FØDT SYK: Daniele Ferreira dos Santos sammen med sin to måneder gamle sønn Juan Pedro da VG besøkte Recife nordøst i Brasil i slutten av januar. Han er født med mikrokefali, noe som gjør at hjernen er underutviklet og hodeskallen for liten. Foto: Mattis Sandblad , VG

Kronikk: ZIKA-epidemien: Konspirasjoner og fattigdom

Å bekjempe zika-epidemien i Brasil handler like mye om å bekjempe fattigdom og konspirasjonsteorier som medisin. Epidemier kommer aldri beleilig, men zika i Brasil kommer på et veldig ugunstig tidspunkt i et land som er i økonomisk resesjon og der Rio de Janeiro i august skal arrangere olympiske leker.

Artikkelen er over fire år gammel

Roar Nerdal,
journalist i Salvador, Brasil

Da Brasil ble tildelt fotball-VM for 2014 og OL 2016 var landet i oppgangstider, Nå er fremtidsoptimismen dunstet bort. Mange land vurderer også hvorvidt de skal fristille sine atleter for deltagelse i OL. De mange medieoppslagene om zikaviruset vil nok også få en del turister fra å reise hit.

Det har vært mange medieoppslag om zika, også i Norge. Noen har vært ganske så spekulative.

Roar Nerdal Foto: ,

Snart nye tester

Alle slike epidemier der det ikke fins vaksiner eller effektive mottiltak er potensielt alvorlig, og det bra at Verdens helseorganisasjon (WHO) slår på alarmen. Denne uken besøker generalsekretæren i WHO, Margaret Chan, de hardest rammede områdene i delstaten Pernambuco.

For de fleste er zikaviruset harmløst. De fleste smittede har nok ikke merket det en gang, eller har vært «småklein» noen dager. Siden man foreløpig bare kan teste om man har vært angrepet mens viruset fortsatt er i blodet (bare noen dager), er det vanskelig å si noe om omfanget. Men nye tester vil være på markedet senere i år.

Verst er risikoen for gravide, der det sannsynligvis er en forhøyet risiko for mikrokefali – altså at barnets hjerne ikke utvikler seg under svangerskapet og er mindre enn normalen. Mikrokefali er en bred diagnose, og det er langt fra bare zika som kan forårsake dette. Mikrokefali kan i de verste tilfeller gjøre at barnet ikke vokser opp, i andre tilfeller vil man ha et normalt liv.

Paradis for myggen

Mediene har også overrapportert antall barn som er født med slik hjerneskade.

Ifølge brasilianske helsemyndigheter er det rapportert inntil januar om 4783 tilfeller der det kan være mistanke om mikrokefali så langt. 1113 tilfeller er undersøkt grundig, 709 av disse var ikke mikrokefali, 404 er bekreftet. I 17 tilfeller var det grunn til å mistenke at Zikaviruset har vært til stede hos mor/foster.

De fleste tilfellene av zikavirus og mikrokefali er funnet i nordøst-Brasil. Det er ikke tilfeldig. Myggen som sprer zika og dengue liker seg best i urbane fattige strøk. Det er også nordøst som har størst andel av befolkningen som bor i favelaer (uregulerte boområder, ofte slum). Disse mangler ofte skikkelig kloakk, avløp (dreneringssystemer) og effektiv innhenting av søppel. Gatene er dårlig vedlikeholdt og i mange tilfeller er de ikke asfaltert. Under regnvær blir dette et paradis for myggen som ikke trenger store sølepytten for å formere seg.

Befolkningen i nordøst har også generelt mindre utdanning og mindre ressurser til å drive forebygging. Airconditionanlegg er ren luksus, og om man skulle ha råd til et billig et, så vil det fordoble strømprisen som allerede er ganske høy.

Krisen i økonomien gjør også at arbeidet med å bedre kloakk- og vannsystemene i de fattigste områdene er stoppet opp. Mange har ikke sikker vannforsyning, og drikkevann oppbevares i tanker, som er yngleplass for gulfebermyggen (Aedes aegypti) som sprer zika. Det er samme myggen som også sprer dengue og chikungunya, to virusinfeksjoner som normalt er langt mer hissig, og der særlig dengue har ført til mange dødsfall.

Konspirasjonsteorier

Den siste tiden har det også blomstret opp en rekke konspirasjonsteorier. Og her er det the usual suspects. Vaksine mot f.eks. røde hunder skal ha fått skylda, og ikke minst alle kjemiske midler som brukes for å bekjempe utbredelsen av myggen får skylda for hjerneskadene. Hvis man i tillegg kan spre noe dritt om landbruksgiganten Monsanto og/eller storkapitalen, gjerne Rockefeller, er man sikret oppmerksomhet.

Slike rykter spres raskere enn selve viruset, kanskje ikke så rart i et land der virkelighetens konspirasjoner gjerne overgår de villeste konspirasjonsteorier. Da president Dilma Rousseff nylig holdt en tale om zikaviruset for nasjonen på TV, var det i mange prominente strøk demonstrasjoner for å overdøve henne ved at de slo på kasseroller og annet kjøkkenutstyr.

Det er altså viktigere å få henne fjernet, enn å samle nasjonen om å bekjempe epidemien.

Mange av konspirasjonsteoriene har også fått direkte følger. For eksempel har delstaten lengst sør i Brasil besluttet å stanse bruken av et kjemisk preparat som hindrer myggen i å utvikle og formere seg. Det til tross for at WHO mener bestemt at det ikke fins noen sammenheng mellom preparatet og mikrokefali.

Tilreisende som ikke har tenkt å tilbringe mesteparten av tiden i slumområder i nordøst, løper altså mindre risiko enn de fleste brasilianere. Hvis man bestiller et rom med godt airconditionanlegg og man absolutt ikke skal satse på å bli gravid under oppholdet er sjansen for alvorlig sykdom heller liten.

Les også

 1. Epidemier avslører sårbarhet

  En ny pandemi kan være under utvikling og verden er ikke forberedt. Pandemier utgjør en global trussel som ikke tas…
 2. Etter siste samba i Rio

  I morgen innledes Brasils berømte karneval. Etter den siste samba venter magre tider.

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. WHO
 3. Brasil
 4. Rio de Janeiro
 5. OL 2016

Flere artikler

 1. Ny teori: Hjerneskade skyldes ikke zikavirus

 2. Slik oppdaget de zika-viruset

 3. Norge gir ti akuttmillioner mot zikavirus

 4. Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

 5. WHO: Zika-viruset er en global krise

Fra andre aviser

 1. Ny teori: Mikrokefali skyldes myggmiddel

  Bergens Tidende
 2. Mange konspirasjonsteorier om zikaviruset

  Fædrelandsvennen
 3. Kronikk: Når konspirasjonsteoriene tar overhånd | Ørjan Olsvik

  Aftenposten
 4. Gravide frarådes å reise til zika-rammede områder

  Bergens Tidende
 5. – Verden må forberede seg på zika-epidemi

  Bergens Tidende
 6. WHO: Zikaviruset er en global krise

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder