LÆRER VI ALDRI?: Antisemittismen har historiske røtter også i Norge.

LÆRER VI ALDRI?: Antisemittismen har historiske røtter også i Norge. Foto:NTB SCANPIX,NTB scanpix

Leder

VG mener: Oppgjør med jødehatet

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG RETTER: I en tidligere publisert versjon av denne lederen skrev vi at «Tyske muslimer er altså mer positive til jøder enn etniske tyskere. Den samme utviklingen ser vi også i Frankrike». Dette har vi ikke grunnlag for å hevde. Utsagnet var basert på en sammenblanding av tall fra en undersøkelse fra Pew Research Center fra 2008 der det kommer frem at 25 prosent av den tyske befolkningen har et negativt syn på jøder, mens seks prosent av befolkningen er muslimer.

Vi har alle et ansvar for å lære våre barn å ikke hate eller opptre hatsk. Noen voksne kunne for eksempel begynne med seg selv og tenke over hva de skriver i kommentarfeltene og på sosiale medier.

Den voksende antisemittismen i Europa må tas på alvor. Drapene i København, attentatene i Paris og truslene mot jøder her hjemme speiler holdninger som faktisk finnes. Det er alarmerende. At noen i det hele tatt kan rettferdiggjøre et slikt menneskesyn, er en virkelighet vi alle må ta et oppgjør med.

Antisemittismen har mange ansikter. Ekstrem islamisme er bare ett. Vi europeere har en særskilt historisk bør å bære. Det gjør inntrykk å høre jøder i Danmark fortelle at de ber barna forlate Europa.

Antisemittismen oppsto ikke på vårt kontinent, men ingen steder er den forvaltet den med større flid enn her. Det industrielle folkemordet i regi av Hitlers naziregime savner historisk sidestykke. Men både før og etter Holocaust har Europa og våre naboer på det russiske kontinent i øst forfulgt og pint jøder. Å knytte dagens antisemittisme ene og alene til den muslimske innvandringen til vesten, slik noen gjør, er en historisk villfarelse.

Samtidig skal vi ikke være naive. Selvfølgelig finnes det antisemittiske holdninger blant muslimer. Det finnes der som hos andre folkegrupper, det være seg etniske, kulturelle eller religiøse. Det er det som er den store tragedien. Antisemittismen er grenseløs.

Selv om opprinnelsen er den samme, er dagens antisemittisme annerledes enn den historiske. Den har endret karakter underveis, for å sitere Dan Poraz, førstesekretær ved Israels ambassade i Oslo. I et nylig intervju med Stavanger Aftenblad sa den erfarne diplomaten at den nye antisemittismen ikke er religiøs eller nasjonalistisk, men politisk.

Vi er redd han har rett. Samtidig er det ikke til å komme fra at tradisjonell rasistisk antisemittisme gror godt i Europa om dagen. Blant de ytterliggående høyrepartiene som vegeterer på folks misnøye i kjølvannet av den økonomiske krisen, er det heller regelen enn unntaket at det lefles med nazisme og jødehat. Grunnleggeren av Nasjonal Front i Frankrike, Jean Marie Le Pen, er ikke bare uttalt antisemitt, men også stolt av det. I Ungarn marsjerer antisemittene i gatene.

Vi har alle et ansvar for å lære våre barn å ikke hate eller opptre hatsk. Noen voksne kunne for eksempel begynne med seg selv og tenke over hva de skriver i kommentarfeltene og på sosiale medier.

Les også

 1. Kronikk: Terroren mot kunstner Lars Vilks

  Etter gårsdagens hendelser i København får jeg bare krysse finger for at min gamle lærer Lars Vilks ikke ender som en…
 2. Ervin Kohn: – Ikke tid til å være redd

  Lederen av Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er fylt med sinne og sorg etter helgens skyting i Danmark.
 3. Økte sikkerhetstiltak i Norge etter København-terror

  Hendelsene i København bringer terroren enda nærmere Norge og har nå ført til ekstra sikkerhetstiltak.
 4. «Man sier at Danmark er verdens lykkeligste land. Da er det
  så vanvittig når det blir snudd opp ned»

  I morgentimene søndag ble den antatte gjerningsmannen bak København-terroren skutt og drept rett utenfor leiligheten til…
 5. Politiet: – Terroristen var kjenning av politiet

  På et fortau i bydelen Nørrebro ligger mannen politiet mener står bak de to angrepen i København.
 6. Kronikk: Mitt jødiske bursdagsønske

  Mitt bursdagsønske er at at vi alle sender våre tanker til terror-rammede Danmark og lover hverandre at vi sammen skal…
 7. Nytt angrep i den danske hovedstaden: Én skutt og drept utenfor synagoge i København

  KØBENHAVN/O»SLO (VG) Store politistyrker jakter gjerningspersonen etter nok en skyteepisode i København.
 8. To menn tatt – skal ha hjulpet terroristen

  To menn anklages for å ha skaffet København-terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) våpen.
 9. Reagerer kraftig på skuddene i København: Kurt Westergaard: – Jeg er rasende

  Karikaturtegneren Kurt Westergaard er sint og redd etter angrepet mot kulturhuset Krudttønden.
 10. Terrormistenkt (22) født i Danmark

  Mannen som politiet mener stod bak terrorangrepet i København er 22 år gammel og født i Danmark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder