ESSENSEN: - Feminisme handler for meg om retten til å kunne twerke men likevel være smart og retten til å bli tatt seriøst uten at det skal være noe seksuelt over alt jeg gjør, skriver kronikkforfatter Sophie Elise Isachsen. Bildet er fra tidligere i år. Foto: Odin Jæger, VG

Debatt

Sophie Elise: Hvorfor settes kjønn alltid i bås?

Se for deg - en venninne av deg gråter. En fyr er slem mot henne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

SOPHIE ELISE ISACHSEN, blogger

Og så sier hun, den irriterende jenta som alltid skal komme med råd:

«Men gutter er jo bare sånn. Du vet, gutter tenker på en annen måte enn oss jenter. Om han er slem, så er det bare sånn gutter er. Du må være hard to get mot gutter. Du må ikke ha siste ordet i meldingen. Gutter liker ikke det. Du må ikke ta initiativ. Gutter liker jenter som ikke gir så mye. Gutter liker jenter som er søte og ikke sier så mye».

Nei. Nei. Nei. Nei.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Naturlige forskjeller

Har du forstått det at du er et menneske som faktisk tenker selv? At du ikke er helt lik venninnene dine? Da er det ikke greit å verken si, eller godta at noen kommer med slike påstander.

Kategoriseringer er nødvendig for mennesker, og inndeling i kjønn kan virke som en selvfølgelighet. Vi er tross alt skapt som mann og kvinne, med ulike hormoner og ulike kroppsdeler. Vi er ulike fysisk, det er et fakta vi ikke unnslipper. Det er naturens forskjell på de to kjønnene, og det finnes et utall studier som prøver å kartlegge disse forskjellene.

Opp gjennom historien har også de ulike kjønnene sterke sider som har gjort at de har kunnet overleve og utvikle seg.

Les også: Tar et oppgjør med det tilsynelatendene perfekte livet

Kvelende stereotyper

Men jeg mener kjønnskampen i dag handler om måten vi har endt opp med å kategorisere. For kanskje var det slik at menn en gang i tiden var bedre egnet til å ta vare på familien sin, høste korn eller gå i krigen, men i Norge i dag er ikke dette lenger en aktuell problemstilling.

Så hvorfor er vi fortsatt så opptatt av å kategorisere hva som er menn og hva som er kvinner basert på ikke bare en kroppsdel, men også handlinger og følelsesliv? Jo, fordi vi i vårt samfunn har skapt så tydelige kategorier for kjønnene at man ikke kan eller klarer å bevege seg utenfor.

Et eksempel: Gutter kan ikke snakke om følelser. Gutter vil ikke snakke om følelser. Jenter derimot er bare følelser, og snakker om følelser som om det ikke eksisterer noe annet enn hormoner og PMS og mensen og kjærlighetssorg. Jenter er de eneste som føler på kroppspress, jenter er de eneste som har dårlig selvtillit, jenter er de eneste som er undertrykt og utnyttet seksuelt og jenter liker jo egentlig ikke sex, gjør de vel? Det er det kun gutter som gjør.

Dette er så feil.

Sophie Elise: Var maktesløst vitne til at et intimtbilde av henne ble spredt på nett

Kjendisforskjeller

Hvorfor er Astrid S «en fotballjente»? Kan ikke jenter også like fotball? Hvorfor er det ingen som reagerer på at hun blir omtalt som en fotballjente? Hvis hun var en gutt ville ingen ha nevnt det.

Og hvorfor er det greit at Marcus & Martinus som er to gutter på 14 år blir så til de grader seksualisert av jenter til det punktet at det grenser til svært upassende og ikke minst ubehagelig uten at noen hever et øyenbryn? Hadde de vært jenter ville det ha blitt full oppstandelse.

Få også med deg: Kvinnelige sjefer må tåle mer hets enn menn

Vi kan alle slite

Selvmordsstatistikken for menn er mye høyere enn for kvinner, men dette snakker man ikke om. Kun i løpet av det siste året har tre mennesker i mitt bekjentskap tatt selvmord. Alle disse var menn. Jeg kjenner fire mennesker som har slitt med spiseforstyrrelser – som jeg vet om. To av disse menn. To av disse kvinner.

Jeg leste her om dagen at «spiseforstyrrelser først og fremst er et kvinneproblemer.» Hvor hentes denne informasjonen fra? Er det fordi menn har blitt lært opp til at de ikke skal snakke om følelser, og at vi jenter på våre jentevorsspiel og jentekvelder og jenteshoppinger snakker til hverandre om at gutter så visst ikke har følelser, de blir ikke triste, de sliter ikke – de er bare tøffe og kalde?

SFO-saken hvor jenter og gutter ble tilbudt ulike aktiviteter rystet store deler av Norge. Og egentlig er SFO bare en oppvarming til russetiden med jentebuss og guttebuss. Jentevors og guttevors. Jentekvelder og guttekvelder.

Sannheten er at vi alle føler, og vi alle kan slite. Feminisme for meg i dag handler ikke om retten til å stemme eller lik lønn, for der har vi allerede kommet ganske langt. Det handler for meg om retten til å kunne twerke men likevel være smart, retten til å bli tatt seriøst uten at det skal være noe seksuelt over alt jeg gjør, jeg vil kunne ta en utdannelse eller prestere bra uten å få høre «bra for å være jente». Og jeg er heldig, for mange kjemper min kamp sammen med meg.

Men hvem kjemper den samme kampen for gutter?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder