84 mennesker er drept og over hundre er skadet etter at en lastebil kjørte ned en stor folkemengde på promenaden i Nice i Frankrike. Foto: Kyrre Lien, VG

84 mennesker er drept og over hundre er skadet etter at en lastebil kjørte ned en stor folkemengde på promenaden i Nice i Frankrike. Foto: Kyrre Lien, VG Foto: Kyrre Lien VG

Kommentar

Heltene i Nice

NICE (VG) Når terror og massedrap rammer finnes det noen som løper motsatt vei av alle oss andre.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Her i Nice kommer stadig flere av historiene frem. Om den unge motorsyklisten som tok opp jakten på lastebilen og selv havnet under hjulene. Om mannen som kom seg inn i førerhuset og hjalp politiet å overmanne sjåføren. Om Timothe Fournier som selv ble drept da han fikk dyttet sin høygravide kone ut av veien.

Når terror rammer er rådet klart: Kom deg i sikkerhet. Det er riktig å løpe, riktig skjule deg, riktig å søke tilflukt sammen med dem du er glad i.

Skrevet av Mona Grivi Norman Foto: Jan Petter Lynau VG

Noen har som jobb å springe den motsatte veien. I går møtte jeg Jan Erik og Hilde Monica Sømoen som flyktet for livet da sjåføren begynte sin dødelige ferd nedover promenaden. De fortalte at de først forsto alvoret da de så tre politimenn løfte våpen og løpe den motsatte veien av den livredde menneskemengden.

Hilde Monica ble selv en av heltene denne kvelden. Anestesisykepleieren brukte det hun har lært i jobben til å forsøke å redde flere av de hardest skadede ofrene som lå igjen på veien. Det kostet henne syn hun aldri vil glemme.

– Men jeg tror jeg ville følt det verre hvis jeg ikke hadde gjort alt jeg kunne for å hjelpe til, fortalte hun i går. Hun valgte å bidra, selv om politiet ennå ikke visste om flere gjerningsmenn var involvert og om det kunne komme nye angrep. Tanken på egen sikkerhet og risiko ble overskygget av instinktet om å redde liv.

Nettopp det kjennetegner mange av dem som blir helter. Det handler ikke bevisst om å utsette seg for fare, men at viljen til å hjelpe, overskygger den faren de vet de utsetter seg for.

Det er en grunn til at heltene har hovedrollen i alt fra vikingtidens sagaer til Hollywoods actionfilmer. De fleste av oss er usikre på om vi har det i oss. Ikke når egne barn eller kjæreste er i fare kanskje, men når du kan redde en fremmed. Vil du da være en som agerer?

Virkeligheten har vist at mange mennesker gjør nettopp det. Det er fem år siden terroren rammet oss i Norge. Da Anders Behring Breivik begynte massedrapene på Utøya, var det de ferierende som bodde i nærheten eller nøt sommeren på Utvika camping, som kastet seg i båtene og reddet ungdom som hadde lagt på svøm. Nordmenn takket dem blant annet ved å kåre «båtheltene» til årets navn.

Enhver ulykke og ethvert angrep har sine historier som blir stående. I dag er det Nice som takker sine helter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder