Kommentar

Farvel Obama

WARSZAWA (VG) President Barack Obama har vært på sitt siste NATO-toppmøte. Enda en æra i militæralliansens historie går mot slutten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ingen amerikansk president slipper unna. I det verden endres får de alltid alle øyne på seg. USAs utenrikspolitiske valg definerer verden. Dårlige valg lager kaos og krig, gode valg kan bringe oss alle et lite skritt fremover eller i hvert fall sånn passe helskinnet gjennom en krise som kunne fått store negative konsekvenser.

I NATO er USA definerende for alt som skjer. Og alt som ikke skjer. Amerikanske presidenter har enorm innflytelse på hvordan militæralliansen utvikler seg. Det er derfor så mange mistet nattesøvnen da Donald Trump sa at USA burde trekke seg ut av NATO. Uten USA er NATO ikke verdt stort.

Les også Frithjof Jacobsen: Samhold på prøve i NATO

Denne helgen har Barack Obama vært på sitt siste toppmøte sammen med sine allierte. Fra innsiden av møtet fortelles det om en lett beveget president, som har brukt taletid og middager til å si farvel. Under middagen med de andre statslederne i det polske presidentpalasset skal han ha holdt en tale om vestens liberale verdier og viktigheten av å tro på dem og fremme dem i møtet med en krevende verden. Den gjorde inntrykk på dem som hørte den.

Obama har vært omstridt i de etablerte sikkerhetspolitiske miljøene i Europa og USA. Han har blitt kritisert for å snakke mer enn han handler. Det har vært sagt at USA under Obama har vært for svakt, og at det er dette som har skapt et maktvakuum der Russland og andre aktører kan ta seg til rette. En periode var det også flere som spurte seg om Obama var langt mindre interessert og engasjert i Europa enn forgjengerne. Før Russlands invasjon i Ukraina var han i ferd med å trekke nesten all amerikansk militærmakt ut av verdensdelen.

Les også: NATO-toppene feiret i et av den gamle østblokkens viktigste rom

Dette har snudd, og USA er i dag tungt engasjert i Europa igjen. På sin avsluttende pressekonferanse her i Polen sa Obama at Europa og NATO er USAs viktigste allierte og minnet om det til neste år er hundre år siden de første amerikanske soldatene dro over Atlanterhavet for å kjempe i første verdenskrig. Også de neste hundre årene kan Europe regne med USA var budskapet.

Den tyngste kritikken mot USAs president har allikevel handlet om Syria. Manglende evne og vilje til å engasjere seg i Syria-krigen har vært med å forlenge borgerkrigen som har tatt livet av flere hundre tusen mennesker og gjort det mulig for IS å etablere seg som en global terrortrussel. I flere toneangivende sikkerhetspolitiske miljøer peker man på Obamas motvilje mot å gjøre noe som en viktig faktor bak dette.

Les også: NATOs to budskap til Russland

Obama selv har i dette siste året tatt et nådeløst oppgjør med de samme miljøene, som han sier ikke har maktet å komme opp med nye sikkerhetspolitiske tanker som er tilpasset vår tids konflikter. Han har et poeng, selv om hans passivitet nok har vært i største laget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder