Kommentar

Legitime mål

Av Anders Giæver

Man fryktet at rettssaken skulle bli en talestol for Breivik. Den er blitt en talestol for AUF.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over åtte år gammel

Aktoratet har lagt til et nytt spørsmål til hvert vitne som forklarer seg. Ved siden av navn og fødselsdato spør også Inga Bejer Engh eller Svein Holden om hvilke tillitsverv de har i AUF. Dette begynte de med etter at Breivik i forrige uke under sin kommentarrunde til forklaringene begynte å ramse opp vitnenes tillitsverv. Det er en viktig del av hans terrorist-teologi om at ofrene hans var «legitime mål» for militante nasjonalister i Europa som vil kvele multikulturalismen gjennom voldelige aksjoner.

Det er ikke godt å si om Breivik har trodd at vitnene har prøvd å skjule sin politiske aktivisme. I så fall tar han feil, det er vel heller beskjedenhet som har holdt dem tilbake. Nå forteller de med stolthet:

- Jeg kom meg hjem og inn i kommunestyret og formannskapet i Hammerfest. Da fikk jeg drive med det jeg synes er artigst, politikk, fortalte Tarjei Jensen Bech, som lå ni uker på sykehus etter 22. juli.

- Jeg er blitt mer aktiv i AUF etterpå. Sånn sett har tiltalte hjulpet meg til å bli mer aktiv. Takk, sa attenåringen fra Østfold og nikket mot Breivik, som hun tidligere hadde kalt både «dusten» og «tingen».

- Vi har betalt en pris for demokratiet, og vi har vunnet, sa Ylva Helene Schwenke.

Schwenke var bare 14 år da hun ble skutt fire eller fem ganger av Breivik på Utøya i fjor. Men i går satt hun i vitneboksen og ga et vitnemål et voksent menneske verdig. Som så mange av de unge vitnene fra AUF de siste ukene, som ble bråvoksne denne mørke juliettermiddagen i fjor da de opplevde det som ingen mennesker skal oppleve.

- Jeg holdt på å drukne i mitt eget blod mens jeg så at han drepte alle ved pumpehuset, fortalte Andrine Johansen på 17 år.
Hele salen satt skrekkslagne og hørte på hvordan hun forklarte i detalj om redslene. Men Johansen fortalte med klar, rolig stemme om samholdet og varmen som hadde bundet AUFerne ved pumpehuset sammen den siste timen før barnemorderen kom.

Har verdens rikeste og mest beskyttede land virkelig klart å fostre disse utrolige ungdommene?

I sal 250 føles det hver dag som vi har fått bedre enn vi strengt tatt fortjener.

Les også

Mer om

  1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

  1. Ord for ord, dag 23 del 2: Utøya-offer konfronterte Breivik

  2. Utøya-offer trodde han var i Irak - ba om hjelp på arabisk

  3. Ord for ord, dag 23 del 1: - Jeg bærer arrene med verdighet

  4. Svømte for livet med to skudd i beina

  5. Kvestet for livet av Breiviks kuler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder