STORE FØLELSER: Å bli avfeid i døren når du og poden skal på kino, ikke noe er verre der og da. Nils Ole Oftebro fikk ikke ta med sitt tre og et halvt år gamle barnebarn for å se filmen «Paddington».
STORE FØLELSER: Å bli avfeid i døren når du og poden skal på kino, ikke noe er verre der og da. Nils Ole Oftebro fikk ikke ta med sitt tre og et halvt år gamle barnebarn for å se filmen «Paddington». Foto:SF NORGE,

Avvist i kinodøren

MENINGER

Nordmenn er stort sett lovlydige. Men aldersgrensene på kinoen? De er så inngripende at det er en av de få gangene vi lefler med tanken om sivil ulydighet.

kommentar
Publisert: Oppdatert: 24.07.15 15:53

Av SHAZIA SARWAR

Nils Ole Oftebro og barnebarna ble nektet adgang på kino fordi barna var yngre enn aldersgrensen.

«Ydmykende», sa Oftebro.

Du skjønner kanskje ikke følelsesutbruddet til oss som blir avfeid i døren. La meg forklare: Du jobber med avslutning av årsregnskapet på jobb, og har vært mer eller mindre borte fra ungene i fire uker. Da du sist søndag kom hjem fra jobb klokken syv på kvelden, lovet du veslejenta at neste uke skulle mamma og hun gå på date. Det skulle bli kino og filmen hun hadde gledet seg til i «hundre år», og kvelden skulle avsluttes på McDonald's. Det ansiktsuttrykket som møtte deg da, ubetalelig.

Selv om du er kontinuerlig lenket til mobilen i våken tilstand så går du ikke inn på Filmweb.no og sjekker aldersgrensen på filmen. Det er en tegnefilm om en norskættet Disney-prinsesse og et snakkende reinsdyr, for pokker. (Fikk ikke så god anmeldelse i VG.)

Snart-fireåringen nynner på «La den gå» hele veien til kinoen, mens hun serverer flere piruetter så prinsessekjolen, (som for øvrig har vært «uniformen» i barnehagen i flere uker), flagrer i snøfokket. Roser i kinnene, trippende små føtter, bøtte med popkorn, og pose med smågodt. Du ser og du smiler, og du har glemt jobben.

Og så, en kort setning og hele verden til prinsessen raser sammen. «Hun er for ung. Minimum fire år. Kan ikke slippe dere inn». Du argumenterer, så krangler du, så trygler du. Så vil du egentlig grine, men ringer heller mannen og kjefter på ham for at han ikke sjekket aldersgrensen.

I det øyeblikket, akkurat der og da, kunne du tenkt deg å lenke deg til kinoen. Satt deg rett ned på gulvet med prinsessen. «Slipp ungen min inn»! Ydmykende er en undervurdering.

Jo da, aldersgrense på kinoen er typisk «i-lands-problem». Regler er til for å følges. Vi blinker oss ikke alltid ut av rundkjøringen, men vi stopper på rødt lys. Regelbrudd kan være direkte helsefarlige. Medietilsynet gjør bare jobben sin: Forhindre «skade på sinn» hos våre barn.

Men kjære Medietilsynet: Vet dere at poden fikk større «skade på sinn» etter den hjerterå avvisningen utenfor kinosalen enn filmen med «mørke eller truende innslag, dramatiske lydeffekter og kortvarige nifse elementer»?

Denne historien har samme sivil ulydige slutt, hver eneste gang: «La den gå» på full guffe på TV hjemme, mens prinsessen ser filmen for niende gang. Hun er fortsatt ikke fire.

@ShaziaSarwar

Her kan du lese mer om