FEIRET SEG SELV: Robert Mugabe feiret med ballonger og fest da han fylte 83 år i februar i år. Foto: Reuters

Kommentar

Robert Mugabes siste påske?

Millioner av kristne zimbabwere ber til høyere makter om at dette blir president Robert Mugabes siste påske ved makten.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Zimbabwes katolske biskoper har skrevet et hyrdebrev til landets menigheter hvor Mugabes regime betegnes som rasistisk, korrupt og lovløst. Det er i seg selv så kraftig kost at det burde kunne innvarsle slutten for diktatoren.

Men selv høyere makter kan risikere å komme til kort når det gjelder Robert Mugabe. Presidenten vil trolig aldri finne på å gå frivillig. Alternativet som da gjenstår, kan bli svært blodig.

Opposisjonslederen i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, er neppe i stand til å gi Mugabe nådestøtet. Til det er opposisjonen for splittet og Tsvangirai ikke kompetent nok til å utmanøvrere Mugabe.

I de syv årene MDC, Movement for Democratic Change, åpent har utfordret Mugabe, har deres beste politiske kort vært at presidenten dør.

Etterretning

Så langt har ikke 83 år gamle Mugabe vært inne på den tanken. Og med et etterretningsvesen som holder ham orientert om alt som foregår i Zimbabwe, er det alt annet enn lett å drive opposisjonspolitikk i Mugabes diktatur.

Men det som nå skjer, tyder på at det nærmer seg et endelig oppgjør med presidenten. Biskopenes hyrdebrev er en omdreining som kan ende med et folkelig opprør. Kirken kan ha gitt folket mot og tro på at det lar seg gjøre å fjerne diktatoren.

Men det største håpet om at påsken blir Robert Mugabes siste som Zimbabwes leder, er å finne i Mugabes egne rekker, i regjeringspartiet, ZANU-PF. I det øyeblikket et flertall av Mugabes tidligere lojale statsråder og partitopper vender seg mot den gamle samtidig, da er presidenten ferdig.

Samtaler

Visepresident Joyce Mujuru ga beskjed til Mugabe for flere uker siden at hun ønsket å trekke seg, men presidenten har nektet å godta hennes avskjedssøknad. Mujuru ønsker å stille som presidentkandidat ved valget neste år.

Mujuru er gift med den tidligere hærsjefen Solomon Mujuru. Visepresidenten skal allerede ha vært i samtaler med MDC-leder Morgan Tsvangirai og sammen med ektemannen skal hun også ha møtt Sør-Afrikas visepresident.

Stemmer dette, og Mujuru-fløyen får støtte fra andre av Mugabes tidligere støttespillere i ZANU-PF, kan den bli en formidabel motstander for presidenten. Flere høytstående offiserer sympatiserer med Joyce Mujuru.

Statsråden Emmerson Mnangagwa er en annen ZANU-PF-topp som ønsker å etterfølge Mugabe. Mange, som offisielt er Mugabe-lojale, sitter på gjerdet og avventer situasjonen. Fremdeles støttes Mugabe av hærsjef, Philip Sibana og sjefen for luftforsvarer, Perence Shiri, sammen med sjefen for politiet, Augustine Chihuri.

Korrupte

- Problemet for folk i Zimbabwe er at de som kan komme til å overta etter Mugabe, er like korrupte. Den tidligere hærsjefen, Solonom Mujuri, er trolig en av de verste, hevder professor Helge Rønning, en fremstående Zimbabwe-ekspert. Trass i at Zimbabwes politikere stort sett er gjennomkorrupte, kanskje med unntak av Morgan Tsvangirai, er alle å foretrekke fremfor Mugabe.

Under hans vanstyre er Zimbabwes befolkning redusert fra 12 til åtte millioner på grunn av AIDS, sult og masseflukt, i hovedsak til Sør-Afrika. Inflasjonen er allerede rundt 1 700 prosent og kan komme til å bli 4- 5000 innen utgangen av året.

Robert Mugabe arvet i 1980 en av de beste økonomier i Afrika. Grunnlagt på et veldrevet jordbruk, tekstilindustri, gruvedrift og turisme. I sitt maktbegjær har 83-åringen revet Zimbabwe i stykker.

Han har holdt landet i et jerngrep i 27 år. Det gikk riktignok noen år før marxisten Mugabe viste sitt sanne ansikt. I dag er det ikke mulig å se en annen Mugabe enn en følelseskald tyrann som er villig til å ofre sine landsmenn for noen ekstra måneder ved makten.

Av alle de rykter som nå svirrer i hovedstaden Harare, er det mest hardnakkede at Robert Mugabe har hyret inn 3 000 angolanske leiesoldater. Skulle det medføre riktighet har presidenten bestemt seg for å forskanse seg og slåss til det siste.

La oss alle be for at Zimbabwe om et år kan feire en Mugabe-fri påske.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder