Foto: Tegning:Roar Hagen,

Kommentar

På ferietur til k(a)os?

Skal du til Hellas i sommer, bør du muligens ha seks bokstaver i bakhodet: ABCDEF.

Tom Staavi
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det har lenge vært klart at en del av min ferie går til en gresk øy i sommer. Jeg må innrømme at jo lenger forhandlingene om gresk gjeld har trukket ut, jo mer har jeg lurt på hvordan det kan komme til å bli.

Kommer landet til å fungere? Får de som jobber på flyplasser og med annen infrastruktur lønn? Vil de være på jobb? Vil landet ha et banksystem som fungerer? Kan det å betale for seg bli et problem?

Den greske regjeringen har tømt hver krik og krok av nasjonen for penger for å betale sine kreditorer. Etter at offentlige ansatte har fått lønn og pensjoner er utbetalt, er det antagelig denne gangen riktig at kassen er bunnskrapt. Og i juni forfaller lån til IMF på til sammen 1,6 milliarder euro.

Nær klimaks

Det greske dramaet må finne sin løsning. Kortspillet er i siste fase. Troikaen av den Europeiske sentralbanken, EU og det Internasjonale Pengefondet (IMF) på den ene siden og den greske regjering på den andre, må vise kortene. Greske regjeringskilder er sitert på at det kan skje allerede denne uken. En avtale er snart i havn, hevdes det. Men hva sier det greske parlamentet til en slik avtale? Sterke krefter i regjeringspartiet Syriza ønsker ingen avtale. De vil ha en plan B. Det er uklart hva den kan være.

Trenger også du som har planlagt ferien din i Hellas en plan B?

Statsminister Tsipras uttalte forrige helg at han, hvis løsningen ikke er på plass, vil velge å betale pensjoner og lønn til offentlige ansatte foran penger til kreditorene. Da er i så fall misligholdet antagelig et faktum i løpet av juni. Spørsmålet er hva Troikaen da gjør?

DEADLINE: Statsminister Alexis Tsipras' neste låneinnbetaling forfaller i juni. Foto:John Macdougall,Afp

Kreditorene kan godta det og eventuelt gi ny betalingsutsettelse. Da kan Hellas hangle videre innenfor eurosamarbeidet. Kreditorene kan sette hardt mot hardt, eller grekerne selv kan forlate euroen på et eller annet vis.

Les også: IMF-sjefen åpner for gresk exit

En avtale med kreditorene nå og løfter om nye utbetalinger fra Troikaens lånepakke, vil selvfølgelig være en stor lettelse og løse mange umiddelbare problemer for landet. Men neppe alle. Landet har balansert på kanten av stupet de siste årene. Etter å ha kuttet offentlige utgifter kraftig siden gjelden ble restrukturert i 2010, er arbeidsledigheten massiv. De som har jobb, jobber hardere for lavere lønn. New York Times forteller om sykehusleger som jobber 20 timer om dagen og utførte 1500 operasjoner det siste året. Samme avis hevder velstående familier i enkelte områder i Athen bidrar med private penger for å holde det lokale politiet i gang.

Land går ikke konkurs

Det er i utgangspunktet feil å snakke om at Hellas kan gå konkurs. Land går ikke konkurs i den forstand at det finnes et lovverk for hvordan konkursboet skal fordeles mellom kreditorene slik man kjenner til når selskap går konkurs. Kreditorene kan ikke hente bygninger, landareal eller andre verdier inne i Hellas. Land slutter å betale sine forpliktelser. Og nyere historie viser at konsekvensene varierer mellom de ulike eksemplene.

I tilfellet Hellas har vi en x-faktor. Hellas deler valuta med andre land. Det gir et ekstra praktisk problem, man må skaffe nye sedler og mynter, eller en annen form for betalingsmidler, hvis Hellas kastes ut av euroen.

Les også: Hellas trenger bank, ikke juling

Enkelte har spekulert i om den greske regjeringen vil utstede gjeldsbrev i stedet for penger til sine ansatte. Dette kan i sin tur kanskje bli et betalingsmiddel. Men verdien vil være høyst tvilsom. Problemet for Hellas gitt mislighold av gjelden kan bli at man hverken har et banksystem som fungerer eller kontanter nok i omløp. Da blir det vanskelig å få gjort opp for seg.

Lever av turisme

Mange nordmenn som reiser til Hellas har forhåndsbetalt pakketuren sin. De er beskyttet i et lovverk og alminnelige vilkår for pakkereiser. Det gir deg som kunde rett til å avbestille turen innenfor gitte vilkår. Blant annet hvis økte kostnader på reisestedet tvinger turoperatøren til å øke prisene med mer enn 10 prosent.

Den greske økonomien er avhengig av turister. Om lag 20 millioner strømmer til landet årlig og turismen utgjør noe rundt 18 prosent av BNP. Med et slikt bidrag til verdiskapningen, kombinert med et desperat behov for inntekter, vil det være overraskende om greske myndigheter ikke gjør det de kan for å få turiststrømmen til å gå som vanlig.

Vurderer gebyr på minibankuttak for å få folk til å bruke kredittkort

ABCDEF

Jeg tror derfor en ukes tid på en gresk øy blir like bra i sommer som forrige gang jeg var i traktene. Det er likevel lurt å følge med. Hvis noe som ligner på en varig løsning med bedring i sikte ikke er på plass før jeg drar, kommer jeg til å huske mine seks bokstaver:

At besitte contanter, det er finessen.

Jeg tar med en bunke euro.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder