Foto: ANTONIO PARRINELLO / X03144

Leder

Fortsatt krise

Italias avvisning av et humanitært redningsfartøy med 629 migranter om bord har gitt fornyet oppmerksomhet til krisen i Middelhavsregionen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En vond, men nødvendig påminnelse om at tragediene fortsetter å utspille seg, selv om trafikken over havet er kraftig redusert.

Landets nye populistregjering har pådratt seg europeisk vrede og utløst diplomatiske bølger innad i EU for å ha nektet skipet med båtflyktninger å legge til land i Italia. Etter besk kritikk fra den franske presidenten ble Frankrikes ambassadør tidligere i uken innkalt på teppet i Utenriksministeriet i Roma. Inntil i går ettermiddag var det uklart om statsminister Giuseppe Contes besøk hos president Macron i Paris i dag ville finne sted.

les også

Full ordkrig etter flyktning-nei: Truer med å avlyse president-møte

Innenriksminister Matteo Salvini fra det høyreradikale nasjonalistpartiet La Lega har brukt episoden som et eksempel på at han gjør det han snakket høyest om i valgkampen – å stoppe innvandringen. Det har også gitt ham ny anledning til å angripe EU. At han ikke snakker like høyt om det italienske kystvaktskipet med 937 båtflyktninger om bord som mandag kveld gikk inn til kai i havnebyen Catania på Sicilias østkyst, sier noe om den innenrikspolitiske dimensjonen i dette.

Samtidig har italienerne høstet forståelse fra uventet hold for den brutale beslutningen det er å nekte noen hjelp. FNs høykommissær for flyktninger anerkjenner Italias rett til å si nei til flere migranter i en situasjon der landet har tatt imot et høyere antall enn noe annet europeisk land. Mer enn 700 00. På det punkt treffer Salvini godt med sin EU-kritikk. Når enkeltstater som ellers vet å forlange utjevning i EU selv har avstått fra å utvise Italia solidaritet, har ikke unionen maktet å fordele flyktninger mellom medlemslandene. Dette punktet står nå øverst på agendaen under EU-toppmøtet senere i juni.

les også

VG mener: Nødvendig grep for å begrense strømmen av migranter

Italia har ingen grunn til å skamme seg over den formidable innsatsen som staten og enkeltpersoner siden 2011 har nedlagt for å berge mennesker i Middelhavet. Vi mener også at mye av kritikken mot italienske myndigheter for å ha inngått en avtale med den FN-anerkjente regjeringen i Tripoli om retur av migranter som ikke kvalifiserer til asyl- eller flyktningstatus, er uberettiget. Færre våger nå livet på havet, og færre faller i menneskehandlernes klør fordi flere vet at Italia sender grunnløse asylanter hjem igjen. Den italienske innsatsen på havet har dessuten vært viktig for å håndheve vern av EUs yttergrense

I likhet med alle europeiske land må Italia føre en bærekraftig innvandringspolitikk. Det er en politikk som ivaretar både asylinstituttet og flyktningers beskyttelsesbehov, men også nasjonale forutsetninger for god integrering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder