Hovedinnhold

Hektet på kull

<p>SVART FREMTID: Arbeidere losser kull i Ahmedabad. Kullfyring dekker mer enn halvparten av Indias energibehov.</p>

SVART FREMTID: Arbeidere losser kull i Ahmedabad. Kullfyring dekker mer enn halvparten av Indias energibehov.

India sprengfyrer med kull for å bringe 400 millioner ut av ekstrem fattigdom. Samtidig rammes de hardt av klimaendringene.

Denne saken handler om:

India spiller en nøkkelrolle på klimatoppmøtet i Paris. Om få år blir India verdens mest folkerike nasjon. India er både et utviklingsland, og en raskt voksende økonomisk stormakt. Landet trenger energi for å vokse og tyr til kull som er både rimelig og tilgjengelig. Etter Kina og USA er India verdens tredje største utslippsnasjon av klimagasser

Les også: Klima-spillet

65 prosent av Indias energi kommer i dag fra kullfyrte kraftanlegg. Dette er også den mest skitne form for energiproduksjon, målt i CO₂-utslipp. Indias dilemma er hele verdens dilemma: Hvordan skape vekst i utviklingsland, uten å forårsake varige miljøødeleggelser. Ekstremvær rammer tett befolkede områder og når temperaturen stiger svikter avlingene og livsgrunnlaget.

India har ambisiøse planer om å satse på ren energi, men planlegger samtidig å tredoble produksjonen av kull de neste femten årene. For ti år siden slapp India ut 1,48 milliarder tonn CO₂. Om femten år er det forventet å stige til syv milliarder tonn. Indias statsminister Narendra Modi foretrekker å snakke om at de vil redusere klimagassutslippene med en tredjedel frem mot 2030, målt i forhold til bruttonasjonalproduktet. Uansett vil Indias faktiske utslipp øke sterkt.

Modis utfordring er å møte forventningene til 1,25 milliarder mennesker. Etter et tiår med sterk økonomisk vekst har India fått en stor og voksende middelklasse som lever på europeisk nivå, men landet har også 400 millioner som lever i ekstrem fattigdom. Den indiske statsministeren argumenterer med at kutt i CO₂-utslipp ikke må begrense fattige lands muligheter til økonomisk vekst. Han ønsker også at de rike landene skal forplikte seg til årlige overføringer av 870 milliarder kroner til miljøtiltak i den tredje verden. Dette er helt sentrale tema i Paris.

Modi sier den globale oppvarmingen ikke er Indias skyld, men at de må bære konsekvensene. Fortsatt er det slik at Indias utslipp av CO₂ per innbygger bare er vel en tiendedel av USAs. India har opplevd et tiår med sterk økonomisk vekst, men inderne må betale prisen i form av økende lokal forurensing. Og i stigende grad bidrar India til den globale oppvarmingen.

For å oppnå et gjennombrudd i Paris må India være en del av løsningen. Utslippene i land som India og Kina øker langt mer enn det rike land lover å kutte.

Les også: Disse ti tiltakene kan redde klimaet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger