KONTROVERSIELL: Blogger Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som «Fotballfrue», her i et intervju med VGTVs Mads A. Andersen. Foto:Mathias Jørgensen,VG

Debatt

Debatt: Om ytringsfrihet, pressefrihet og Fotballfrue

Fotballfrue kan godt få oppmerksomhet - akkurat nå som vi mener vi har viktigere ting å diskutere, som ytringsfrihet og pressefrihet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Å stå opp for ytringsfrihet betyr å forsvare retten til å kunne ytre hva man vil, hvordan man vil – uten å stå i fare for å bli drept for sine meninger. Å benytte seg av ytringsfrihet medfører også at man kan kritisere hvordan andre bruker sin.

Å true andre på livet er utenfor ytringsfriheten – det er en trussel. Å drepe fordi noen har ytret seg eller tegnet noe, er hinsides i et samfunn som tror på at frie ytringer bringer samfunnet videre.

Og, for å understreke det nok en gang; frie ytringer provoserer og krenker – de må gjøre det. Det er når vi blir svar skyldig, at vi utvikler oss.

Dannet ytringskultur

Kjersti Løken Stavrum. Foto: ,

Når vi nå står opp for ytringsfriheten, er det likevel verdt å huske på at vi er ett av verdens mest konforme land som hegner om friheten til å provosere. Til hverdags ser vi ikke så mye til de provokasjonene og krenkelsene her hjemme. Vår offentlige ytringskultur er i sannhet dannet.

Pressefrihet er avhengig av ytringsfrihet. Reell pressefrihet innebærer at redaksjonene må få tilgang på all informasjon og alle meninger – for så å gjøre en redaksjonell vurdering av om man ønsker å bringe det videre, i hvilken form og med hvilken vinkling. Redaktøren står personlig ansvarlig for den endelige publiseringen.

Kildevernet er en del av samspillet mellom ytringsfrihet og pressefrihet. Kilder av alle slag skal kunne bringe frem det de vet til en redaksjon, uten å risikere noe hvis redaksjonen bestemmer seg for å publisere denne informasjonen. Prinsippet om kildevern er like viktig som ytringsfrihet.

Fotballfrue-saken

Så hva gjør Fotballfrue oppi alt dette? En blogg som kan virke usaklig og perifer i en storslått sammenheng der vi protesterer mot drap på avistegnere og forsvarer pressefriheten.

Svaret er at pressefriheten er utøvelse av redaksjonelle vurderinger som er forankret i presseetikken og Vær varsom-plakaten. Denne etikken handler bl.a. om å sjekke fakta og å være kildekritisk.

Så når det nå viser seg at fotballmannen har fabrikkert innlegg som støtter Fotballfrue, at mannen innrømmer å ha publisert disse under falsk profil og at hun har kjent til det, er dette ikke slik de etablerte mediene driver sin virksomhet.

I vår tid, der alt som publiseres er til forveksling likt – der grundig og etterrettelig journalistikk flyter side om side med en tilfeldig blogg, er det lett å glemme at det er store forskjeller på redaksjonelle ansvarlige vurderinger og alle andre publiseringer.

Den oppmerksomheten Fotballfrue og -mannen får, er derfor betryggende og en påminnelse om at presseetikken ofte er usynlig. Men du verden så synlig fravær av presseetikk kan bli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder