Foto: Tegning:ROAR HAGEN,

Kommentar

Sivilisasjon i ruiner

Krigen er kommet til syriske Palmyra. Den vakre oasen med kulturminner er en del av verdensarven. For ekstremistene
ligger verdien i å rasere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De monumentale ruinene står som en åpenbaring i ørkenen, vel 20 mil fra hovedstaden Damaskus. Palmyra er en antikk ruinby, men templer, søyleganger og teatre står forunderlig vel bevart etter nær 2000 år.

Nå står byen i overhengende fare for å bli plyndret. Og denne gang vil uvurderlige kulturskatter bli ødelagt med overlegg.

Omringet

De siste dagene har styrker fra den såkalte islamske staten (IS) gjort bemerkelsesverdige militære fremskritt, særlig i Irak. I helgen ble Ramadi, hovedstaden i Iraks største provins, inntatt av styrker under svarte faner. I Syria har IS-styrker omringet Palmyra.

13. mai brøt de gjennom det syriske regimets forsvarslinjer og lørdag tok de kontroll over deler av den nye byen som er nær ruinene. Flere hundre er allerede drept i kampene. Søndag klarte regimets styrker å jage IS på retrett, men opprørerne har forskanset seg i utkanten. IS skyter med raketter og regimet bruker bombefly. IS skal ha forskanset seg mindre enn en kilometer fra det historiske Palmyra.

I Syria er langt over 200 000 mennesker drept, millioner er drevet på flukt og store byområder ligger i ruiner. De store menneskelige lidelsene er så overveldende at de materielle ødeleggelsene blir fullstendig underordnet. Men Syria har noen av de viktigste kulturminnene på UNESCOs verdensarvliste, og når disse ødelegges, mister syrerne både sin historie og det som var en viktig inntektskilde.

SE VGTV: IS viser ødeleggelse av kulturskatter i Mosul

I fredeligere tider tiltrakk byen seg besøkende fra hele verden, akkurat som mennesker reiste for å oppleve det gamle markedet i Aleppo som for lengst er ødelagt i krigen. Jeg besøkte Palmyra for noen år siden og inntrykket er uforglemmelig. Det var utenfor turistsesongen og i timevis gikk jeg rundt i en nesten folketom og enestående antikk by. Det var en storslagen opplevelse. Hadde Palmyra vært mer tilgjengelig ville turistbussene stått i kø med tusenvis av besøkende.

Uerstattelig

I Irak og Syria har IS plyndret og ødelagt et stort antall historiske minnesmerker og kulturskatter som de anser som uttrykk for avgudsdyrkelse, det vi si kunst som er blitt til i før-islamsk tid. Samtidig skal de, for å finansiere sin terror, ha solgt antikke gjenstander på den internasjonale svartebørsen.

I det historiske Palmyra er det mye som kan forarge fundamentalistene i IS.

Her sees storslagne eksempler på gresk-romersk arkitektur, med elementer fra persisk og lokal tradisjon, altså som uttrykk for møte mellom sivilisasjoner. Byens storhetstid startet i 1. og 2. århundre og før år 300 var Palmyra vokst til å bli et velstående bysamfunn i det romerske riket med en 1100 meter lang hovedgate med søyler og mektige monumentale bygninger som Ba’al-tempelet.

Dessuten, i byens gullalder styrte den mektige dronning Zenobia (240 - ca. 275). Hun var født og oppvokst i Palmyra og ble dronning i riket i 269 da kongen ble myrdet. Zenobia utfordret datidens supermakt, Romerriket, og erobret store landområder, fra Egypt gjennom Midtøsten til Lilleasia. Men romerne slo tilbake, beseiret hennes styrker i Egypt og Zenobia ble ført til Roma som krigsfange.

Hun var, etter datidens kilder å dømme, en komplisert, ambisiøs og tøff kvinne. Hun var velutdannet, snakket flytende gresk, arameisk og egyptisk og noe romersk. Ved hoffet, hvor Zenobia hadde samlet filosofer og diktere, var det litterære samtaler. Men hun var også en krigerdronning. Kildene forteller at hun var en dyktig rytter i strid og at hun kunne gå over lange av avstander med sine fotsoldater. I sin samtid ble Zenobia beskrevet som særdeles intelligent og vakrere enn Kleopatra. Det er slikt det blir myter av.

Nasjonalisme

Palsmyras historiske eksempel, opprøret mot Roma og Zenopia sterke personlighet, er blitt brukt av syriske diktatorer i deres nasjonalistiske prosjekt. Hennes portrett og søyleganger fra Palmyra preger fortsatt seddelen for 500 syriske pund.

– Vi må redde Palmyra, sier UNESCOs generaldirektør Irina Bokova. Byen er en uerstattelig skattkiste for det syriske folk og verden.

Hun er alarmert over krigshandlingene og appeller til alle parter om å beskytte byen som står på verdensarvlisten. Som om IS skulle bry seg om appeller.

For IS vil det være en propagandaseier å innta Palmyra. Da de raserte kulturminner i Irak sørget de for å dokumentere det i propagandafilmer. De er stolte over ugjerningene.

LES OGSÅ: Slik raserte IS oldtidsbyen Nimrud

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder