HØRER DÅRLIG: Frp-leder Siv Jensen vil ha folkeavstemning om det et flertall på Stortinget har vedtatt Syria-flyktningene. Tåpelig politisk spill i en sak der folket allerede har talt, mener VG.
HØRER DÅRLIG: Frp-leder Siv Jensen vil ha folkeavstemning om det et flertall på Stortinget har vedtatt Syria-flyktningene. Tåpelig politisk spill i en sak der folket allerede har talt, mener VG. Foto:Helge Mikalsen,

Folket har allerede talt, Siv

leder
Publisert: Oppdatert: 11.06.15 23:04

Del saken på:

Lenken er kopiert
MENINGER

Fremskrittspartiets politikk om syriske flyktninger har ikke flertall i Stortinget. Det har et vedtak om å øke flyktningkvoten
de nærmeste tre årene, for å kunne ta imot flere flyktninger fra Syria. De flykter fra en langvarig, særdeles brutal, blodig og destruktiv borgerkrig.

Belastningen på Syrias naboland er stor. At Norge i en slik situasjon åpner for å ta inn noen flere kvoteflyktninger, slik FN oppfordrer til, synes vi er fornuftig politikk. At Norge samtidig bidrar økonomisk for å hjelpe flyktningene som er i Syrias naboland, er også fornuftig. Norge og andre vestlige land bør også tenke mer på hvordan vi kan bidra til å få slutt på det som har skapt flyktningstrømmen, nemlig borgerkrigen i Syria.

Les også: Frp provosert av hemmelige neste gang

At Frp ikke ønsker å øke flyktningkvoten, heller ikke i den situasjonen Syria har utløst, er et helt legitimt politisk standpunkt. At Frp stemmer mot kompromisset i Stortinget, selv om det vil binde regjeringen de deltar i, er heller ikke noe problem. Alle partier i koalisjonsregjeringer, særlig de som ikke har flertall i Stortinget, vil av og til oppleve at den politikken regjeringen fører strider mot partiets egen politikk. Partier slutter ikke å ha primærstandpunkter selv om regjeringsdeltagelse tvinger dem til kompromisser. Også i den rødgrønne regjeringen måtte de tre partiene til tider føre politikk de egentlig var imot. Det er en tendens til å overdramatisere denne ganske vanlige politiske virkeligheten når det kommer til Frp.

Frps forslag om folkeavstemning om Syriaflyktningene er bare et tåpelig politisk spill.

Hadde Frp nøyd seg med å stemme mot Syriaforslaget i Stortinget, så hadde denne saken vært politisk ryddig. Men gårsdagens Frp-forslag om å holde folkeavstemning om saken, er et elendig forslag. Flertallet på Stortinget vil øke flyktningkvoten, og det får Frp bare forholde seg til.

Les Frithjof Jacobsenom den Per Sandbergske parlamentarisme

Det er norske velgere som har bestemt fordelingen mellom partiene, og det er de stemmene som ble avgitt i 2013 som er de man skal forholde seg til i norsk politikk frem til neste valg. Norske velgere sa klart fra at de ønsket en borgerlig regjering der Frp utgjorde en del av flertallet. Men de stemte samtidig slik at det Frp måtte forholde seg til andre partier med andre standpunkter, for eksempel i flyktningpolitikken.

Les også: Dette vil Syriaflyktningene koste Norge

Det lettere paniske utspillet om folkeavstemning, skal gi et inntrykk av at et flertall på Stortinget handler i strid med et flertall i folket. Slik fungerer ikke det norske representative demokratiet. Det vet nok Frp også. Partiet har henfalt til et tåpelig politisk spill i denne saken.

Denne artikkelen handler om