Russiske fans holdes ansvarlig for volden på Stade Velodrome i Marseilles lørdag kveld. På tampen av fotballkampen angrep en større gruppe russere engelske tilskuere. Foto:AFP

Leder

VG mener: Fotball i fare

Blodige sammenstøt og grov vold under fotball EM kaster ikke bare en mørk skygge over arrangementet i Frankrike. Pøblene bringer verdens største idrett i vanry.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Skandalene i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) de siste årene har skadet idrettens omdømme. Det forverres ytterligere av et uhyggelig gjensyn med en mørk side ved sporten, de voldelige «supportere». Virkelige fotballsupportere er de selvsagt ikke. De støtter ikke sine lag, de river bare ned alt idretten skal stå for.

Les også: Siste advarsel til Russland

Fransk politi brukte tåregass og vannkanoner mot engelske tilhengere sist helg. Før kampen mellom Russland og England ble det utkjempet gateslag mellom rivaliserende grupper i Marseille. Det kulminerte inne på stadion sent lørdag kveld da en større gruppe russiske fans, noen av dem maskerte, brøt seg gjennom sperringene og angrep engelske tilskuere. Mange er blitt såret, noen alvorlig. Fransk påtalemyndighet holder 150 veltrente russiske hooligans ansvarlige for volden lørdag kveld.

Det europeiske fotballfallforbundet (UEFA) truet søndag med å kaste ut både Russland og England fra EM-turneringen hvis det oppstår tilsvarende episoder. I dag kunngjorde UEFA at Russland må betale en bot på 1,4 millioner kroner for tilskuerbråk, rasistisk oppførsel og bruk av fyrverkeri under kampen.

Les også: Hodgson og Rooney trygler engelske fans om å oppføre seg

Det er opprørende å se at russisk media og enkelte politikere legger alt ansvar på engelske «hooligans» og frikjenner sine egne voldsmenn. Parlamentsmedlem Igor Lebedev, som også sitter i styret i det russiske fotballforbundet, skrev på Twitter at han ikke så noe galt i at fans slåss. Snarere det motsatte: Våre gutter gjorde det godt, fortsett slik, skriver han. Lebedev mener russerne ble provosert og at franskmenn ikke er i stand til å organisere slike arrangementer.

Hvis slike holdninger er utbredt i Russland mener vi det er større grunn til å spørre om landet bør arrangere fotball-VM om to år. Det rapporteres om utbredt rasisme og en fremvekst av voldelige, nasjonalistiske grupper. Vladimir Putin har tidligere lovet å håndtere slike problemer før VM, men hendelsene i Marseille er dypt urovekkende. Skal Russland om to år ta imot verdens beste landslag og deres supportere på en forsvarlig måte, trenger de å ta et grundig oppgjør med en farlig ukultur i egne rekker. Talsmann for Kreml Dmitrij Peskov kalte i går hendelsene for uakseptable. Det er en begynnelse. Imens må Frankrike og UEFA sørge for at sikkerheten styrkes ytterligere i dette mesterskapet, uten at det går på bekostning av beredskap mot terror.

Noen få må ikke få ødelegge idrettsfesten som et fotball-EM skal være.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder