Foto: Hagen, Roar

Leder

Ja til energisamarbeid

Det foregår en skremme-kampanje mot at Norge skal gå inn i EUs energiunion.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nei til EUs viktigste kampsak om dagen er at Norge skal si nei til å bli med i EUs energiunion, ACER. Vanlige nordmenn får høre at strømmen blir mye dyrere, at Norge skal gi bort arvesølvet og at vi ikke lenger får bestemme selv om vi vil bygge kraftkabler til utlandet.

Alt dette er ville overdrivelser. Ja, strømmen vil nok bli litt dyrere om vi bygger flere kraftkabler til utlandet. Men beslutningen om å bygge kabler er ikke opp til energiunionen. Vi skal fortsatt bestemme dette selv. Og om vi går inn for nye kabler, vil det være en liten prisøkning det er snakk om, i et land som flommer over av billig og fornybar strøm.

les også

«Det hevdes at Norge både vil miste kontroll over energiressursene og oppleve høyere strømpriser. Slik er det ikke.»

Og kabler er slett ikke dumt. For Norge er det bra om vi får selge kraften vår på et europeisk marked som betaler mer for varen. Det offentlige eier kraftselskapene. Pengene vi tjener kommer derfor oss alle til gode, det blir mer til skole, barnehage og alt det andre velferdsstaten driver med.

På lenger sikt vil flere kraftkabler til og med kunne gjøre strømmen billigere, ettersom den europeiske utbyggingen av fornybarkraft tar av. Når Norges vassdrags- og energidirektorat har anslått en liten prisøkning på kraft i årene som kommer, handler det mest om prisen på CO2. Det er ikke først og fremst nye kraftkabler som vil føre til prisøkning.

les også

Det siste dumme fra Brussel

Men Nei til EU og ulike særinteresser forteller oss likevel at energiunionen vil blakke oss. Og slik skyver de folk flest foran seg. For det er ikke omtanken for vanlige folks lommebok dette egentlig dreier seg om. Det handler derimot om kraftfull lobbyisme mot europeisk samarbeid, og for særinteresser. Det er mange som ønsker å slå kloa i det norske kraftoverskuddet til egne yndlingsprosjekter, som elektrifisering av sokkelen, bilparken eller ønsket om å beholde billig kraft til norsk industri.

Dette er legitime saker å kjempe for. Men det er ikke folk flest sine interesser det handler om. Å gå med i EUs energiunion vil ikke føre til at vi vil måtte punge ut, tvert om vil det gi en bedre harmonisering av energimarkedet i Europa. Særinteresser har aldri hele Norges beste i tankene. Men de later ofte som.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder