offisielle delen av pressemøtet startet.

Finanskrisen
I morgen setter Jens seg på flyet til toppmøtet i Rio hvor han nettopp kommer til å møte Gro. Det var Brundtlandkommisjonens rapport om bærekraftig utvikling som startet Rio-prosessen. Stoltenberg tror toppmøtet kommer til å handle mest om finanskrisen. Det gjorde også pressekonferansen hans.

Hovedbudskapet var at det er farlig å tro at det går bra i Norge. Det kan lett føre til at vi bruker for mye penger. Stoltenberg vil holde igjen på pengebruken, og advarte mot tre typer argument: 1) De som vil øke utgiftene (les Frp), 2) De som vil redusere inntektene (les Frp og Høyre) og 3) De som vil finne opp nye måter å føre budsjett på (les Frp).

Ideologen Stoltenberg
I går var det ikke bare økonomen Stoltenberg som snakket, det var også ideologen. Stoltenberg viser sjelden sin ideologiske side. Han ble formet som politiker på 80-tallet og i den perioden la Ap seg nærmere Høyre i praktisk politikk. Samtidig holdt partiet på sin sosialdemokratiske ideologi.
Denne grenseoppgangen er Stoltenbergs favorittgren.

Han snakket han mye om "fundamental markedssvikt" og behovet for sterk politisk styring, tilsyn og kontroll med markedene. Om at overskuddene har gått til noen få private i Europa, mens gjelden og fattigdommen er blitt lempet over på fellesskapet.

Liten forskjell
Ideologen Stoltenberg bør vise seg litt oftere. For når
Arbeiderpartiet forsøker å bli litt mer Høyre og Høyre forsøker å bli litt mer Arbeiderpartiet, er faren at vi velgere til slutt ikke ser forskjellen på de to alternativene.

Diskuter: Hvem er best til å styre Norge etter 2013? De rødgrønne eller de borgerlige?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger