GUDFAREN I - II & III: «Totò» Riina (t.v.) ble arrestert i 1993, mens Bernardo Provenzano (midten) ble tatt 2006 og Salvatore Lo Piccolo (t.h.) året etter. Foto: REUTERS Foto:,SCANPIX / REUTERS

Kommentar

Hvem styrer den sicilianske mafiaen?

Maktkamp eller avtalt spill?

TAORMINA, Sicilia (VG) I 20 år har italiensk politi jaktet på den sicilianske mafiaens «gudfar». Like lenge har Cosa nostras øverste boss sittet bak lås og slå.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mytene er mange, og de sicilianske brorskapene som i sum danner det kriminelle nettverket vi kjenner som mafiagrupperingen Cosa nostra, har opplagt nytte av å holde liv i legendene.

Det var sagnet om Cosa nostra som et opprinnelig sosialt opprør som ga mafiaen legitimitet i befolkningen. En bløff som kunne nære seg selv takket være Sicilias historiske beliggenhet og eksterne politiske forhold.

Tilbakeslaget etter Mussolinis vellykkede, men også svært brutale kamp mot organisert kriminalitet i mellomkrigstiden, forsterket mafiaens maktbase og innflytelse på Sicilia.

At mafiaen skulle hatt en finger med i spillet under Operasjon Husky, den allierte invasjonen og frigjøringen av øya i 1943, er imidlertid ikke annet enn en god historie.

«Prominente lik»

På 1980-tallet gikk Corleone-klanen berserk i Palermos gater for å erobre makten i den såkalte Kommisjonen (Cupola), som er mafiaens overordnede styringsorgan.

I en nedslakting som er blitt kalt la mattanza, etter et vanvittig blodbad, døde et halvt tusen mennesker. Et par hundre kropper ble liggende i Palermos gater, rundt tre hundre bare forsvant. I tillegg antas fire- fem hundre personer å ha fått alvorlige skader og senskader som medførte tidligere død.

De fleste var mafiosi som drepte hverandre, primært i maktkampen om å få kontroll over herointrafikken til USA. Men blant ofrene fantes etter hvert også tallrike «prominente lik», såkalte cadaveri eccelenti; dommere, advokater, politisjefer, høytstående politikere og katolske prester som talte uvesenet midt imot. Dessuten vanlige mennesker; familiefedre, kvinner og barn som uforvarende kom i skuddlinjen. Hvordan kunne dette harmonere med ideen om mafiaen på det sicilianske folkets side?

Da de kjente forhørsdommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino ble sprengt i luften i massive bombeattentater våren 1992, avslørte de såkalte «ærens menn» sin sanne identitet:

Mafiaen var ikke annet – og har aldri vært annet – enn en skruppelløs forbryterbande uten andre hensikter enn å berike seg selv.

«Sjefen over alle sjefer»

Etter 1992 har den ene mafiaboss etter den andre blitt innhentet av loven. Mange angitt av folk som tidligere ville ofret liv og lemmer for å beskytte mafiaens medlemmer, enten fordi de ikke torde annet, eller også fordi de fortsatt trodde på myten om Familiene (som, navnet til tross, bare unntaksvis er i biologisk slekt med hverandre).

Da Corleone-bossen Salvatore «Totò» Riina ble arrestert i 1993 og idømt tre livstidsdommer for å ha beordret flere hundre drap, hvorav et førtitalls beviselig ble effektuert av ham selv, rykket Bernardo «Traktoren» Provenzano opp som antatt capo di tutti capi – sjef over alle sjefer – i Cosa nostra.

Provenzano ble fanget i 2006, hans etterfølger Salvatore Lo Piccolo året etter, og en 45-årig playboy fra Trapani, Matteo Messina Denaro, ble utpekt som ny «gudfar».

GUDFAREN IV?: Trapani-bossen Matteo Messina Denaro, også kalt "Diabolik" etter en tegneseriefigur, er en brutal og beryktet mafialeder. Men er han Cosa nostras regjerende "gudfar"? Foto: EPA Foto:,

«Diabolik»

Historiene om Diabolik, som han kalles, og hvordan han leker katt-og-mus med politiet, mens han samtidig styrer Cosa nostra, dukker jevnlig opp i mediene – fortrinnsvis de internasjonale.

Italienske medier omtaler mafiaorganisasjonene på en helt annen måte. De er ikke like opptatt av å fremstille mafiaen som underholdning. Mafiaen er blodig alvor. Dernest vet de fleste journalister som jobber med organisert kriminalitet i Italia, at Denaros påståtte gudfar-status er umulig av to årsaker:

Den ene er at han kommer fra gal by og gal familie. Cosa nostras maktbase er i Palermo-provinsen, selv etter politiets systematiske anslag mot i corleonesi, bygdebandittene som lyktes i å nedkjempe de urbane rivalene i bygg- og anleggsmafiaen.

Den viktigste grunnen er likevel at Toto Riina (84) fortsatt er i live og aldri har avstått rangen som il capo dei capi.

« – Riina er Sjefen»

I en samtale jeg nylig hadde med John Dickie, professor i italienske studier ved University College London og forfatter av standardverket «Cosa nostra», sa den britiske mafiaeksperten at det hersker liten tvil om at Riina fortsatt er sjefen. Dickie tror det er personer nærmere Riina, og som fortsatt befinner seg i Kommisjonens utøvende hierarki, som er utpekt til å overta når han faller fra.

MAFIAEKSPERT: John Dickie, professor i italienske studier ved Univeristy College London, og forfatter av standardverket "Cosa nostra", tror at Totò Riina fortsatt er mafiasjefen over alle sjefer på Sicilia. Foto:Yngve Kvistad,VG

Det samme tror sicilianere jeg snakker med her på øya. De tror også at politiet har rimelig god kontroll på Diaboliks bevegelser, men at det passer dem bra at han er på frifot. Den dagen de ønsker å ha ham bak lås og slå, skjer det.

I mellomtiden skaper politiets nålestikk-aksjoner mot Denaros kjødelige familie og nære venner mer uro i mafiaen. Nylig ble hans søster Patrizia og et 30-talls antatte samarbeidspartnere pågrepet med presse og TV til stede. Tilfeldig? Neppe.

«Rømlingen»

De nylig lekkede overvåkningsopptakene av Riina og Puglia-bossen Alberto Lorusso kan tyde på at denne teorien er sannsynlig.

I en hemmelig samtale som ble fanget opp av antimafiapolitiets mikrofoner, gjør de utilslørt narr av Denaro, som de nedlatende omtaler som «rømlingen».

Selv med fradrag for utsikten for at de to vet at de blir overvåket, som må regnes som sannsynlig, er opptakene så vidt avslørende at de parkerer muligheten for at Diabolik er noe mer enn en Trapani-boss på rømmen. Dem er det flere av. Dickie antar at Riina også kan ha kalkulert med at Lorusso-samtalen ville bli offentliggjort, og at den derfor inneholder en eller flere underliggende meldinger. Den tydeligste er knapt til å misforstå: Jeg følger med!

Riinas irritasjon

Det var i januar i år det ble kjent at cellene til de fengslede mafiatoppene lenge har vært overvåket, og at politiet også har avlyttet deres private samtaler og telefoner så sent som i desember 2013. Dette skal ha forhindret bombeangrep mot navngitte representanter for den sicilianske påtalemakten, dommere og polititopper. Disse opplysningene taler mot at Riina kan ha forstått at han er under kontinuerlig avlytting.

Overvåkerne kunne også registrere Totò Riinas åpenbare irritasjon over Matteo Messina Denaros påståtte posisjon som capo di tutti capi, noe han hverken var eller «hadde i seg», ifølge Riina, som også latterliggjorde Denaros angivelige engasjement innen fornybar energi, et område med stort potensial for tapping av offentlige midler.

«Jeg beklager å måtte si dette, men denne signore Messina Denaro, denne rømlingen som oppfører seg som om han skulle være il capo [Sjefen], bryr seg jo ikke en dritt om oss. Han driver og leker med gatelys, men han ville sett langt bedre ut om han puttet lyset opp i ræ…!», skal Riina ha sagt til sin kollega i Puglia-mafiaen, Sacra Corona Unita-boss Alberto Lorusso i november 2013.

Det som kan tale for Matteo Messina Denaros kandidatur til tronen, er vennskapet med Salvatore Lo Piccolo, Provenzanos nærmeste mann.

Antonino Rotolo

Lo Piccolo og en mindre kjent underboss fra Motisi-klanen i Pagliarelli-området i Palermo, Antonino «Nino» Rotolo, skal ha blitt utpekt av Provenzano til å overta Cosa nostra-ledelsen «når tiden er inne». Siden begge sitter i fengsel kan Lo Piccolo, formelt Nummer to i Cosa nostra, ha overført sine fullmakter til Denaro, slik mange åpenbart tror. I så fall er det riktig at den nå 52-årige Trapani-bossen er en slags fungerende «gudfar» – for øvrig et begrep konstruert av amerikansk underholdningsindustri. (I Cosa nostras egen terminologi er «gudfar» på ingen måte en sjeftittel, men en person som skal veilede nye mafiamedlemmer.)

Samtidig er nærheten til Lo Piccolo et vektig argument mot Denaros innflytelse i Cosa nostra. For mer tyder på at Nino Rotolo er Toto Riinas mann. Rotolo har dels fått sone sin fengselsstraff i husarrest etter å ha lurt politi og påtalemakt med falske legeattester, og han vil trolig være fri mann i 2017. Da er han 71 år.

Politiet mener at han er den virkelige lederen av Kommisjonen, og at han har vært det helt siden 2006. Blant annet skal han ha utstedt dødsdommer på Lo Piccolo og hans sønn, Sandro. Sånt er selvfølgelig helt umulig å vite for andre enn den innerste krets. Selv der er det bare de utvalgte som vet hvem som egentlig er Sicilias regjerende «gudfar»

Det eneste man med noenlunde sikkerhet kan si – og det er Totò Riinas egne ord – er at Sjefen vet at han er sjef.

Som i arbeidslivet ellers, uten sammenligning for øvrig: Den som utgir seg for å være sjef, eller som hele tiden må minne andre på det, er ikke sjef.

Les også

 1. Han skulle felle mafiasjefen på Sicilia

  (VG Nett) Antonino Vaccarino brevvekslet i to år med Italias mest ettersøkte mann, Matteo Messina Denaro.
 2. Mafiatopp pågrepet etter 17 år på rømmen

  (VG Nett) Han har vært på rømmen i 17 år, og har blitt regnet som en av Italias farligste menn på frifot.
 3. Mafialeder pågrepet i Italia

  Den øverste lederen av mafiagruppen Sacra Corona Unita er blitt arrestert i Italia, opplyser italiensk politi.
 4. Tror på mafiakrig etter arrestasjonen

  (VG Nett) Mafiaekspert tror det kan bli en blodig maktkamp i Corleone-familien om hvem skal bli den nye «Gudfaren» etter…
 5. Kommentar: «Alt har en slutt – også mafiaen»

  Mafiaen er Italias største næringsvirksomhet med en antatt omsetning på ca.
 6. Mafiatopp tatt etter 15 år på rømmen

  (VG Nett) Politiet i Italia har endelig klart å pågripe den beryktede mafiabossen og dyreelskeren Domenico Raccuglia.
 7. 171 arrestert i razzia mot italiensk mafia

  (VG Nett) Siden i går har italiensk politi satt 171 personer bak lås og slå under en storaksjon mot Italias…
 8. Mafia-boss funnet død på cella

  (VG Nett) En av mafiabossene som ble pågrepet i en politiaksjon tirsdag, ble samme dag funnet hengt i fengselet.
 9. «Traktoren» felt av klesvask

  (VG Nett) Det var hverken tystere eller rivaliserende gangstere som avslørte Italias mest ettersøkte mafiaboss.
 10. Mafiaens «Ti bud» funnet

  (VG Nett) - Ikke se på dine venners koner, behandle din egen med respekt, gå aldri ut på nattklubb.
 11. Italienske soldater må rydde «mafia-søppel»

  (VG Nett) Søppelkrisen i Napoli er blitt så alvorlig at nå er 170 italienske soldater satt inn i oppryddingsarbeidet.
 12. - Planlegger å drepe mafia-forfatter før jul

  (VG Nett) Mafiaen i Napoli skal ifølge en informant planlegge å drepe den berømte og norgesaktuelle forfatteren av…
 13. - Italiensk politi har tatt tidenes største mafiafangst

  (VG Nett) Selskaper,aksjer og luksusbåter var noe av det som ble konfiskert i det som betegnes som tidenes mafiafangst.
 14. Arresterte Gudfarens nevø

  (VG Nett) Italiensk politi har arrestert nevøen til Bernardo Provenzano (73), den øverste bossen i den sicilianske…
 15. Frykter blodig mafia-krig

  (VG Nett) Siciliansk politi frykter en ny mafia-krig etter at en forretningsmann ble skutt mens han satt hos barbereren…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder