SATIRE: «... og da Siv gikk for å få trøst hos sin landshøvding, sa Erna: – Jeg ville vel ikke leid akkurat den hytten.» Foto: Jørgen Braastad

Debatt

Hytteevangeliet

Det skjedde i de dager at det gikk ut anbefaling fra riksmedia om at alle norske politikere som har tilgang til hytte, burde innskrives i manntall.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over ett år gammel

DAGFINN NORDBØ, forfatter og satiriker

Denne innskrivning ble holdt mens Erna Solberg var landshøvding i Norge. Og alle dro av sted for å la sine hytteaffærer innskrive, hver til sin by. Finansminister Siv Jensen besøkte da Johan H. Andresen, som kom fra et overmøblert hjem, velstående i all sin ferd og av Tiedemanns hus og ætt.

Og mens hun var der, kom de til å tale lenge og vel om hyttesaken, og Johan H. og Siv Jensen fødte en idé: Ikke den førstefødte, men likefullt: Idéen var at Siv skulle få en avlastning fra sin ringe bolig, ved å leie Andresens idylliske sjøhytte på Grimsøya, for det var ikke nok utfoldelsemuligheter til Siv i statens stakkarslige herberge, særlig ikke om sommeren, som jo frister med bading, måkeskrik, båtliv og iskald Chablis på bryggekanten.

Dagfinn Nordbø. Foto: Tegning: Roar Hagen

Det var noen gjetere der i nærheten som var ute og holdt nattevakt over sauene sine. Med et stod en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble meget forferdet. Men engelen sa til dem: «Frykt ikke! Jeg kommer til dere med bud om en stor glede, en glede for hele folket, ihvertfall noen av dem, og ikke minst for dere som sogner til Fremskrittspartiet, partiet for rikfolk flest: I dag er det født dere en idé i deres by; ideen om at de rike og mektige også må ha lov å pleie nær omgang med hverandre, i hvert fall så nær at de kan hjelpe hverandre så godt de kan, gjerne til langt under markedspris!»

les også

Siv Jensen forsvarer hytteleie hos milliardær: – Også jeg har lov og rett til å leie en hytte

Gjeterne, som var enkle menn av folket og bodde i toroms på Grorud, fikk hakeslepp. Og engelen fortsatte:

«Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et hytteherberge som ligger idyllisk til, det trenger litt oppussing med det kan lett la seg ordne, og det skal ikke koste stort, for som vi alle vet har finansministeren i Norge kun en beskjeden inntekt på snaue halvannen million, pluss alle utgifter dekket og dertil en rikelig diettgodtgjørelse!»

Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste dem og sang: «Ære være Siv Jensen i det høyeste, og Johan H. Andresen, og fred på jorden blant disse mennesker som har seg vel med seg og sitt velbehag, uansett om pengene kommer fra Oljefondet, Petterøes 3 eller Tiedemanns Gul!»

les også

Inhabil på hytta

Da englene hadde forlatt dem og vendt tilbake til himmelen, sa gjeterne til hverandre: «La oss gå inn til Grimsøya for å se dette som har hendt, og som Herren har kunngjort oss.» Og de skyndte seg av sted og fant Siv og Johan H. og den vakre og nå velrenoverte hytten. Men det var blitt murring, ikke bare her, men også der. Og da denne murring tiltok i styrke sa Siv, som mente at litt hyttekos nu så for pokker ikke ligner på verken korrupsjon eller inhabilitet: - Denne sak  får jeg føre helt til Kongen og hans råd, om jeg så må få inn en setteminister!

Og slik gikk det. Ikke lenge etter sa Kongen og hans råd og dets setteminister at Siv Jensen har «en tilknytning til Johan H. Andresen og Ferd AS som er egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet som finansminister».

Men Siv gjemte alt dette i sitt hjerte og grunnet på det. Er det altså slik at de som sitter med penger, makt og velbehag, ikke kan sies å være folk flest?

Ja, slik er det. Folk flest – de må ta til takke med to ukers uspesifisert til Gran Canaria med kamp om badehåndklærne, fulle svensker på naborommet og salmonella i kyllingen. Om de er heldige.

Og da Siv gikk for å få trøst hos sin landshøvding, sa Erna: – Jeg ville vel ikke leid akkurat den hytten.

Mer om

 1. Siv Jensen
 2. Johan H. Andresen
 3. Erna Solberg
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Hytte

Flere artikler

 1. Siv Jensen forsvarer hytteleie hos milliardær: – Også jeg har lov og rett til å leie en hytte

 2. Inhabil på hytta

 3. Siv Jensens hytteleieavtale kan havne i kontrollkomiteen

 4. Hva er det med Frp?

 5. Oss landsforrædere imellom

Fra andre aviser

 1. Han er en av landets rikeste. Skal du på jobbintervju hos ham, er det én ting du ikke må gjøre.

  Aftenposten
 2. Siv Jensen varslet statsministeren om at Frp ikke ville stille seg bak fiskeriministeren

  Aftenposten
 3. Endte opp «på kjøkkenet» til konkurrenten under coronakrisen

  Aftenposten
 4. VM-sjefen ser ikke bort fra at han blir trukket for retten

  Bergens Tidende
 5. Statlige millioner til Burger King og Peppes: – Har avgjort hjulpet oss gjennom krisen

  Aftenposten
 6. Interiørnerd på første klasse

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder