Leder

Barnehagenæringen

NÆRING: Halvparten av norske barn går i private barnehager. Stadig flere av dem eies av kjeder og konserner. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix

Privateide norske barnehager går så det griner.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over to år gammel

«Overskuddet i de private barnehagene gjør at vi må se på regelverket på nytt», sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) til Aftenposten etter at avisen i går skrev at «pengene hoper seg opp» hos eierne: Deres oppsamlede fortjeneste steg fra 250 millioner kroner i 2007 til fire milliarder kr. i 2016. Det gir en avkastning tre ganger høyere enn årsgjennomsnittet på Oslo Børs.

VI mener det er positivt at Sanner og regjeringen har et kritisk blikk på en tjenestesektor som er blitt en stor næring. Samtidig er det verdt å huske at private tilbydere er et viktig premiss i det tverrpolitiske barnehageforliket fra 2003 om full barnehagedekning. Forliket innebar en storstilt utbygging av barnehageplasser i kommunene, noe som forutsatte både privat og offentlig innsats.

les også

Faktisk.no: Erna Solberg tar feil om Miriam som «velferdsprofitør»

Hovedpilarene i denne reformen står fortsatt ved lag, det er marginale uenigheter om Barnehageloven, og ingen mener at de drøyt 24 milliarder kr. som private barnehager hvert år mottar i offentlig tilskudd og foreldrebetaling skal gå rett inn på konto til profesjonelle barnehageeiere. Sanner er opptatt av at privat drift av barnehager må ha legitimitet i befolkningen. Vi er helt enig.

Kunnskapsdepartementet har derfor bestilt to rapporter. De viser at stadig flere barnehager inngår i kjeder. Disse inngår videre i større konserner med mange selskaper, hvor eierne flytter både penger og barnehager på kryss og tvers. Transaksjoner mellom nærstående selskaper som ikke kommer barna til gode, er ikke greit, mener Sanner. Denne forretningsvirkeligheten vil han nå regulere og tilpasse vår tid.

les også

Enighet om ny barnehagenorm

«At de største kjedene har svært høy avkastning, samtidig som bemanningen er lavere enn i kommunale og øvrige private barnehager, kan være et tegn på barnehagekjedenes inntekter ikke kommer barna til gode», fremholder Sanner overfor Aftenposten. Når de store kjedene opererer med så vidt høye overskudd, er det ifølge statsråden mye som tyder på at vi har et marked som ikke fungerer. Han er også skeptisk til forholdet mellom høy avkastning hos kjedene og bemanningsgraden, som er lavere enn i kommunale- og øvrige private barnehager. Her er det berettiget grunn til å reise tvil om hvem som nyter godt av disse inntektene – barna eller eierne.

les også

Ja takk, begge deler

Halvparten av norske barn går i private barnehager, og kjedene øker årlig sin markedsandel. Vi ser ikke en stigende kjededominans nødvendigvis som et problem. Forutsatt at de holder seg til barnehagelovens ord om at private barnehager kan ha et «rimelig årsresultat». Alternativt kan de jo vurdere prisingen av egne tjenester. Milliardoverskuddet kan også tyde på at de tar seg for godt betalt per barnehageplass.

Les også

 1. Rapport: 99 av 100 private barnehager slipper tilsyn

  Kun én prosent av landets private barnehager har hatt økonomisk tilsyn, ifølge en ny rapport.
 2. De tjener millioner på barna dine

  (VG Nett) Neste år pøses milliarder av norske skattekroner inn i private barnehager. De største eierne tjener millioner.
 3. - Barnehagemilliardene skal gå til barna

  (VG Nett) Kristin Halvorsen (SV) frykter at griske private eiere undergraver tilliten til barnehagene.
 4. Barneministeren må rydde opp

  Barnevernet kan ikke fortsette å leie inn sine egne ansatte slik at de havner i dobbeltroller.

Mer om

 1. Barnehagedekning
 2. Barnehage
 3. Velferd
 4. Privatisering
 5. Jan Tore Sanner
 6. Kunnskapsdepartementet
 7. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Talltriks om velferdsmiks

 2. Barnehageeiere fikk én milliard for mye fra staten - slipper å betale tilbake

 3. Enkelttilfeller eller enkle beskyldninger?

 4. Ja til velferdsmiks!

 5. Én av fire barnehager når ikke ansatt-norm

Fra andre aviser

 1. Ny rapport: Fortjenesten på private barnehager er mer enn tre ganger så høy som på Oslo Børs

  Aftenposten
 2. Eiere av private barnehager har samlet opp fortjeneste på fire milliarder kroner

  Bergens Tidende
 3. Privat profitt i barnehager er et problem for alle

  Fædrelandsvennen
 4. Eierne har tatt ut nesten én milliard kroner fra privat barnehagekonsern

  Aftenposten
 5. Ny rapport: Private barnehager får mer pensjonstilskudd enn de bruker

  Aftenposten
 6. – Galskap av Ap å bruke skattepenger til å kjøpe opp barnehager og sykeehjem

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder