OLJE- OG ENERGIMINISTER: Tord Lien fra Fremskrittspartiet. Foto: Terje Bringedal VG

Leder

VG mener: Pinlig!

Det er mildt sagt fascinerende hvordan energiminister Tord
Lien (Frp) har rotet det til for seg og skapt et inntrykk av at Regjeringen forsøker å snikåpne for oljeleting i de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
" ... utrolig klønete av en statsråd å «glemme» hvilke avtaler ens egen regjering har inngått for å kunne styre landet.

Maken til amatørskap fra en sittende minister har vi knapt sett siden daværende statsråd Audun Lysbakken (SV) brøt reglene for tildeling av økonomisk tilskudd og trodde han kunne slippe unna med det.

Lysbakkens tabbe satte hele det rødgrønne samarbeidsprosjektet i et så dårlig lys at han ikke hadde annet valg enn å trekke seg.

Les også: «Statsministeren og oljeministeren uenige med hverandre»

Hvorvidt Liens blemme får noen politiske konsekvenser utover at han for øyeblikket fremstår svært svekket, gjenstår å se. Men slik Lysbakken gjorde det vanskelig for Jens Stoltenbergs kollegium, har olje- og energiministerens pinlige opptreden satt den blåblå regjeringen under et unødvendig press ved å utfordre grunnlaget for dens eksistens. Det øyeblikk samarbeidsavtalen med Venstre og KrF ryker, kan Erna Solberg bestille flyttebil fra statsministerboligen i Parkveien.

Følgelig er det vanskelig å svelge regjeringssjefens forklaring om at samarbeidsavtalen på dette punkt ble «glemt».

Slik Ap hadde sin «selvmordsparagraf» om EU i regjeringssamarbeidet med nei-partiene Sp og SV, har de oljesugne blåblå sin egen dødmannsknapp i samlivet med V og KrF. Den heter «konsekvensutredning i nord» og må ikke røres.

Hvis olje- og energiministeren ikke husker dette avgjørende poenget, må han lide av en form for politisk amnesi som vil komme til å utfordre regjeringsgrunnlaget også i fortsettelsen.

Få kommentarstoffet først: Følg VG Meninger på Facebook

Når det er sagt, er det også et paradoks at regjeringen har stilt seg i en posisjon der et mindretall i praksis dikterer en annen olje- og energipolitikk enn den flertallet ønsker. Vi mener oljenæringen vil være viktig for Norge ennå i lang tid, slik også Det internasjonale energibyrået IEA fremholder i sine analyser der det legges til grunn at fossil energi vil være en betydelig del av miksen også godt inn i fremtiden.

I dette bildet er det viktig å huske at miljøkravene på norsk sokkel er blant verdens strengeste. Klimautslipp er et globalt problem. Løsningen er også global. Det er nærsynt å se på norske utslipp alene.

Hanne Skartveit kommenterer: «Oljealderen er ikke fordi. Heldigvis»

I en fortsatt kullfyrt verden, med en tungindustri som helt åpenbart trenger renere alternativer, er Norges høyteknologiske energiutvikling et svært viktig bidrag – ikke bare i energidebatten, men vel så mye i klima- og miljødebatten.

Det vil være å provosere miljøbevegelsen å kalle oljeutvinning i sårbare områder for et klimatiltak, men vi mener oppriktig at det vil tjene oss alle – også miljøet – om Norge fikk sitte i førersetet i dette viktige energispørsmålet. Da er det nødvendig å konsekvensutrede også i nord. På det punkt er vi helt enig med Tord Lien og Regjeringen.

Det er likevel utrolig klønete av en statsråd å «glemme» hvilke avtaler ens egen regjering har inngått for å kunne styre landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder