Leder

Behov for krisefond

NORSK INITIATIV: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier alle land må samarbeide om å bekjempe coronaviruset. Hun tar til orde for å opprette et FN-fond for å bistå u-land. Foto: Terje Pedersen

Norge har foreslått for FN for å opprette et fond som kan hjelpe de mest sårbare landene håndtere coronakrisen. Det er et godt initiativ som vi håper får bred internasjonal støtte.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 156 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det nye coronaviruset utgjør en global helsetrussel som angår alle land. I en akutt fase av utbruddet er nasjonale myndigheter i de enkelte land fokusert på å innføre tiltak som kan beskytte egen befolkning og hindre økonomisk sammenbrudd. Men en pandemi lar seg ikke stanse ved en landegrensene. Vi trenger derfor også en samordnet internasjonal respons. 

les også

Solberg om da corona-krisen traff: – Vi trodde vi hadde mye mer tid enn vi fikk

Vi må hjelpe de som er dårligere stilt enn hos selv. Ved å bistå andre hjelper vi også oss selv. Vi vet at svake helsesystemer i fattige land øker risikoen for alle land. Når nye epidemier oppstår i land som ikke oppdaget faren eller setter inn nødvendige tiltak, kan smitten spre seg raskt over landegrensene. Ved å styrke helsevesenet i fattige land forsterkes vi samtidig vår egen beredskap.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sier at det er viktig å bekjempe coronaviruset over hele verden. Alle land og organisasjoner er nødt til å samarbeide effektivt for å lykkes med dette. Norge foreslår derfor et giverfond i FN-regi, etter modell av et lignende fond som ble opprettet for å bekjempe ebola-epidemien i 2014-15.

les også

Propagandakrig om et virus

Et FN-fond kan sørge både for akutt hjelp til kriserammede land og avhjelpe de mer langsiktige konsekvensene. Ved å samordne bidrag fra giverlandene kan innsatsen bli mest mulig effektiv. I tillegg til å stille midler til rådighet er internasjonal informasjonsutveksling svært viktig i en pandemi. Vi vet fra tidligere epidemier at korrekt kunnskap om virus og smittevern er avgjørende for å vinne kampen.

Norske regjeringer har i mange år vært pådrivere for å styrke internasjonal helseberedskap, gjennom støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO), Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (Cepi), vaksinealliansen GAVI og andre. Coronautbruddet viser med all tydelighet at dette er en riktig strategi. Vi trenger mer, ikke mindre, internasjonalt samarbeid for å møte en global trussel mot folkehelsen.

Dette var VGs leder 24. mars 2020.

Les også

 1. Falskt og farlig

  Falske nyheter om corona spres i stort omfang på sms og i sosiale medier.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Leder

Flere artikler

 1. Verden ble advart

 2. Pandemiens politikk

 3. Erna Solberg om coronaviruset: – Verden må ikke stoppe opp

 4. Verdens land må samles om en rettferdig fordeling av en vaksine

 5. Propagandakrig om et virus

Fra andre aviser

 1. Debatt: – Globaliseringen må overleve korona

  Bergens Tidende
 2. Coronakrisen: 180 millioner i gjeldshjelp til fattige land

  Bergens Tidende
 3. Aldri mer korona

  Fædrelandsvennen
 4. Eksperter: Slik blir verden etter coronaviruset

  Bergens Tidende
 5. Også EU-samarbeidet er angrepet av virus

  Fædrelandsvennen
 6. Mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no