TAPEREN: – Ed Miliband er ute av britisk politikk etter det sviende nederlaget i gårsdagens valg. Foto:Oli Scarff,Afp

Kommentar

Vinner ikke fra venstre

Nok en gang begikk et sosialdemokratisk parti kardinalfeilen: Å tro at valget kan vinnes ved å legge seg til venstre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Labours voldsomme nederlag i det britiske valget kommer muligens som en overraskelse på mange, men det burde det ikke gjøre. Grunnlaget for Labours fiasko ble lagt i 2010, da fagforeningene og venstrefløyen sørget for å kjempe frem Ed Miliband som partileder etter Gordon Brown.

Miliband solgte seg inn som en radikal kandidat, iallfall i retorikken. Han lovet å ta partiet bort fra Tony Blairs sentrumslinje og tilbake til røttene. Dette skapte en viss jubel i de mest aktivistiske delene av Labour-bevegelsen. Disse følte seg lenge uglesett og latterliggjort av «New» Labour-fløyen, og fikk sin revansj ved å stoppe Eds politisk moderate storebror Davids parademarsj mot ledertronen i partiet.

LES: Du Milibande Moses!

Tony Blairs kongstanke da han ble Labours leder i 1994, var å «modernisere» et gruvegrått sosialdemokrati som ikke hadde vunnet et parlamentsvalg siden 1974. Et av de viktigste grepene var å fjerne den såkalte og symbolske «Clause IV»-paragrafen i partiets «grunnlov» – om offentlig kontroll over produksjonsmidlene – og legge partiet inn mot sentrum av britisk politikk.

Å si at Blair lyktes med dette omstridte grepet er en kolossal underdrivelse. I 1997 feide han inn i Downing Street 10 med over 43 prosent av stemmene og hele 418 seter i parlamentet. Blair vant imponerende to valg til før han gikk av og overlot ledelsen til den noe mer venstreorienterte Gordon Brown.

Irak-krigen og beskyldningene om løgn og bedrag i forkant av invasjonen, ga Blair tilnavnet «bliar» (løgneren), og de radikale delene av partiet så sitt snitt til å ta hevn på den markedstilpassede og moderate Blair-fløyen da Brown tapte for De konservative og David Cameron i 2009. Inn fra skyggene kom Ed Miliband, «Red Ed», lillebroren som ifølge fremsynte kritikere var uten karisma, uten taleevner og uten lederegenskaper.

Eds seier over storebror David er en av de underligste hendelsene i moderne politisk historie, og Labour klarte da heller aldri under hans ledelse å utfordre den vaklende koalisjonsregjeringen til David Cameron. Det burde ha vært en overkommelig oppgave: Cameron-regjeringen måtte baske med finanskrisen, økende sosiale forskjeller, Skottland-spørsmålet, UKIP-utfordringen og et stadig mindre elskelig forhold mellom statsministeren og hans visestatsminister, Liberaldemokratenes leder Nick Clegg.

Aktivistene til venstre i politikken (jo, da, det gjelder nok også høyresidens mest iherdige kadre) tror gjerne at flertallet av velgerne egentlig – bare de får tenkt seg godt nok om – er enige med dem. Men partifolk er mer ideologiske og prinsipielle enn velgerne, ikke minst de såkalte flytvelgerne i sentrum av politikken, som verken er spesielt partilojale eller altfor ideologisk bevisste.

Jonathan Powell, Tony Blairs tidligere stabssjef, uttalte da det gedigne valgnederlaget var et ubestridelig faktum at det ikke er mulig å vinne valg når man legger seg til for langt til venstre: «You can win from the centre-left, but you cannot win from the left. When we learn that again, we will win again.»

Det er ord som en viss Arbeiderparti-leder også bør merke seg hvis målet er å frata de blåblå makten i 2017. Aps venstredreining etter landsmøtet i april har hittil ført til en markant nedgang på meningsmålingene. Ingen bør være overrasket.

Mange på venstresiden tror og håper, gang etter gang, at velgerne endelig skal skjønne at en eller annen form for sosialisme er løsningen på verdens elendighet. Og gang på gang tar de feil. «Red Ed» er historie, og med ham Labours noe forserte venstresving. Vi får tro at strategene på Youngstorget fulgte godt med og tar lærdom av det britiske valget. Hvis ikke, kan Erna og hennes blåblå kabinett – stikk i strid med ekspertenes tips – fort gjøre som sine britiske partivenner: Å vinne nok et valg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder