Hovedinnhold

Ikke min venstreside

<p>MER FORKASTELIG: – Per Fugelli mener retorikken til Listhaug er stygg fordi hun sier at ekteskap med barn helt ned til 11 år er forkastelig. Jeg må si at jeg synes det hadde vært forkastelig hvis norske myndigheter ikke hadde vært krystallklare i denne saken,skriver Andreas C. Halse, tidligere leder i Sosialistisk Ungdom.</p>

MER FORKASTELIG: – Per Fugelli mener retorikken til Listhaug er stygg fordi hun sier at ekteskap med barn helt ned til 11 år er forkastelig. Jeg må si at jeg synes det hadde vært forkastelig hvis norske myndigheter ikke hadde vært krystallklare i denne saken,skriver Andreas C. Halse, tidligere leder i Sosialistisk Ungdom.

Foto: Trond Solberg, VG
Jeg er så lei av at kulturrelativister som Per Fugelli klarer å bli sett på som representanter for venstresiden i debatter der grunnleggende rettigheter blir krenket med moralsk eller religiøs begrunnelse.

Denne saken handler om:

Delta i debatten?

Send ditt innlegg til debatt@vg.no

eller

SMS med kodeord sidet til 2200

ANDREAS C. HALSE, skribent

Jeg er lei av at vi alltid skal bli avkrevd å skulle forstå oss ihjel når det kommer til praksiser vi absolutt ikke kan akseptere. Problemet med barneekteskap er ikke at vi ikke forstår det. Vi har forstått det utmerket og vi finner det forkastelig.

<p>Andreas C. Halse.</p>

Andreas C. Halse.

Foto: Kristian Helgesen, VG

Det er faktisk ikke sånn at synet på barneekteskap er noe skille mellom høyre og venstre i norsk politikk. Når Fugelli mener at det ikke er moralsk primitivt å være for eller praktisere barneekteskap tar han feil. Jeg er ikke mot barneekteskap bare fordi det er mot norsk lov, men fordi jeg mener det er et allmenngyldig moralsk standpunkt. Det er jeg heldigvis ikke alene om. Både barnekonvensjonen og menneskerettighetene beskytter barn mot overgrep. Det er ikke bare vestlige verdier (selv om de står langt sterkere i vesten). Det er universelle verdier og er utformet nettopp fordi ledere i de aller fleste av verdens land har funnet ut at de utgjør et minimum av rettigheter som alle skal ha krav på. På tvers av religioner og på tvers av kulturer.

De fleste land i verden har regler mot barneekteskap. Også land i Midtøsten, som de fleste barnebrudene kommer fra har forbud å gifte seg med barn, selv om det ikke alltid håndheves strengt. De som holder seg med barnebruder er ikke bare velmenende og misforståtte. De kommer i tillegg fra land som offisielt fordømmer det. Med andre ord: De vet eller bør vite at det de gjør er galt.

Når enkelte med tilknytning til venstresiden alt for ofte har som instinkt å mene at dette er fenomener som skal forstås slår det tilbake på oss alle. Det forplikter også ledere på venstresiden til å være krystallklare på hva de mener. Hvis noen synes slike saker tar for mye plass i media er det fordi folk som Fugelli bidrar til å blåse de opp som konflikter.

Fugelli mener retorikken til Listhaug er stygg fordi hun sier at ekteskap med barn helt ned til 11 år er forkastelig. Jeg må si at jeg synes det hadde vært forkastelig hvis norske myndigheter ikke hadde vært krystallklare i denne saken. Ikke bare på hva som er norsk lov, men på hva de mener er et moralsk riktig standpunkt.

Fugelli hadde naturligvis ikke blitt den stemmen han har blitt hvis han hadde stått alene. Det er sikkert folk som støtter han også i dag, men jeg tør påstå at vi andre er i et ganske stort flertall.

Jeg vil bare ha sagt at Fugelli representerer IKKE MIN VENSTRESIDE. Det er på tide å si ifra. Slike som Fugelli har fått definere for mye for lenge.

(Teksten er en utvidet versjon av et innlegg på Andreas C. Halses Facebook-side.)

Les også: Organisasjoner: Vil komme flere barnebruder

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger