Hovedinnhold

Et såret IS er enda farligere

<p>Flere selvmordsbombere angrep kystbyen Jableh og drepte flere titalls syrere. Også Tartus ble terrormål.</p>
NY TERROR: -

Flere selvmordsbombere angrep kystbyen Jableh og drepte flere titalls syrere. Også Tartus ble terrormål.

Foto:AFP
IS’ nederlag på slagmarken gjør ikke ekstremistene mindre farlige. Når de ikke vinner militært massakrerer de i stedet sivile syrere, irakere og jemenitter.

Denne saken handler om:

De siste målene var de regjeringskontrollerte syriske havnebyene Tartus og Jableh. Minst fem selvmordsbombere drepte over 120 mennesker og den såkalte islamske stat (IS) påtok seg ansvaret. I Jemen drepte selvmordsbombere fra IS samtidig minst 45 mennesker. I forrige uke påtok IS seg ansvaret for flere angrep i Irak der over 140 ble drept.

Åstedene for terroren er gjerne steder hvor det er tett med mennesker: Bussholdeplasser, sykehus og markeder. Det er angrep mot myke mål. Hensikten er å drepe og lemleste flest mulig.

At IS sender ut selvmordsbombere i stort antall kan være et uttrykk for at de er på defensiven i krigene, både i Syria og Irak. De har tapt store territorier og viktige byer i begge land, anslagsvis 30-35 prosent av området de kontrollerte for to år siden. I går startet den irakiske hæren startet en offensiv for å gjenerobre Fallujah.

Når de jages på retrett vender de tilbake til sine røtter i terrorisme. Forløperen til IS, al Qaida i Irak, startet med å terrorisere sjiamuslimer i et forsøk på utløse sekterisk krig. Ekstremistene er like besatt av denne tanken i dag, og når det ikke kan vinne militært forsøker de med terror å skape kaos og konflikt. Slik utgjør et såret IS også en stor trussel for Europa.

Likevel er IS` militære tilbakeslag av stor betydning. IS mister land, inntekter og tiltrekningskraft. De bygget opp sitt renomme blant jihadister som en uovervinnelig kraft, i ferd med å gjenopprette et mektig kalifat. Slik rekrutterte de fremmedkrigere og inntil for et år siden ankom 1500-2000 hver måned. Nå kommer det ca. 200 i måneden. Inntrykket av å være uovervinnelig er for lengst forsvunnet.

Det er fristende å si at IS er i ferd med å tape kampen, at dette er begynnelsen på slutten. Men det er for tidlig å trekke en slik konklusjon. Før krigsutbruddet i Syria trodde mange at forløperen til IS var nedkjempet, en gang for alle. Det var forhastet. IS sår frøene av ekstrem intoleranse og nådeløs vold i konfliktområder. De skifter strategi, omgrupperer og utnytter mislykkede stater for å slå rot på ny. IS er på vikende front i Syria og Irak, men bygger seg opp i Libya. De har lært opp titusener av fremmedkrigere. Kampen mot IS er kanskje inne i en ny fase, men den en er langt fra over.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger