bilde

Norske spesialstyrker til kamp mot IS: En nødvendig avgjørelse

Norge skal sende spesialsoldater til Jordan, der de skal lære opp syriske grupper som kjemper mot IS i Syria. Ytterligere 60 nordmenn skal delta i Operasjon Inherent Resolve.

VG Leder
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det å sende norske soldater inn i en situasjon som er så uklar og kompleks som det vi ser i dette konfliktområdet, er ingen enkel avgjørelse. Men den er nødvendig. Norge må ta sin del av byrden i kampen mot IS.

BAKGRUNN: Norge sender spesialstyrker til krigen mot IS - åpner for å sende norske soldater inn i Syria

Norske spesialstyrker nyter stor anerkjennelse hos våre allierte. Våre soldater er svært kompetente, pålitelige og solide. Styrkene har tidligere vist at de behersker kompliserte oppdrag, i land og kulturer langt herfra.

Bare de selv kjenner fullt ut belastningen ved å delta i krig på denne måten. Vi andre skylder dem all støtten de kan få, både mens de er ute, og når de kommer hjem.

Dette blir en av de mest krevende oppdragene norske soldater har deltatt i. I utgangspunktet presenteres soldatenes oppgaver som opplæring. Men det kan også komme til å dreie seg om «støtte på syrisk territorium». Det betyr kamper på syrisk jord.

Våre soldater skal inn i uoversiktlig terreng. De vet ikke alltid hvem som er venn og fiende. Allianser skifter. Det er ikke åpenbart at alle de som våre folk skal samarbeide med, står for verdier vi mener det er verdt å kjempe for. Ofte kan det vært tvert om.

Blant dem som kjemper mot IS og mot Assad-regimet finner vi både demokrater, tidligere regimeoffiserer og militante islamister. Vi har ingen garanti for at de som våre soldater bistår, i neste omgang vil bringe fred og demokrati til sitt hjemland, dersom de vinner frem.

Men vi må vite at kampen mot IS også er vår kamp. De utøver sin ondskap både i områder de har erobret, og i Europa. De truer oss. De har et forkvaklet menneskesyn, og er brutale og barbariske i sin fremferd.

Verden har stått overfor totalitære og menneskefiendtlige ideologier før, med katastrofale følger. Historien har lært oss at vi må kjempe mot slike krefter. Det nytter ikke å dukke. Norge må også bidra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder