Hovedinnhold

Israels overgrep

Meninger

De ulovlige israelske bosettingene på Vestbredden er et alvorlig hinder for en konstruktiv fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Dette skriver den norske ambassaden i Israel i en rapport hjem til Utenriksdepartementet. Diplomatene viser til en detaljert statistikk fra den israelske fredsbevegelsen, som med norsk støtte overvåker byggeaktiviteten i de okkuperte områdene.

Nærmere en halv million bosettere bodde ved årsskiftet i de områdene som Israel erobret i Seksdagerskrigen i 1967, klart i strid med folkeretten og FNs krav om tilbaketrekking. Selv om antallet bosettinger ikke økte i fjor, var befolkningsveksten og byggeaktiviteten i de eksisterende 121 bosettingene stor. Befolkningen i de ulovlige bosettingene på Vestbredden økte med 30000 til 270000, og i tillegg bor om lag 200000 i bosettinger rundt palestinske Øst-Jerusalem.

Statsminister Ehud Olmert, som israelske medier i går meldte kan bli tvunget til å gå av som følge av fjorårets krigføring i Libanon, etterlever heller ikke sitt løfte om å fjerne de drøyt 100 bosettingsleirene som er opprettet i de okkuperte områdene. Leirene består av brakker og midlertidige konstruksjoner, men flere av dem bærer preg å bli stadig mer permanente. Israelske myndigheter bidrar båre direkte og indirekte til dette, blant annet ved å bygge veier og legge inn vann og elektrisitet i leirene, konstaterer de norske diplomatene i Israel.

Et av de verste overgrepene Israel gjør mot palestinerne, er byggingen av den skammens mur som nå strekker seg gjennom palestinsk land. Det siste er at den israelske regjeringen er i ferd med å konfiskere et stort område dyrket palestinsk jord på Vestbredden nord for Jeriko for å bygge en ny del av den omstridte muren. Denne muren er flere steder blitt bygget innenfor grensen av det som er ment å bli palestinernes fremtidige stat; palestinerne ser på det som tyveri av jord. Den internasjonal domstolen i Haag slo i 2004 fast at det er ulovlig å bygge muren på okkupert område, og at den straks må rives.

Det er sørgelig at Israel undergraver mulighetene for fred med sin utillatelige fremferd i okkupert land. Politikken er feilslått også sett fra et snevert israelsk synspunkt, for den avler et fiendskap og hat som kommer til å hjemsøke Israel i lange tider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger