ANSTRENGT: Statsminister Erna Solberg og innvandringsminister Sylvi Listhaug barket sammen om asylpolitikken Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Kommentar

Lunsjbråk i regjeringen

Erna Solberg og Sylvi Listhaug skal ha kranglet om asylpolitikken under en regjeringslunsj. Statsministeren tapte krangelen, og ser ut til å ha problemer med å holde de borgerlige sammen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG fortalte forrige uke om en oppsiktsvekkende intern diskusjon i regjeringen. Striden gjaldt hvordan man skulle gå frem i Stortinget for å få vedtatt en strengere innvandringspolitikk. Regjeringen ville ikke få flertall for alle sine forslag, og Erna Solberg ønsket derfor at man forhandlet frem et forlik for å få gjennom flest mulig av forslagene.

Les saken: Erna og Sylvi i intenst feide i regjeringslunsj

Det nektet Frp som ville stemme over hvert enkelt forslag, for å kunne vise velgerne at de var rene og ranke i saken. Slik ble det også, og resultatet ble at den nye innvandringspolitikken ble mindre streng enn den kunne ha blitt.

Les også: Erna og Sylvi i heftig asyl-feide

At Solberg var misfornøyd med Frps fremgangsmåte ga hun uttrykk for offentlig etterpå, om enn i ganske polerte vendinger. Inntrykket var at Frps stortingsgruppe nok en gang hadde bestemt seg for å opptre illojalt mot regjeringen de selv er med i. Det har gruppen gjort en rekke ganger, det er knapt så det vekker oppsikt lenger. Skillet mellom Frp i stortingsgruppen, som til tider opptrer nærmest som et opposisjonsparti og Frp-erne i regjering, er det mange i det politiske miljøet som har snakket om. Og man har lurt på om partileder Siv Jensen sliter med kontrollen i eget parti.

Knut Arild Hareide om lunsjbråket: Svekker Erna Solbergs autoritet

Men VGs artikkel avslørte at Frps fremgangsmåte hadde vært tema internt i regjeringen, og at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) hadde forsvart det Frp gjorde. Selv da statsministeren gikk i rette med henne og partiet i saken nektet hun å gi seg. Og hun fikk det som hun ville.

Det er oppsiktsvekkende. At Frps solokjør mot regjeringen har tilslutning fra Frps statsråder er noe nytt. At statsminister Erna Solberg er maktesløs mot et Frp som setter partiet foran regjeringen de sitter i, er et tegn på hvor merkelig det borgerlige samarbeidet ser ut for tiden.

Les også: Bergensband raser mot Erna Solberg

Frp har mange tøffe og steile politikere som setter partiet foran alt annet. Både i regjeringsapparatet og på Stortinget. Erna Solberg har i hele regjeringsperioden godtatt at Frp kjører et dobbelt løp i norsk politikk. Når hun nå forsøkte å stramme inn, så måtte hun gi tapt. Det er et tøft nederlag, og viser at hun sliter med lederskapet i det skjøre borgerlige samarbeidet.

Hun kan være i ferd med å oppleve det som mange borgerlige statsministere etter krigen fikk erfare, at staurene spriker og at samarbeidene som Høyre alltid vil trenge for å komme til makten går i stykker etter kort tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder