... mens værhanen Boris sjekker den politiske vindretningen

DET ER SPØRSMÅLET: Å være, eller ikke være – i EU, og i regjering. David Cameron står og faller med forhandlingsresultatet i Brussel i morgen. Imens ligger Boris Johnson (t.h.) på været ... Foto: Jack Taylor , Afp

Kommentar: Camerons EU-skjebnedøgn i Brussel

I dag starter EU-toppmøtet om Storbritannias fremtid i Den europeiske union. I morgen vedtar den britiske regjeringen datoen for folkeavstemningen om det samme.

 • Yngve Kvistad

Artikkelen er over fire år gammel

Statsminister David Cameron har allerede vært i Brussel noen dager for å be EU-parlamentet og Europakommisjonens president, Jean-Claude Juncker, om ikke å vanne ut reformpakken han har forhandlet frem.

Eller – trygle er kanskje en mer treffende beskrivelse, skal vi tro observatører i EU-hovedstaden.

Ifølge en høytstående EU-parlamentariker den konservative avisen The Times har snakket med, skal en synlig stresset Cameron ha forklart at avtaleutkastet allerede hang i en så tynn tråd, at dersom det ble ytterligere svekket i hans disfavør, ville han bli «revet i filler» av sitt eget parti.

VG-kommentar: «Tåke i kanalen – kontinentet isolert»

Ikke tydelig nok

Det statsministeren frykter er at sluttkommunikeet som EUs 28 regjeringssjefer forventes å legge frem i morgen tidlig ikke er tydelig nok på sentrale punkter om avkorting av trygderettigheter for immigranter, skjerming av landets finansnæring og en britisk reservasjonsrett overfor vedtak i eurosonen. I så fall, mener Cameron, er det «fare for at [vi] vil tape folkeavstemningen».

For David Cameron handler EU-kampen om mer enn Storbritannias tilknytning til kontinentet:

Det som i tillegg er i spill, er Tory-partiets sjel og hans egen politiske fremtid. Selv om han gjentatte ganger har poengtert at et britisk EU-nei ikke nødvendigvis er et nei til ham som statsminister, er det knapt noen som ser for seg at han kan fortsette om han får folket mot seg.

Yngve Kvistad kommenterer: «David mot Goliat»

Ikke minst har den venstreradikale Labour-lederen Jeremy Corbyn sørget for å så ideen om at folkeavstemningen handler om et nei til Camerons konservative regjering. Enda Corbyn selv er EU-kritiker – han har betraktet unionen som en kapitalistisk konspirasjon mot arbeiderklassen – men han er blitt presset av egne rekker til å fronte et taktisk ja-ståsted.

Hva gjør Boris?

Interessant nok er det i eget parti Cameron har sine sterkeste motstandere. Ikke engang regjeringen han leder støtter ham fullt og helt i EU-spørsmålet. Riktig nok har ikke alle ministre tonet flagg offentlig, men ut fra hva de har sagt tidligere og hvordan de har stemt i EU-spørsmål, mener britiske kommentatorer at Camerons kabinett er like delt på midten som befolkningen for øvrig.

Det alle spør seg om, er hvilke standpunkt Londons flamboyante ordfører Boris Johnson inntar denne gangen.

Han er en av de tre som hyppigst nevnes som Tory-kronprins; mer fargerik og frittalende enn innenriksminister Theresa May, men mindre sannsynlig enn finansminister George Osborne, som Cameron selv har utpekt til å overta når han angivelig går av i 2019 – slik forgjengeren Tony Blair la kappen på bakken for Gordon Brown våren 2007.

KNOCK-KNOCK: – Who's there? - Boris. - Boris, who? - Boris who wants to move in Foto: Ben Stansall , Afp

Dersom den tidvis EU-kritiske Boris Johnson stiller seg i bresjen for nei-kampanjen, og denne vinner, vil han være den soleklare partileder og statsministerkandidat.

Taper nei-siden, har Brexit-Boris en like strålende fremtid i politikken som en død sild. Derfor skriver Sunday Times-kommentator Adam Boulton syrlig om den vankelmodige Johnson, som innimellom også er litt for EU, at «Boris ennå ikke har bestemt seg for hva som er bra for Boris».

Selvråderett

Men over helgen må han fortelle David Cameron hvor han står. Søndag planlegger statsministeren å offentliggjøre regjeringens forslag om hvordan Storbritannias suverenitet skal styrkes overfor EU.

Britisk selvråderett har vært et uttalt tema for Boris Johnson, og når Cameron legger frem hele lovteksten i Underhuset på mandag må han tilkjennegi enten støtte eller stemme mot.

Det er ingen tvil om at det nærmeste dager og timer i Brussel er et skjebnedøgn for den britiske statsministeren.

Les også: «Byron, Beatles, Bond & Bean»

Han skal ha sikret seg støtte for reformpakken hos lederne av de tre største grupperingene i EU-parlamentet, som er de konservative og kristeligdemokratene (Det europeiske folkeparti), sosialdemokratene (Det progressive forbund av sosialister og demokrater) og Alliansen av europeiske konservative og reformister, hvor Camerons egne utgjør den største partigruppen.

Likevel er det en viss fare for at Europaparlamentet kan komme til å barbere det britiske initiativet såpass at det kan felle David Cameron i folkeavstemmingen i juni.

Plan B

I så fall finnes det en plan B, hevder regjeringskilder i Whitehall overfor The Times. Da vil britene kreve omkamp i form av et ultimatum på toppmøtet 18. mars: Enten Camerons plan, ubeskåret, eller bye-bye-Brussel!

Kommentar: «Dronningen større en demokratiet»

Å legge frem en utvannet reformpakke for det britiske folk vil være det samme som å sende en kollektiv utmeldingsblankett direkte til Den europeiske union.

Dersom Europa fortsatt ønsker å ha med Storbritannia i EU, verdens femte største økonomi, må David Cameron få med seg et forhandlingsresultat som i det minste ser ut som reformer – på papiret, om ikke annet. Så får det bli statsministerens hodebry å selge det inn til et grunnleggende EU-skeptisk folk. Men både Brussel og briter vet at Europas felles trygghet har et ankerfeste i øyriket.

Les også

 1. Europas skjebneår

  David Cameron advarer med Norge når britene spør seg: Brexit eller Bremain?
 2. Kommentar: David mot Goliat

  David Cameron bestilte en folkeavstemning han ikke ville ha, fikk en debatt han aldri ønsket seg og reiser i dag til…
 3. Kommentar: Partiveteraner mot Cameron

  Statsminister David Camerons forslag om å fjerne Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) fra britisk…
 4. Nå venter EU-kampen

  Britiske velgere har sagt sitt, men snart må de til valgurnene på ny for å si ja eller nei til EU.
 5. EU-kommentar: Camerons Flettfrid-strategi

  LONDON (VG) statsminister David Camerons argumenter mot EU er som å høre en viss frue fra Øvre Singsaker tale begeistret…
 6. Kommentar: «Tåke i kanalen – kontinentet isolert»

  Avisoverskriften fra første halvdel av forrige århundre speiler britenes historiske selvbilde.
 7. Camerons kabal

  Statsminister David Cameron ommøbler den britiske regjeringen fordi det er slikt britiske statsministre har å gjøre.
 8. EU: Høyresidens slagmark

  Nigel Farage og Det britiske uavhengighetspartiet UKIP vant slaget om Europaparlamentet, men kan tape krigen.
 9. EU, da!

  Gnistrende valgdueller mellom de to heteste presidentkandidatene Martin Schulz og Jean-Claude Juncker skulle oppildne…
 10. Kronikk: EU-parlamentets demokratibløff

  Det nye EU-parlamentet sa det skulle gi EU-kommisjonen bedre demokratisk forankring.
 11. Juncker nominert til EU-toppjobb

  Iherdige britiske innvendinger til tross: EU-toppene nominerer Jean-Claude Juncker fra Luxembourg til ny president i…

Mer om

 1. Storbritannia
 2. EU

Flere artikler

 1. Toryene innleder hard lederkamp: Brexit-generalen trekker seg

 2. Boris' exit

 3. Kommentar: En statsministers dype fall

 4. Brexit: et evig Shakespeare-drama

 5. Michael Gove utpekes som «virkelighetens Frank Underwood»

Fra andre aviser

 1. Gamle venner er blitt bitre fiender

  Bergens Tidende
 2. Populær klovn

  Bergens Tidende
 3. Kriser i kø for Boris Johnson

  Bergens Tidende
 4. Boris uten styring

  Fædrelandsvennen
 5. Johnson sliter med å få flertall etter gårsdagens brutale partiutrensking

  Aftenposten
 6. Han anklages for å være hjernen bak Boris Johnsons dristige plan. Nå får han skylden for kaoset.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder