TUNGTVANN: Potetsprit som kan gi deg vondt i knollen – julens kulturdrikk akevitt, ved fire av merkene på markedet. Foto:Terje Mortensen,VG

Kommentar

Akevitt-alarm

Det stunder mot den tradisjonelle julebordsesongen, der det norske folk stifter bekjentskap med kulturdrikken akevitt. Vårt råd er: Svelg kulturen varlig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er nemlig lett å la seg lure av kulturbegrepet som omgir nevnte brennevin, i Norge første gang omtalt i 1531, da Eske Bilde, høvedsmann på Bergenshus festning i Bergen, sendte erkebiskop Olav Engelbrektsson «nogit watn ... som kallis Aqua vite och hjelper for alle hande kranchdom som ith menneske kandt haffue indtwortis».

(Sitatet er rappet fra Store norske leksikon)

Det kan stilles spørsmål ved om erkebiskopen hadde fått med seg alle akevittens virkninger, inkludert effekten på folk som ikke var syke før inntak, men vi er ikke i den ringeste tvil om at et menneske med innvortes sykdom også i dag vil fremstå annerledes etter å ha blitt behandlet med akevitt.

Vintips til helgen? Disse røde er vidunderlige til vilt!

Man kan også la seg narre av det faktum at akevitt er fremstilt av såkalt nøytral sprit, som oftest basert på poteter.

Både potetopprinnelsen og betegnelsen «nøytral» kan være med på å ufarliggjøre drikken for brukeren, hvilket i verste fall kan ende med at vedkommende går inn i noe som kan kalles en tung potetkoma.

Skulle det skje på et julebord, vil man måtte påregne ikke å prege resten av arrangementet, annet enn ved sitt mentale fravær.

Undertegnede har selv opplevd å bli hentet til et 50-årslag i en Vestfold-by (fra Drammen, av jubilantens kone), for deretter under et festlig koldtbord å ha konsumert såpass store mengder akevitt at resten av kvelden ble tilbrakt tungt sovende i sofaen – omgitt av et beite fortsatt oppegående, oppkvikkede medmennesker – inntil jeg ble vekket i forbindelse med hjemkjøring utpå natten.

VG +: Ti ting du ikke visste om akevitt

Følelsen av å ha vært bidragsyter til 50-årsdagens utvikling var fraværende under oppvåkningen på vei hjem til Drammen.

Siden den gang har jeg inntatt flytende poteter med ytterste aktsomhet og respekt.

Akevitten ser så uskyldig ut der den ligger stille og gulbrun på flasken. Men åpner du korken og deretter munnen, vil den innta din kropp og forvandle ditt sinn.

Husk å dra i håndbrekket før den norske kulturarven blir så tung å bære at du knekker fullstendig sammen.

Skål.

JAN OVIND.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder