FELLESSKAPET: – John Arne Riise jamrer seg i sin motstand mot det fellesskapet han og alle toppidrettsutøvere har vært avhengig av, skriver idrettspresident Tom Tvedt.

FELLESSKAPET: – John Arne Riise jamrer seg i sin motstand mot det fellesskapet han og alle toppidrettsutøvere har vært avhengig av, skriver idrettspresident Tom Tvedt. Foto:Kyrre Lien,VG

Debatt

Ikke provosert, bare oppgitt

Selvsagt må John Arne Riise avslutte sin avtale med et utenlandsk spillselskap før han kan spille fotball i Norge. Dette burde han ha forstått selv. Det handler om selve fundamentet i den nasjonale finansieringen av norsk idrett, skriver idrettspresidenten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tom Tvedt, Idrettspresident, Norges Idrettsforbund

Før helgen omtalte medier John Arne Riises blogginnlegg, der han skriver at han «blir så j***** provosert» av at Norsk Tipping ikke aksepterer at han som ambassadør for et utenlandsk spillselskap, spiller for Aalesund . Lørdag kommenterte VGs Truls Dæhli samme sak. Han var forbilledlig tydelig, og konkluderte som Norsk Tipping.

LES OGSÅ: Norsk Tipping: – Avtalebrudd

Fellesskap kontra egenberikelse

Denne saken handler ikke om John Arne Riise. Tvert imot handler den om det motsatte av det John Arne Riise står for. Dette handler om fellesskap kontra egenberikelse. Dette handler om prinsippet som gir det norske samfunnet mer enn fire milliarder kroner i året til fordeling til idrett, kultur og humanitære organisasjoner uten at det tas ut en eneste krone til privat fortjeneste noe sted.

Tom Tvedt Foto: ,

Det handler om å understøtte vedtak i Stortinget, om å følge norsk lov, og om å leve etter det som fellesskapet i norsk idrett har vedtatt - senest på idrettstinget i juni - å støtte opp under enerettsmodellen. Norsk lov relatert til spill er fundamentert i ha kontroll over spill for å minimalisere skader basert på spillavhengighet. Derfor har Norge to lovlige spillmonopoler; Norsk Tipping og Rikstoto.

John Arne Riise «hamrer ikke løs» på Norsk Tipping - han jamrer seg i sin motstand mot det fellesskapet han selv og alle toppidrettsutøvere har vært avhengig av. Riises alternativ er utenlandske spillselskaper. Disse begunstiger private eiere, og såkalte «ambassadører», som Riise selv eller John Carew. Dette er en virksomhet som er sterkt spilldrivende med langt svakere kontroll, og som skaper flere med spillproblemer enn det vår enerettsmodell gjør.

LES OGSÅ: John Arne Riise: – J*** provosert av Norsk Tipping

Fundamentet

John Arne Riise har solgt seg til en aktør som sammen med denne gamblingbransjen har som mål å nedlegge enerettsmodellen. Enerettsmodellen er vedtatt av Stortinget. Den modellen har statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey sagt skal bestå. Enerettsmodellen har en smalet norsk idrett stilt seg bak i snart 70 år. Jeg vil gjerne gi min fulle støtte til Norges Fotballforbund som har vært meget konsistent i sin støtte til enerettsmodellen og sitt eget samarbeid med Norsk Tipping.

Likevel handler dette ikke først og fremst om samarbeidsavtalen mellom Norsk Tipping og Norges Fotballforbund, selv om den også er viktig for hele fotballfamilien. Dette handler om selve fundamentet i den nasjonale finansieringen av norsk idrett, som kommer hele idretten til gode gjennom sin samfinansiering av idrettsanlegg, lokale aktivitetsmidler til idrettslagene og sin understøttelse av hele bredden i norsk idrett, herunder norsk idretts arbeid med mennesker med nedsatt funksjonsevne.

I dette perspektivet er det selvsagt at John Arne Riise må avslutte sin avtale med et utenlandsk spillselskap før han kan spille fotball i Norge. Det er selvsagt at han må innrette seg etter norsk lov, og det er åpenbart at han burde forstått dette selv.

LES OGSÅ: Truls Dæhli: – Derfor må Riise ta et valg

Norsk lov

John Arne Riise er historisk i norsk fotball med 110 landskamper. Hans talent kan ingen ta ifra ham. Men som alle andre spillere som har hatt en karriere i fotball, spilte de på baner som ble finansiert av nettopp spillemidler. I tillegg har også han opplevd alle de frivillige trenerne som brukte fritiden sin til at han, John Carew og Thomas Myhre ble gode fotballspillere.

Riise forlot Norge som 16-åring og har med stor suksess spilt fotball utenfor landets grenser i snart 20 år. Før han kan fullføre karrieren sin i Norge må han selvsagt innrette seg etter norsk lov, etter norsk idretts politikk og kanskje ikke forstå, men i alle fall akseptere, at hans personlige forhold til et utenlandsk spillselskap må opphøre.

Skjer dette skal jeg personlig ønske ham velkommen tilbake. Skjer det ikke, er John Arne Riise tapt for norsk idrett - og langt viktigere: Da er deltakelse i norsk idrett tapt for John Arne Riise.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder