LEDER: Narendra Damodardas Modi (63) er stor favoritt til å bli Indias nye statsminister. Valgresultatet skal etter planen kunngjøres i neste uke. Foto: AFP.

Debatt

Kronikk: Omstridt favoritt i India

For et par uker siden startet parlamentsvalget i India. Meningsmålingene tyder på at opposisjonsleder Narendra Modi kan bli valgets vinner. I så fall får India en svært omstridt statsminister.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over seks år gammel

Rina Sunder, gründer, EnteringINDIA, fungerende styreleder Norsk-indisk handelskammer

Opposisjonspartiet Bharatiya Janata Partys (BJP) statsminister Narendra Damodardas Modi (63) ble regjeringssjef i delstaten Gujarat i 2001, men valgte å trekke seg og utlyse nyvalg etter å ha fått meget sterk kritikk etter opptøyene i Ahmedabad i februar 2002.

Over 1000 mennesker ble massakrert i den største byen i delstaten Gujarat. Rykter om at muslimske terrorister hadde stått bak brannen i et tog der 59 hinduer døde, utløste opptøyene. Allerede samme dag sa Modi til mediene at muslimske terrorister var ansvarlige for togkatastrofen. Neste dag fant den verste inter-religiøse massakren i India i moderne tid sted i Ahmedabad. Hindunasjonalister med molotovcoctails gikk amok i flere muslimske bydeler, og politiet skjøt også mot muslimer. Voldshandlingene pågikk i flere dager.

Rina Sunder.

Ifølge den offisielle forklaringen maktet ikke ordensmakten å holde mobben tilbake, men ifølge en lang rekke vitner fikk nasjonalistene både aktiv og passiv støtte av politiet. Siden har den politiske og juridiske striden rundt Modis rolle under opptøyene heftet ved ham.

Da han trakk seg som regjeringssjef i Gujarat og utlyste nyvalg i 2002, gjorde BJP et brakvalg, og Modi ble gjeninnsatt. Men 12 år senere hefter grusomhetene i 2002 fortsatt ved ham. Han har vunnet mange rettssaker knyttet til opptøyene, men flere gjenstår fortsatt.

Sterk støtte i næringslivet

I Gujarat er Modi imidlertid svært populær. Han tilskrives gjerne æren for den høye økonomiske veksten som har preget regionen i hans tid som regjeringssjef der. I løpet av disse 12 årene er investeringene i industrien firedoblet. Modi har sterk støtte i næringslivet, hvor mange av tilhengerne hans kaller ham «den visjonære» og «frelseren». Støtten kan delvis tilskrives at han fører en svært proteksjonistisk politikk, samtidig er han et sjeldent eksempel på en regjeringssjef som hverken har vært anklaget for korrupsjon eller utpressing.

Støttespillere mener at han er effektiv og tar beslutninger raskt, instruerer sine ministre og byråkrater til å sette dem ut i livet og sørger for at de blir implementert. Han er også konsekvent. De som er korrupte eller ikke kan vise til resultater, blir raskt fjernet. Mens den nasjonale økonomiske veksten har vært avtagende, har veksten i Modis Gujarat vært tosifret.

Mangelen på kraft og annen nødvendig infrastruktur er stor over hele India, mens strømforsyningen er stabil og pålitelig i Gujarat, byråkratiet mindre og næringslivet fungerer bedre enn i andre delstater. Det regjerende Kongresspartiet har ikke maktet å gjøre noe verken med fattigdommen, korrupsjonen eller manglende infrastruktur. India trenger derfor en ny regjering med en sterk og handlekraftig leder.

Et bedre image

Modi forsøker å fremstille seg selv som en forkjemper for fremgang og økonomisk utvikling, og ikke først og fremst som en politiker som ønsker hinduistisk dominans. I forkant av valget har han lansert et nytt reformprogram med fokus blant annet på bedre utdanning og reformer i helsevesenet, jordbruket og i miljøpolitikken.

Samtidig har den økonomiske fremgangen i Gujarat og kampanje-apparatet hans lykkes i å fremstille ham som en «utviklingens mann» også i utlandet. USA har revurdert visumnekten som har vært praktisert overfor ham siden massakren i 2002, og EU har allerede opphevet sanksjonene overfor Modi.

Truer Gandhi-dynastietRahul Gandhi (42), Kongresspartiets statsministerkandidat og Modis viktigste motstander, er oldebarn av Jawaharlal Nehru, Indias første statsminister, og tilhører fjerde generasjon av det mektige Gandhi-dynastiet. Hans sterkeste kritikere setter spørsmålstegn ved hans evner som politiker. Rahul Gandhi beskyldes for å ha enorme privilegier og for å ha fått statsministerkandidaturet utelukkende på grunn av sin familiebakgrunn og ikke som følge av sine evner som politiker.

Modi er en helt annen type, nærmest Gandhis rake motsetning: En tidligere teselger som har gått alle gradene fra bunnen i partiapparatet og til topps som følge av sine politiske evner. I løpet av 12 år som regjeringssjef i Gujarat har han lagt til rette for en økonomisk omstilling som har skapt kraftig vekst i regionen og skaffet ham mange tilhengere.

Indere flest ønsker forandring, og Modi har mange tilhengere også utenfor Gujarat. Spørsmålet er om muslimene og katastrofen som rammet dem i 2002 vil stikke kjepper i hjulene for Modi og forhindre ham i å bli Indias nye statsminister?

Les også

 1. Indias boom

  Hver måned går en million unge indere inn i arbeidsmarkedet. Slik vil det fortsette i 20 år.
 2. Dynastiets vekst og fall

  MUMBAI (VG) På de store valgplakatene, høyt hevet over slummen, står bildene av den ungdommelige leder, Rahul Gandhi.
 3. Indias nye sterke mann

  DELHI/AHMEDABAD (VG) 20000 tilhengere i en fattig bydel i den indiske hovedstaden har ropt hans navn i timevis før han…

Flere artikler

 1. Indias nye sterke mann

 2. Modi i valgmodus

 3. Dynastiets vekst og fall

 4. Han er Indias «sterke mann»: Brakseier for Modi i presidentvalget

 5. Verdens største demokrati går til valg - tror på kvinnerevolusjon

Fra andre aviser

 1. Modi navigerer i et minefelt

  Aftenposten
 2. Hele folkets fattigprins?

  Aftenposten
 3. - Jeg vil utvikle dette landet, jeg vil ta det til nye høyder

  Aftenposten
 4. Indisk valgfavoritt stemte og knipset «selfie»

  Fædrelandsvennen
 5. Drømmer om en ny storhetstid

  Aftenposten
 6. Tidenes valgsirkus i India

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no