Leder

Minnedag i Moskva

HØR HER: Russlands president Vladimir Putin og Tysklands forbundskansler Angela Merkel på pressekonferanse i Moskva. Foto: AP,

Etter Russlands storstilte markering av 70-årsdagen for seieren over nazismen på lørdag ankom Tysklands forbundskansler Angela Merkel Moskva søndag.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fem år gammel

Hun la ned en krans ved den ukjente soldats grav nær Kreml, for å ære ofrene i 2. verdenskrig. Som andre vestlige ledere holdt Merkel seg borte fra den store militærparaden på lørdag. På grunn av Russlands annektering av Krim og innblanding i Øst-Ukraina var det umulig for vestlige stats- og regjeringssjefer å delta.

Når Russland med makt tegner nye grenser i Europa kan vi ikke opptre som om intet har skjedd. Men det er et sørgelig å registrere at mens russiske og vestlige ledere sto sammen på denne minnedagen for ti år siden, slik de hadde vært allierte under krigen, er det i dag isfront, sanksjoner og sabelrasling som preger forholdet mellom øst og vest.

Sovjetunionen spilte en avgjørende rolle i kampen mot Nazi-Tyskland og russerne betalte en ufattelig høy pris. I VG på fredag sa statsminister Erna Solberg at vi skal være takknemlige for Russlands innsats under 2. verdenskrig og vise respekt for alle tapene og lidelsene i Den røde arme og det russiske folket. Dette er viktig å formidle til russerne, 70 år etter at freden ble vunnet. Solberg minnet samtidig om lærdommen fra krigen om respekt for internasjonale avtaler og internasjonal rett.

Vi mener brudd på folkeretten må få konsekvenser og at årsaken til det spente forholdet mellom øst og vest er Russlands handlinger på Krim og i Øst-Ukraina. I dagens situasjon er det avgjørende at vestlige land står sammen og er tydelige i krav til Russland. Nå handler det blant annet om full gjennomføring av våpenhvileavtalen for Øst-Ukraina, som ble inngått i Minsk. Samtidig må døren stå åpen for samarbeid.

Ved å vise samarbeidsvilje kan Putin forlate sin selvvalgte internasjonale isolasjon.

På seierens dag kommer det forsonlige toner. Putin ga uttrykk for takknemlighet overfor det britiske, franske og amerikanske folk for deres bidrag til seieren i 2. verdenskrig. Merkel understreket før møtet med Putin nødvendigheten av samarbeid for å finne diplomatiske løsninger og EUs utenrikspolitiske sjef, Federica Mogherini, sa nylig at et destabilisert og isolert Russland ikke er i EUs interesser. Det er absolutt ikke i det russiske folks interesse.

Mer om

  1. Russland

Flere artikler

  1. Forholdet mellom Russland og Norge

  2. Russisk kaldfront

  3. TV-pastor advarer Erna og hyller Putin: «Erna ypper til strid og motiverer russerne til å ta Norge»

  4. Krigen som aldri tar slutt

  5. Kommentar: En avgrunn mellom Putin og Obama

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder