GUDFAREN I - II & III: «Totò» Riina (t.v.) ble arrestert i 1993, mens Bernardo Provenzano (midten) ble tatt 2006 og Salvatore Lo Piccolo (t.h.) året etter. Foto: REUTERS
GUDFAREN I - II & III: «Totò» Riina (t.v.) ble arrestert i 1993, mens Bernardo Provenzano (midten) ble tatt 2006 og Salvatore Lo Piccolo (t.h.) året etter. Foto: REUTERS Foto:,SCANPIX / REUTERS

Hvem styrer den sicilianske mafiaen?

Maktkamp eller avtalt spill?

MENINGER

TAORMINA, Sicilia (VG) I 20 år har italiensk politi jaktet på den sicilianske mafiaens «gudfar». Like lenge har Cosa nostras øverste boss sittet bak lås og slå.

kommentar
Publisert: Oppdatert: 03.12.14 11:13

Mytene er mange, og de sicilianske brorskapene som i sum danner det kriminelle nettverket vi kjenner som mafiagrupperingen Cosa nostra, har opplagt nytte av å holde liv i legendene.

Det var sagnet om Cosa nostra som et opprinnelig sosialt opprør som ga mafiaen legitimitet i befolkningen. En bløff som kunne nære seg selv takket være Sicilias historiske beliggenhet og eksterne politiske forhold.

Tilbakeslaget etter Mussolinis vellykkede, men også svært brutale kamp mot organisert kriminalitet i mellomkrigstiden, forsterket mafiaens maktbase og innflytelse på Sicilia.

At mafiaen skulle hatt en finger med i spillet under Operasjon Husky, den allierte invasjonen og frigjøringen av øya i 1943, er imidlertid ikke annet enn en god historie.

«Prominente lik»

På 1980-tallet gikk Corleone-klanen berserk i Palermos gater for å erobre makten i den såkalte Kommisjonen (Cupola), som er mafiaens overordnede styringsorgan.

I en nedslakting som er blitt kalt la mattanza, etter et vanvittig blodbad, døde et halvt tusen mennesker. Et par hundre kropper ble liggende i Palermos gater, rundt tre hundre bare forsvant. I tillegg antas fire- fem hundre personer å ha fått alvorlige skader og senskader som medførte tidligere død.

De fleste var mafiosi som drepte hverandre, primært i maktkampen om å få kontroll over herointrafikken til USA. Men blant ofrene fantes etter hvert også tallrike «prominente lik», såkalte cadaveri eccelenti; dommere, advokater, politisjefer, høytstående politikere og katolske prester som talte uvesenet midt imot. Dessuten vanlige mennesker; familiefedre, kvinner og barn som uforvarende kom i skuddlinjen. Hvordan kunne dette harmonere med ideen om mafiaen på det sicilianske folkets side?

Da de kjente forhørsdommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino ble sprengt i luften i massive bombeattentater våren 1992, avslørte de såkalte «ærens menn» sin sanne identitet:

Mafiaen var ikke annet – og har aldri vært annet – enn en skruppelløs forbryterbande uten andre hensikter enn å berike seg selv.

«Sjefen over alle sjefer»

Etter 1992 har den ene mafiaboss etter den andre blitt innhentet av loven. Mange angitt av folk som tidligere ville ofret liv og lemmer for å beskytte mafiaens medlemmer, enten fordi de ikke torde annet, eller også fordi de fortsatt trodde på myten om Familiene (som, navnet til tross, bare unntaksvis er i biologisk slekt med hverandre).

Da Corleone-bossen Salvatore «Totò» Riina ble arrestert i 1993 og idømt tre livstidsdommer for å ha beordret flere hundre drap, hvorav et førtitalls beviselig ble effektuert av ham selv, rykket Bernardo «Traktoren» Provenzano opp som antatt capo di tutti capi – sjef over alle sjefer – i Cosa nostra.

Provenzano ble fanget i 2006, hans etterfølger Salvatore Lo Piccolo året etter, og en 45-årig playboy fra Trapani, Matteo Messina Denaro, ble utpekt som ny «gudfar».

«Diabolik»

Historiene om Diabolik, som han kalles, og hvordan han leker katt-og-mus med politiet, mens han samtidig styrer Cosa nostra, dukker jevnlig opp i mediene – fortrinnsvis de internasjonale.

Italienske medier omtaler mafiaorganisasjonene på en helt annen måte. De er ikke like opptatt av å fremstille mafiaen som underholdning. Mafiaen er blodig alvor. Dernest vet de fleste journalister som jobber med organisert kriminalitet i Italia, at Denaros påståtte gudfar-status er umulig av to årsaker:

Den ene er at han kommer fra gal by og gal familie. Cosa nostras maktbase er i Palermo-provinsen, selv etter politiets systematiske anslag mot i corleonesi, bygdebandittene som lyktes i å nedkjempe de urbane rivalene i bygg- og anleggsmafiaen.

Den viktigste grunnen er likevel at Toto Riina (84) fortsatt er i live og aldri har avstått rangen som il capo dei capi.

« – Riina er Sjefen»

I en samtale jeg nylig hadde med John Dickie, professor i italienske studier ved University College London og forfatter av standardverket «Cosa nostra», sa den britiske mafiaeksperten at det hersker liten tvil om at Riina fortsatt er sjefen. Dickie tror det er personer nærmere Riina, og som fortsatt befinner seg i Kommisjonens utøvende hierarki, som er utpekt til å overta når han faller fra.

Det samme tror sicilianere jeg snakker med her på øya. De tror også at politiet har rimelig god kontroll på Diaboliks bevegelser, men at det passer dem bra at han er på frifot. Den dagen de ønsker å ha ham bak lås og slå, skjer det.

I mellomtiden skaper politiets nålestikk-aksjoner mot Denaros kjødelige familie og nære venner mer uro i mafiaen. Nylig ble hans søster Patrizia og et 30-talls antatte samarbeidspartnere pågrepet med presse og TV til stede. Tilfeldig? Neppe.

«Rømlingen»

De nylig lekkede overvåkningsopptakene av Riina og Puglia-bossen Alberto Lorusso kan tyde på at denne teorien er sannsynlig.

I en hemmelig samtale som ble fanget opp av antimafiapolitiets mikrofoner, gjør de utilslørt narr av Denaro, som de nedlatende omtaler som «rømlingen».

Selv med fradrag for utsikten for at de to vet at de blir overvåket, som må regnes som sannsynlig, er opptakene så vidt avslørende at de parkerer muligheten for at Diabolik er noe mer enn en Trapani-boss på rømmen. Dem er det flere av. Dickie antar at Riina også kan ha kalkulert med at Lorusso-samtalen ville bli offentliggjort, og at den derfor inneholder en eller flere underliggende meldinger. Den tydeligste er knapt til å misforstå: Jeg følger med!

Riinas irritasjon

Det var i januar i år det ble kjent at cellene til de fengslede mafiatoppene lenge har vært overvåket, og at politiet også har avlyttet deres private samtaler og telefoner så sent som i desember 2013. Dette skal ha forhindret bombeangrep mot navngitte representanter for den sicilianske påtalemakten, dommere og polititopper. Disse opplysningene taler mot at Riina kan ha forstått at han er under kontinuerlig avlytting.

Overvåkerne kunne også registrere Totò Riinas åpenbare irritasjon over Matteo Messina Denaros påståtte posisjon som capo di tutti capi, noe han hverken var eller «hadde i seg», ifølge Riina, som også latterliggjorde Denaros angivelige engasjement innen fornybar energi, et område med stort potensial for tapping av offentlige midler.

«Jeg beklager å måtte si dette, men denne signore Messina Denaro, denne rømlingen som oppfører seg som om han skulle være il capo [Sjefen], bryr seg jo ikke en dritt om oss. Han driver og leker med gatelys, men han ville sett langt bedre ut om han puttet lyset opp i ræ…!», skal Riina ha sagt til sin kollega i Puglia-mafiaen, Sacra Corona Unita-boss Alberto Lorusso i november 2013.

Det som kan tale for Matteo Messina Denaros kandidatur til tronen, er vennskapet med Salvatore Lo Piccolo, Provenzanos nærmeste mann.

Antonino Rotolo

Lo Piccolo og en mindre kjent underboss fra Motisi-klanen i Pagliarelli-området i Palermo, Antonino «Nino» Rotolo, skal ha blitt utpekt av Provenzano til å overta Cosa nostra-ledelsen «når tiden er inne». Siden begge sitter i fengsel kan Lo Piccolo, formelt Nummer to i Cosa nostra, ha overført sine fullmakter til Denaro, slik mange åpenbart tror. I så fall er det riktig at den nå 52-årige Trapani-bossen er en slags fungerende «gudfar» – for øvrig et begrep konstruert av amerikansk underholdningsindustri. (I Cosa nostras egen terminologi er «gudfar» på ingen måte en sjeftittel, men en person som skal veilede nye mafiamedlemmer.)

Samtidig er nærheten til Lo Piccolo et vektig argument mot Denaros innflytelse i Cosa nostra. For mer tyder på at Nino Rotolo er Toto Riinas mann. Rotolo har dels fått sone sin fengselsstraff i husarrest etter å ha lurt politi og påtalemakt med falske legeattester, og han vil trolig være fri mann i 2017. Da er han 71 år.

Politiet mener at han er den virkelige lederen av Kommisjonen, og at han har vært det helt siden 2006. Blant annet skal han ha utstedt dødsdommer på Lo Piccolo og hans sønn, Sandro. Sånt er selvfølgelig helt umulig å vite for andre enn den innerste krets. Selv der er det bare de utvalgte som vet hvem som egentlig er Sicilias regjerende «gudfar»

Det eneste man med noenlunde sikkerhet kan si – og det er Totò Riinas egne ord – er at Sjefen vet at han er sjef.

Som i arbeidslivet ellers, uten sammenligning for øvrig: Den som utgir seg for å være sjef, eller som hele tiden må minne andre på det, er ikke sjef.

Her kan du lese mer om