FLAMMENDE PROTEST: En kvinne holder den palestinske flagget, mens andre har antent bildekk ved grensen mellom Israel og Gaza. Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Kommentar

En eksplosiv kombinasjon

Donald Trump sa i desember at hans beslutning om Jerusalem fremmet fredens sak. Nå er vi vitne til en voldseksplosjon.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Minst 52 palestinere ble drept i løpet av noen dramatiske formiddagstimer på grensen mellom Gaza og Israel der israelske soldater konfronterte titusener av demonstranter. En gammel og glødende konflikt flammer opp og krever nye ofre.

Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, og flytte landets ambassade dit, utløste umiddelbart en forventet vrede blant palestinere. Denne våren faller protestene mot Trumps Jerusalem-beslutning sammen med markeringen av det palestinerne kaller nakba, katastrofens dag. Det er en eksplosiv kombinasjon.

les også

Knesset-representant om Gaza-protestene: Et blodbad

Mens Israel feirer nasjonens 70-årsdag, markerte palestinere at 700.000 flyktet eller ble drevet bort fra sine hjem. Mens USA åpnet sin nye ambassade i Jerusalem, marsjerte store folkemengder på Vestbredden og i Gaza. Mandag ble den blodigste dagen i en ny palestinsk oppstand. Festtalene under USAs ambassadeåpning i Jerusalem overdøves av skytingen på grensen til Gaza, formørkes av den svarte røyken fra brennende bildekk og forstyrres av omfattende uro på Vestbredden.

Trump kaller åpningen av USAs ambassade for «en stor dag for Israel». Det står i skarp kontrast til de grufulle scenene på grensen til Gaza.

les også

Kushner: – Trump holder det han lover

Trump brøt med en lang tradisjon i amerikansk utenrikspolitikk da han anerkjente Jerusalem. Nesten alle andre land som anerkjenner Israel velger å ha sine ambassader i Tel Aviv i påvente av at byens status blir fastlagt i forhandlinger mellom partene.

Alle med den minste kunnskap om Midtøsten vet hvilket følsomt tema Jerusalem er, religiøst og politisk. Byen som er hellig for jøder, muslimer og kristne. Kirkeledere i Jerusalem advarte Trump og sa at «enhver brå forandring kan forårsake uopprettelig skade».

Den palestinske oppstanden drives frem av en opplevelse av håpløshet, de trøstesløse forholdene i Gaza, veksten i israelske bosettinger på Vestbredden og fraværet av en fredsprosess. Etter Jerusalem-beslutningen har palestinerne mistet tillit til at USA kan spille en rolle som fredsmegler.

les også

Israel – stormakt og nødhavn

Palestinere opplevde den amerikanske presidentens Jerusalem-beslutning som en dyp urett. De krever at byen skal bli hovedstad i en fremtidig palestinsk stat, akkurat som Israel anser Jerusalem som deres evige hovedstad.

Trump tråkket inn i dette politiske minefeltet. Det fremmet ikke fredens sak. Trump sier USA er fullt forpliktet til å legge til rette for en varig fredsavtale. Men Jerusalem-beslutningen underminerer forhandlinger og etter denne blodige mandagen blir frontene hardere. Både israelere og palestinere taper på en ny voldsspiral. Dette tjener bare til å oppildne de på begge sider som ikke ønsker noen avtale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder