DEN NYE SUPERMINISTEREN: - Som innvandrings- og integreringsminister blir Listhaug en svært sentral aktør i regjeringen, og ansvaret er formidabelt for den ennå unge sunnmøringen, skriver VGs kommentator

DEN NYE SUPERMINISTEREN: - Som innvandrings- og integreringsminister blir Listhaug en svært sentral aktør i regjeringen, og ansvaret er formidabelt for den ennå unge sunnmøringen, skriver VGs kommentator Foto: Mattis Sandblad , VG

Frp topper laget

Fremskrittspartiet er vinneren i onsdagens regjeringsrokade.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Flyktningkrisen og håndteringen i Stortinget har utvilsomt gitt Frp ny selvtillit. Partiet gjorde et miserabelt valg i september, og ramlet under den for mange magiske ti-prosents-grensen. Det kunne se ut til at lillebrorposisjonen som nær utraderte SV i det rødgrønne samarbeidet også rammet Frp med solid tyngde.

Så kom flyktningkrisen

Så kom flyktningkrisen, det vil si den kom til Norge, og ikke minst til Finnmark. Panikken bredte seg i det politiske miljøet og regjeringen virket handlingslammet. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum tok bladet fra munnen og lanserte tanken om et bredt stortingsforlik. Frp slet med å komme ut av startblokkene, og var først tvilende til ideen i frykt for å bli bundet til en politikk langt mildere enn den partiet selv ønsket seg.

Les også Frithjof Jacobsen: Problemene er utenfor regjeringen

Men i stortingskorridorene klarte Frp etter hvert å få de andre partiene over til sin banehalvdel, og fikk satt et solid bumerke på forliket. Og da flyktningstrømmen avtok dramatisk - dog mest som følge av svenskenes innvandringspolitiske u-sving - fikk Frp full uttelling blant velgerne.

Et rakrygget og nysminket Frp

Det er derfor et rakrygget og nysminket Frp som nå topper laget i Solberg-regjeringen. Frp-turboen Per Sandberg får endelig sete ved Kongens bord. At det er fiskeripolitikken som blir Sandbergs dag til dag-felt er av mindre betydning. "Pesa" blir som Frp-nestleder en del av regjeringens indre krets, og han vil neppe la seg dupere.

Les folkets dom over regjeringen

Med Sandberg i regjering svekkes muligens Frps finslipte dobbeltrolle-taktikk, men bare muligens. Det er, som tidligere partisultan Carl I. Hagen sier, umulig å målbinde Sandberg når han er i dytten, enten han sitter i regjering eller er frittgående parlamentariker med ropert på innerlomma. Det kan man heller ikke gjøre med hun som nå blir en slags «superminister», Sylvi Listhaug.

Den nye «superministeren»

Som innvandrings- og integreringsminister blir Listhaug en svært sentral aktør i regjeringen, og ansvaret er formidabelt for den ennå unge sunnmøringen. Erna Solberg har med dette, dristig nok, outsourcet hele innvandringsfeltet til Frp, noe som passer partiet utmerket slik situasjonen har utviklet seg etter at flyktning-euforien ute i folket svant hen i takt med sykkelturene over russergrensen ved Storskog.

Dette blir den nye regjeringen

Sylvi Listhaug er svært populær innad i Frp og kan med dette seile opp som en seriøs utfordrer til partitronen når Siv Jensen en dag velger å tre tilbake. Hun er uredd, handlekraftig og langt mer politisk hardfør enn han som for to år siden av mange ble pekt ut som mulig Frp-kronprins, den nå vingestekkede justisminister Anders Anundsen.

«Statsrådskifter har liten effekt»

Så får vi se hva utskiftingene får å bety for regjeringen. Som en tidligere rødgrønn statssekretær sa til meg i går da det ble kjent at Solberg endelig bega seg ut på det politiske transfermarkedet: «Erfaringsmessig har statsrådsskifter liten effekt bortsett fra at det genererer mange artikler i mediene».

Det er nå jobben starter for alvor for å holde Venstre og KrF i folden og lage en politikk som kan føre til at en av Europas mest høyreorienterte regjeringer blir gjenvalgt i 2017.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder