HAT OG SINNE: Høyeseretts frikjennelse av en blasfemidømt kristen kvinne i Pakistan har utløst store demonstrasjoner i hele landet. Den frikjente kvinnen frykter nå for sitt liv. Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Leder

Inviter Asia

Norske myndigheter bør støtte forslaget fra Stortingets visepresident Abid Raja (V), og invitere den kristne pakistanske kvinnen Asia Bibi (47) til Norge for å gi henne asyl på humanitært grunnlag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fembarnsmoren ble nylig frikjent for blasfemi av høyesterett i Pakistan, men er samtidig ilagt utreiseforbud. Både menneskerettsorganisasjoner og internasjonale statsledere som Theresa May frykter for hennes liv.

Asia Bibi ble dømt til døden i 2010, anklaget for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed under en krangel med andre kvinner. Ifølge tiltalen hadde hun sagt at Jesus døde på korset for å fri alle mennesker fra synd, og hun skal ha spurt hva deres profet har gjort for dem. Dette var angivelig nok til at en pakistansk domstol mente den katolske kvinnen måtte dø. Asia Bibi har hele tiden avvist anklagene. Det fryktes at islamistene kan ha konstruert en sak for å få henne hengt, fordi hun er kristen, og for i så måte å statuere eksempel.

les også

Frykter blasfemianklaget kvinne vil bli drept

Blasfemisaken har fanget interesse verden over. Følgelig er den også blitt en het potet for pakistanske myndigheter som i mange internasjonale fora forsøker å fri seg fra et frynsete rykte som en nasjon som ikke respekterer menneskerettighetene. Pakistan søker økonomisk og militært samarbeid med sekulære stater i vesten, og prøver å tone ned islamistenes innflytelse.

Frifinnelsen onsdag for en uke siden utløste blindt raseri hos islamister som forlanger henne henrettet, og det kom til opptøyer i nesten alle pakistanske storbyer. Skoler, butikker, kontorer og veier ble stengt som følge av demonstrasjonene, og soldater ble utplassert for å beskytte offentlige bygninger.

les også

Ektemannen til blasfemianklaget kvinne ber om asyl

Uroen dempet seg fredag da det ble inngått en avtale mellom islamistiske grupper og myndighetene, som ila 47-åringen reiseforbud. Avtalen skal også innebære at Pakistan vil godta en anke av høyesteretts frifinnelse. I så fall hviler det en tung byrde på landets nyvalgte statsminister Imran Khan. Han må avgjøre om Pakistan skal regjeres av lover eller av lynsjemobben.

les også

En Khan uten plan for Pakistan

Både Frankrike og Spania har tilbud Asia Bibi og hennes familie asyl, melder NTB, og Theresa May har ifølge britiske aviser støtte fra både de konservative og Labour om det samme. Det fryktes imidlertid at en utlevering til noen av disse landene kan skape diplomatiske komplikasjoner som gjør at saken trekker ut. For hver dag som går øker risikoen for at Asia Bibi kan bli drept i hjemlandet.

Vi mener Abid Raja og hans tidligere stortingskollega Akhtar Chaudhry (SV) har gode poenger når de fremholder at Norge har en egen standing i Pakistan som gjør at Asia Bibi raskt kan komme hit, og at saken løses på en måte som gjør at pakistanske myndigheter ikke mister ansikt.

Les også

 1. Norskpakistaner vil gjeninnføre blasfemilover i Norge

  Den norsk-pakistanske samfunnsdebattanten Muhammed Qasim Ali tar til orde for å forby karikaturer av profeten Muhammed.
 2. Eks-cricketstjernen Imran Khan erklærer seier i Pakistan-valget

  Resultatet etter onsdagens valg lot vente på seg i nesten ett døgn. To partier kommer med påstander om valgfusk.
 3. Mick Jagger, Diana og islamisme: Eks-cricketstjerne kan bli Pakistans nye statsminister

  Imran Khan er favoritt til å bli ny statsminister i Pakistan. Men blant flere betegnes valget som «skittent».
 4. Blasfemi-frikjent pakistansk kvinne får utreiseforbud

  Kvinnen som er frikjent for blasfemianklager i Pakistans høyesterett, nektes å forlate landet.
 5. Pakistansk minister mener Twitter beskytter konto som oppfordret til voldelige blasfemi-protester

  Pakistans menneskerettsminister sier Twitter nekter å stenge en konto som oppfordret til voldelige protester etter at en…
 6. Kvinne dømt til døden for blasfemi frikjent i Pakistan

  Islamister i Pakistan raser etter at pakistansk høyesterett onsdag frikjente en kristen kvinne som i 2010 ble dømt til…
 7. Norge talte dødsdømt kvinnes sak

  (VG Nett) Den kristne firebarnsmoren Asia Bibi ble forrige uke dømt til døden i Pakistan.
 8. Dette må Pakistans nye regjering fikse

  Onsdag velger Pakistan ny regjering. Valgvinneren må finne tiltak mot både ukontrollert befolkningsvekst og økende…
 9. Kronikk: En forandring som aldri kom

  Pakistan gjennomgår den verste politiske krisen på mange år. Hovedrollen spilles av crickethelten som var håpet for…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder