Kommentar

Politiet vinner over politikken

Av Frithjof Jacobsen

Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

Stortingskranglingen om Anundsen, Riksrevisjonen, beredskap og sikkerhet skygger for et større og mer grunnleggende problem.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

I helgen er det nok en høring om beredskap i Stortinget. Riksrevisjonen har påvist alvorlige mangler i beredskapsarbeidet i Justisdepartementet, og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). Nå skal politisk ansvar fordeles, og mens opposisjonen drar justisminister Anders Anundsen gjennom søla nok en gang, svarer posisjonen med å kalle inn de tidligere Ap-statsrådene Knut Storberget og Grete Faremo.

VG MENER: Den rene galskap

Ingen av de tre har mye å være stolte av når det kommer til sikkerhet og beredskap. Under Storbergets lange periode som justisminister forfalt norsk politi og norsk beredskap til det hårreisende nivået som er beskrevet i Gjørv-kommisjonens rapport.

Pisket til hattebytte

Gjørv-kommisjonen bruker begreper som «kultur» når den skal forklare hvor galt det sto det til. Rapportene rystet alle som leste den, og la til rette for en enorm omveltning i politiet, i justissektoren og i hele arbeidet med sikkerhet og beredskap. Men den store omveltningen kom aldri.

Det ansvaret må Grete Faremo og Jens Stoltenberg ta. Justisdepartementet, Politidirektoratet og hele den offentlige organiseringen av beredskap og sikkerhet burde vært revet ned og bygget opp på nytt igjen. Flere ledere burde selvsagt vært fjernet, for å bygge opp en ny kultur i en ny organisasjon. Men det skjedde aldri. For når det av ulike grunner ikke ble noe politisk oppgjør med ansvarlige statsråder og politikere, så var det vanskelig å bruke de prinsippene i etatene og forvaltningen.

LES: RIKSREVISOREN SLAKTET OGSÅ NORSK BEREDSKAP FØR 22. JULI

De ledende skikkelsene i norsk justis- og politisektor i dag, er stort sett de samme som før 22. juli. De har bare byttet jobber, og fått høyere lønn. Miljøet som ledet Norge frem til beredskapssvikten, kulturbærerne om du vil, er intakt.

Grete Faremo gjorde ikke noe med dette, hun valgte heller å sette de eksisterende strukturene og lederne under stram og til dels ydmykende administrasjon. Det kunne gi inntrykk av handlekraft, men det ga få resultater. Her er Riksrevisjonens dom knusende.

Einar Førde sa i et berømt sitat om børsen at det ikke hjalp å bære havre til en død hest. Faremos ledelse av justissektoren beviser at det ikke er noe vits i å piske den heller.

Vi skulle få reformer …

Erna Solberg så ganske klart behovet for et langt dypere og grundigere arbeid med sikkerhet og beredskap. Før hun ble valgt så hun også hva som måtte til i justissektoren. Løftet om å få til dette var tydelig i valgkampen. Solberg og Høyre så nok også at denne jobben måtte falle på dem, fordi Aps politiske ansvar for beredskapssvikten gjorde det vanskelig å gå inn i reformrollen med troverdighet.

En ny regjering og en ny justisminister kunne med større frihet og større kraft gjennomføre det generaloppgjøret med justissektoren som Gjørv-kommisjonen mente var nødvendig. Det oppgjøret ville ikke komme av seg selv. Justissektoren og Politiet var lite interessert i slike endringer.

LES HANNE SKARTVEIT: FLERE BURDE GÅTT AV TIDLIGERE

Endringer i denne sektoren kom til å kreve stor politisk autoritet, betydelig maktvilje og strategiske evner. Det var derfor ventet at Solberg ville sette en politiker med erfaring fra krevende politisk ledelsesarbeid inn som justisminister.

… vi fikk Anundsen

Den vi fikk var Anders Anundsen. En statsråd med liten erfaring fra ledelse av så kompliserte strukturer, og en svak realpolitiker. Anundsen har vært lett match for de kreftene i justissektoren som ikke ønsker endring. Under Anundsen har tendensene til at justissektoren styrer seg selv, og nærmest flirer av politikerne, tiltatt. At Politiet latterliggjør justisministeren i asylbarnsaken, viser ikke bare at vi har en svak justisminister, det viser også en maktfordeling i sektoren som vi ikke bør være komfortable med. Politiet styrte også i stor grad seg selv før 22. juli, og vi så hvordan det gikk.

Det kritiske med Anundsen er ikke at han styrer for lite, men at han ikke har evner, kraft eller mot til å ta det oppgjøret med justissektoren som Erna Solberg nærmest lovet oss. Isteden gjemmer Anundsen seg bak en rekke «styringssignaler» som Stortinget så diskuterer om er sendt eller ikke sendt, og i hvilken grad de har vært tydelige nok. Men det store problemet er ikke signalene, men at Politiet og andre etater ikke evner eller gidder å høre på dem.

Noe nytt

Så lenge den etablerte kulturen og de etablerte nettverkene i justissektoren er intakte, så vil beredskapen neppe bli noe særlig bedre. Uansett hvor mange «signaler» eller instrukser en justisminister kan gjemme seg bak.

Det er den politiske avmakten i justissektoren som blir avdekket i Riksrevisjonens rapport. Det er et større og mer grunnleggende problem enn Anundsen isolert.

De egentlige problemene i justissektoren ligger ikke i det politiske sjiktet, men de kan bare løses politisk. Norge trenger en justisminister som har både evner og mot til å gjøre den jobben hverken Anundsen, Faremo eller Storberget har maktet. Det er nok den tøffeste, men også en av de viktigste jobbene i regjeringen.

Anundsen er dessverre beviset på at heller ikke Erna Solberg ser ut til å ha nok kraft eller mot til å gjøre det som må til i en sektor som strøk når den store prøven kom.

Les også

 1. Her er Hareides nye baby:
  En nasjonal sikkerhetssjef

  KrF-leder – og fersk tobarnspappa – Knut Arild Hareide ønsker seg et nasjonalt sikkerhetsråd etter amerikansk modell.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn
 2. Terrorangrepet 22. juli - Politiet og beredskapen
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Krever høring om beredskapskritikken

 2. Truslene som kan felle regjeringen

 3. Nå får Norge en egen sikkerhetssjef

 4. Flere burde gått av tidligere

 5. Ernas brutte beredskapsløfter

Fra andre aviser

 1. SV-uro for mangel på lærevilje om beredskap

  Bergens Tidende
 2. Anundsen slipper unna sviende kritikk

  Bergens Tidende
 3. Kolberg: - Et nederlag for norsk beredskap

  Fædrelandsvennen
 4. BT mener: Landets beredskap må på fote, før det er for sent.

  Bergens Tidende
 5. De rødgrønne får borgerlig beredskapsrefs

  Bergens Tidende
 6. Ut av Regjeringen med Riksrevisjonen på nakken

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no