Vest-Sahara: Folket som valgte fred – og tapte

MENINGER

I Vest-Sahara valgte de å legge ned våpnene og starte en dialog med okkupasjonsmakten Marokko. Det har ikke lønnet seg, og heller ikke Norge har støttet folket som valgte fred foran krig.

debatt
Publisert: Oppdatert: 24.01.17 10:29

INGRID NÆSS HOLM, ass. avdelingsleder for politikk og samfunn i Kirkens Nødhjelp

Hva er viktigst? Å støtte de som kjemper for fred uten våpen, eller å ta vare på handelspartnerne sine? Du vet det kanskje ikke, men dette dilemmaet har vært aktuelt for Norge og andre vestlige land i over 40 år.

Så langt har Norge valgt en politikk som handelspartneren og okkupanten liker.

Konflikten i Vest-Sahara kan trygt kalles en glemt konflikt. For nå har Vest-Sahara vært okkupert i 40 år, og så langt er det ingen tegn til endring. Marokko tar tiden til hjelp, og sier gang på gang at Vest-Sahara er en del av Marokko, i håp om at en løgn blir sann om du bare gjentar den ofte nok.

Professor i folkerett: Marokko har brutt våpenhvilen

I fjor var det 25 år siden Marokko og frigjøringsbevegelsen i Vest-Sahara, Polisario, ble enige om å legge ned våpnene og la en folkeavstemning avgjøre Vest-Saharas framtid. Men noen avstemning har aldri skjedd – og kommer heller ikke til å skje om ikke omverdenen snart legger press på Marokko.

Man skulle tro Norge støttet den svake og okkuperte part, men det gjør vi ikke. I frykt for konsekvensene, og kanskje også i mangel på kunnskap, så har norske regjeringer sittet stille i båten.

Rett skal være rett. Norge støtter heller ikke Marokko, og litt gjør vi. Blant annet får Kirkens Nødhjelp penger fra Utenriksdepartementet til å drive hjelpearbeid blant flyktninger fra Vest-Sahara. Og vårt eget Oljefond har for vane å trekke seg ut av selskap som opererer i de okkuperte områdene. Men det har tydeligvis ikke vært aktuelt å stille tydelige krav om at okkupasjonen må avsluttes.

Se også: Nordmann anholdt i Vest-Sahara

Hver gang Norge blir utfordret på sitt ståsted i Vest-Sahara-konflikten, så sier Utenriksdepartementet at de støtter FN sin linje. Problemet er bare at FN ikke fungerer i denne konflikten. For i Sikkerhetsrådet sitter vetomakten Frankrike, som er Marokkos gode venner, og da fortsetter okkupasjonen som før.

Og Marokko har heller ikke vist særlig vilje til å samarbeide med FN. I fjor nektet de Ban Ki-moon, FNs daværende leder, å besøke FN-operasjonen i Vest-Sahara. De nekter også FNs spesialutsending å besøke området, de har deportert FN-personell, og sendt egne tropper inn i områder som de tidligere ikke har okkupert.

Visste du?: Norske ungdomspolitikere fikk ikke slippe inn i Vest-Sahara

Alt dette får Marokko gjøre uten en eneste form for kritikk fra Norge.

FNs operasjon i Vest-Sahara har ikke klart å stanse okkupasjonen. Det er faktisk en av de svært få FN-operasjonene i verden som ikke har mandat til å rapportere om brudd på menneskerettighetene. Alle forsøk på å styrke operasjonens mandat blir effektivt nedstemt av Frankrike.

Kirkens Nødhjelp mener det er på høy tid at Norge nå viser politisk støtte til Vest-Sahara. Vi må si til Marokko at okkupasjon og diskriminering av et helt folk er totalt uakseptabelt. Og vi må vise verden at det skal lønne seg å legge ned våpnene.

Her kan du lese mer om